Topotarget, en het uppköpskandidat.
2009-12-02 15:03, Edited at: 2010-06-11 12:35Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.
Topotarget har en längre tid framstått som ett hett uppköpsobjekt inom biotekniksektorn. En negativ rekyl i den långa trenden gör nu värderingen alltmer attraktiv för investeraren, Kommande år kommer bli mkt spännande, detta bl a mot bakgrund av att läkemedelsbolagens tidigare restriktiva attityd under finanskrisen vad gäller licensafärer nu definitivt släppt. Bolaget befinner sig i löpande diskussioner/förhandlingar sedan lång tid rörande flera av bolagets projekt och ett starkt nyhetsflöde det senaste året i kombination med en fortsatt låg värdering gör uppköpsscenariot högst aktuellt.
En rad mycket stora licensaffärer inom läkemedelsindustrin har på senare tid offentliggjorts. Flera av dessa har skett inom cancerområdet där de större internationella läkemedelsbolagen nu verkar vara mycket offensiva i sin förvärvsaktivitet av bl a potenta substanser med annorlunda verkningsmekanismer under utveckling. Att vi ser en extra stark aktivitet inom cancer kan bl a ha med att göra de lägre krav som är förknippade med godkännandeprocessen för kandidater inom de områden där behoven är som störst och dagens terapier är långt ifrån tillräckliga. Ser man till e nordiska bioteknikbolagen framstår Topotarget mot bakgrund av värderingen samt utvecklingsportföljen inom cancerområdet som ett av de mest attraktiva bolagen föremål för uppköp, alternativt ett par tre av bolagets cancerprojekt som föremål för ett större licensavtal.
Den låga värderingen är mestadels förknippad med tidigare uteblivna avtal för Belinostat samt en generellt hög skepsis inom den danska biotekniksektorn mot bakgrund av flera tidigare misslyckanden hos andra bolag.
Vad gäller belinostat så framstår preparatet som den säkraste HDAC hämmaren i utveckling och detta gäller i högsta grad även i jämförelser med redan godkända prparat som ex Merck s Zolinza. Preparatets säkerhet är extremt viktigt eftersom det gör att man kan addera praparatet till fulldos befintlig kemoterapi och på så sätt få en helt oberoende adderande effekt. Data för Belinostat presenteras på löpande band där man förstärker preparatets starka effekt och säkerhetsprofil samt där man även bevisat starka synergier med befintliga terapier för mycket breda behandlingsgruppen inom cancerområdet. Belinostat utgör bolagets huvudprojekt och befinner sig f n i ett tjugotal prövningar för en rad olika indikationer där fas III för PTCL blir substansens inkörsport till att nå marknad. Drygt hälften av studierna bekostas och administreras av National Cancer Institute, som avser flera nya studieuppstarter löpande.
Bland de storaffärer som genomförts inom cancerområdet den senaste tiden märks ett par st som tecknats den senaste månaden särskilt; Novartis tecknade ett avtal med det amerikanska bioteknikbolaget Incyte värt 1300 MUSD och Bayer tecknade ett avtal med det norska bioteknikbolaget Algeta värt ca 1000 MUSD. Båda dessa för preparat inom cancer.
För Topotargets del är det Belinostat som står i fokus där ett stort intresse kunde noteras redan tidigare i år genom det inofficiella bud, signifikant över dagens kurs, som inte accepterades av bolaget. Dock är ett par av bolagets övriga cancerprojekt grovt underskattade vad gäller avtalsmöjligheter och man ska även ha i åtanke att bolagets preparat på marknaden sedan några år, Savene/Totect, ger en attraktiv riskspridning för en ev intressent av hela bolaget.