Biotekniksektorn levererar nu.
2009-01-27 17:44, Edited at: 2010-06-11 12:01Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.
En rad bolag har onekligen levererat i sektorn den senaste veckan, där dagens nyhet om Epicept NP-1, är den senaste. Orexo tillkännagav också ett oväntat avtal där man signat en deal med ett Kinesiskt läkemedelsbolag för Abstral för den kinesiska marknaden. Även Bioinvent erhöll ersättning för milstolpe gällande TB 403 från Roche som delas med ThromboGenics.
Marknadsreaktionerna har blivit svala dock, åtminstone gällande Orexo och Bioinvent eftersom vad man förväntat sig snarare skulle röra signade avtal för andra projekt.
F n är det en svår balans för de som väljer att göra kortsiktiga satsningar, men tror nog att avtal för Bioinvents TB 402, Epicepts Ceplene samt Orexos OX 17 samt något av sina Astma/kolprojekt kommer levereras åtminstone inom kvartalet. Även Medivir ligger bra till för att positionera sig i eftersom bolaget förväntas leverera ett avtal för Lipsovir inom samma tidsram som ovanstående projekt.
Personligen satsar jag brett för närvarande men satsar tyngre i två andra bolag; Karo Bio samt Topotarget. Orsaken till satsningen i Karo behöver knappast någon närmare presentation och har med att göra de signaler vi fått från bolaget om att förhandlingarna för Eprotirome nu är i ett mkt intressant skede där ett fåtal av de intressantaste bolagen är kvar. Jag förväntar mig dessutom inom kort att bolaget komunicererar data från den sista delstudien i det pågående programmet för KB 3305.
Gällande det danska bioteknikbolaget Topotarget så ser man nu till rådande handel i aktien att marknaden är osäker över kassaförbränning/tidpunkt för när ett avtal kan levereras för bolagets huvudprojekt Belinostat.
För det första tycker jag marknaden grovt överreagerar i sin tvivel om ett avtal för projektet, men jag anser också att det är en grov missbedömning att marknaden endast tittar på Belinostat i sammanhanget för avtal. Bolaget har en extremt intressant diversifierad projektportfölj där Belinostat är huvudprojektet men där en rad övriga projekt mkt väl kan komma att bli föremål för et avtal med industriell aktör, t ex APO 688 blev utsedd av Windhovers oberoende kommitté bestående av ledande auktoriteter inom onkologi till ett av Top 10 intressantaste projekt i världen som är föremål för en major deal, vilket f ö Belinostat också förärades med..
Rörande belinostat har bolaget den senaste tiden levererat en rad av mkt goda nyheter och inom kort kommer bolaget enl uppgift (K Palin)dessutom att aktivera ytterligare en pivotalstudie mot indikationen carcinoma of unknown primary (CUP), vilket kanske kan ge lite stöd för kursen.. Bolaget har hela 8 kliniska projekt där 5 st är fas II. Marknaden bekymrar sig onödigt mycket nu över finansieringen och jag ser det som en möjlighet att köpa ett mkt intressant bolag inom onkologi, som ur Big Pharmas perspektiv är ett av de starkaste tillväxtområdet just nu, till ett extremt rabatterat pris, nuvarande börsvärde är under 400MSEK...
Utöver de befintliga projekten i forskningsstadie har bolaget redan en produkt i marknad; Savene (Totect i USA), vars försäljning inte varit jätteimponerande men försäljningstrenden visar stark ökning med dubbling under förra året och kan bli en bidragande faktor til en mer stabil finansiell situation framöver.
Gällande belinostat så ligger man i fas III för en indikation. Fas III för PTCL startades upp alldeles nyligen mot 120st patienter och man har här en sk fast track överenskommelse med FDA, där man fått ett förhandslöfte om marknadsgodkännande för indikationen om studien uppfyller på förhand uppsatta mål. Detta ger möjlighet till tidigare marknadslansering för indikationen och man kör alltså nu fas III i egen regi för denna indikation, men är givetvis som tidigare öppen för partnersamtal.
Jag ser minst två betydande avtal under året som troligt vilket då skulle säkra bolagets finansiella ställning ett tag framöver med troliga kraftiga kursrörelser söm följd.
I samtliga ovanstående bolag bör man handla diversifierat då volatiliteten generellt är stor. Dock är vi nu i en period då de flesta av dem inte står inför större riskmoment gällande osäkra avrapporteringar av studier, utan i stället inför en peiod då man kan förvänta sig levererade avtal för flera av bolagens huvudprojekt.
Gårdagen uppgift om jätteaffären mellan Pfizer och Wyeth säger en del om hela situationen som en rad av de största läkemedelsbolagen står inför där de måste agera för att få rörlighet och flöde i sina enorma kassor samt få bukt med sin brist på intressanta projekt med potenta möjligheter. Affären kommer, om den genomförs, ta lång tid i anspråk, och under tiden har de goda möjligheter till offensiva satsningar på uppköp av mer innovativa projekt i sent utvecklingsskede, vilket t ex Pfizer tidigare kommunicerat som avsikt. Flera av ovanstående bolag/projekt ska ses som intressanta targets för den typen av affärer.
M v h