Post entry

EpiCept vs. TopoTarget

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Många talar sig just nu varma för TopoTarget, på chattarna skriks frustration ut över kursfallet och på bloggarna skrivs det analyser som aldrig förr. Hur vägs risker in? Vad, hur, när?

Det krävs inte många knapptryckningar på tangentbordet för att leta upp vital information om Topotarget.
"Topotarget Market Cap" - Direkt blir man kopplad till närmaste börssida vars information med vem som helst med miniräknare kan utnyttja för en beräkning av marknadsvärdet på bolaget, 650 miljoner kronor.
"Belinostat market potential" - Direkt dyker det upp information om "multi-billion dollar market", "Windhover top ten" och "18 clinical trials".

Nu må det vara så att sanningen är att Belinostat testas i 20+ kliniska indikationer och information är mer eller mindre ny men till synes så uppfattar man genast att: Vad fasiken är detta för super drog? Och nog är det imponerande alltid, det sticker man inte under stolen med, dessutom har bolaget en kassa som förväntas räcka 2-3 år med hänsyn till Spectrums up-front, att Spectrum kommer betala 70% av bolagets utvecklingskostnader och man får in rullande intäkter för Savene. Detta exkl. potentiella milstensbetalningar. Imponerande, minst sagt. Trots detta dalar kursen ner mot nivåer som snart motsvarar nivåer före Spectrum avtalet, till allas förtret.

Nyligen stötte jag på en intressant och lättförståelig statistik om läkemedels chanser att nå marknaden, den är intressant att ha i åtanke.

"Efter all preklinik ca 20 procent
Efter fas I ca 30 procent
Efter fas II ca 65 procent
Efter fas III ca 90 procent "

Av 100 potentiella läkemedel når 3,5 marknaden. Var ligger då Belinostat i denna riskprofil? Från Topotargets hemsida går att läsa om deras pipelines framfart. Tre stycken i fas I, tolv stycken i fas II, tre i fas III... och har man ens fått med alla då? I vilket fall som helst kan vi se att i de studier TT ligger längst fram med har vi åtminstonde avslutat fas II, dvs att vi hamnar i 65% "riskzonen" att nå ut på marknaden. Utöver Belinostat så finns övriga preparat som utvecklas av TT som ligger lite olika i fas I, II eller preklinik. Nu är frågan hur väger man oddsen mot potentialen?

Tittar vi på att vi har ca 65% chans att nå marknaden och detta skulle kunna ske inom kanske 3-4 år känns det som att bolaget ej måste stå med mössan i handen och tigga om pengar mer... någonsin. Dock finns risken där. Långsiktighet är definitivt rätt strategi, frågan är väl mer: kan man se bättre avkastning på sina pengar på annat håll under tiden läkemedlet utvecklas, och om det når marknaden, når break-even i försäljning.

Topo-anhängare vill inte ofta smutsa ner sina namn med ett "plutti-lutt" bolag som EpiCept. Ledningen är dålig. Kassan är slut. Läkemedlen är skit. Pipelinen är skit. Partneravtalet med Meda var skit.
Ja, listan kan göras lång. Nu är i alla fall försäljningen av deras läkemedel Ceplene igång. En resa som tagit 25 år. Med en nuvarande (godkänd) marknad på ca 200 miljoner kronor. I dagarna ska man skicka in en ansökan till FDA där man söker tillstånd för försäljning i USA, en process som kommer ta 180-270 dagar. Tittar man på statistik på ansökningar som godkänts av EMA vs FDA är det ungefär 85%. Med 85% chans i ryggen, kan bolaget få tillgång till en marknad som för detta "plutti-lutt" bolag kan generera intäkter på 1,6 miljarder kronor. För ett bolag, vilket som, som har en blockbuster (>1 miljard dollar/år) kanske man får ta del av en femtedel till en fjärdedel av kakan dvs motsvarande 1,6 - 2 miljarder svenska kronor. Epicept ligger nu på en 85%-ig chans att nå årliga intäkter på 1,8 miljarder i årlig försäljning dvs motsvarande en blockbuster med 23% royalty. Detta är ju förstås exklusive marknaderna Asien, Australien och Sydamerika.

Utöver detta så har Epicept precis som Topotarget övriga preparat i pipelinen. Tre preparat som individuellt har blockbuster potential i den nedre regionen, men där man precis som 99% av alla andra läkemedelsbolag inte kommer få mumsa på hela kakan i och med att partners tar den största tuggan. Men för ett bolag som värderas till (nuv.) 450 miljoner kronor och precis som Topotarget ha höga chanser att nå miljardbelopp i årlig försäljning kanske Topo-fantaster ska ta av sig sina felslipade glasögon och se vilka fakta som föreligger för detta "plutti-lutt" bolag. För Epicept ligger dessa vinster 2-3 år fram i tiden, för Topotarget kanske likaså. Börjar man räkna på p/e tal 10 för något av dessa bolag får man för närvarande bara svindel. Men skit i glashus ska man inte kasta åt något håll.

Två enormt olika Case - Men ändå lika.

/Pfenix

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?