Post entry

Tilgin - årets turnaround?

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Låt oss börja med lite kuriosa. År 2006 omsatte Tilgin 453 Mkr varav två tredjedelar genererades från en enda kund, belgiska Belgacom. Med tanke på att Tilgin ett par år tidigare omsatte 51 Mkr var alltså tillväxten dramatisk och visar även vilken potential det finns när en större operatör väljer att göra en massiv utrullning av Tilgins produkter. Dessvärre förlorade dock Tilgin kunden Belgacom men det finns nu hopp om att andra operatörer i Tilgins kundnätverk nu står i startgroparna för betydande utrullningar.

Idag meddelade Tilgin om en mycket intressant order från Turkiet som bolaget vunnit via Ericsson från Superonline A.S, som är ett helägt dotterbolag till Turkcell. Ordern omfattar leverans av den nya generationens Home Gateway 1300 samt mjukvara till ett ordervärde av 17 Mkr och leveranserna kommer att inledas under det första kvartalet. Det intressanta är att ordern endast täcker den första fasen av Superonlines plan av en massiv utrullning till 300 000 hushåll, som dessutom planeras ske i år. Då operatören utvärderat Tilgins produkter som de bästa som motsvarar Superonlines krav är sannolikheten mycket stor att bolaget även kommer att få leverera till resterande del. För att få en inblick vad detta kan innebära för ordervärde kan vi blicka ner i Q3-rapporten.

Under det tredje kvartalet ifjol levererade Tilgin 51 779 enheter av gateways. 87 procent av omsättningen i kvartalet var kundplacerad utrustning inklusive klient-mjukvara vilket innebar 26,6 Mkr och således ett snittpris på 514 kronor. Slår vi igång räknesnurrar och multiplicerar snittpriset med 300 000 enheter landar vi på ett potentiellt ordervärde på hela 154 Mkr. Gissningsvis bör dock priset för HG 1300 vara högre än snittpriset då det är en ny produkt men hur som helst är det en potentiell jätteorder som Tilgin har att se fram emot. Vdn förklarade även till nyhetsbyrån Direkt i samband med dagens pressrealease att han är rätt övertygad om att Tilgin även kommer att få leverera till resterande utrullning och det enda orosmolnet som finns är ifall bolaget inte klarar av att leverera den initiala ordern.

Att operatören skulle byta system är även ganska osannolikt och därmed kan vi alltså med stor sannolikhet räkna med att denna jätteorder är i hamn. Egentligen är det inte heller så överraskande att det förr eller senare skulle dyka upp en potentiell stororder eftersom Tilgin har över 30 kunder och många av dessa har under lång tid utvärderat bolagets lösningar samt påbörjat utrullningar i mindre skala. Det är således även troligt att vi kommer att få se fler stororders under innevarande år.

Ifjol drabbades dock Tilgin hårt av lågkonjunkturen då operatörernas investeringar avstannade och t ex under det tredje kvartalet minskade försäljningen med hela 42 procent. Omsättningen för 2009 bör således landa kring 130 Mkr. Bolaget har dock avslöjat att operatörerna nu börjar komma igång igen med investeringarna vilket även dagens order vittnar om tillsammans med att Tilgin pressmeddelat om rätt många intressanta orders under Q4. Försäljningen kommer således sannolikt att bli betydligt bättre i år och räknar vi blygsamt med en tillväxt på 15 procent, exklusive den förväntade jätteordern, skulle omsättningen för 2010 landa på 149,5 Mkr. Lägger vi därtill till det estimerade ordervärdet från Superonline skulle försäljningen klättra upp till 303,5 Mkr. Räknar vi då med en bruttomarginal på 35 procent, vilket Tilgin klarat av att hålla under lång tid, samt att kostnaderna för helåret kommer att ligga på 75 Mkr skulle bolaget kunna prestera ett rörelseresultat på 31,2 Mkr. Sett till dagens börsvärde på 90 Mkr skulle detta sannolikt innebära en rätt hygglig kursfärd för aktien.

Personligen tror jag dock att Tilgin kommer att erhålla fler betydande orders i år tack vare att flera kunder utvärderar bolagets lösningar och står redo för större utrullningar. Segmentet som Tilgin är verksamt i spås även växa betydligt framöver och med tanke på att operatörerna avvaktat med större utrullningar under fjolåret kanske t o m en ketchupeffekt är på väg att uppenbara sig. Dagens order ger dock ett stort hopp om framtiden och dagens kursuppgång på 10 procent känns även mycket blygsam. Troligtvis har aktiemarknaden inte förstått betydelsen av dagens pressmeddelande samtidigt som många placerare sannolikt passade på att lämna aktien då Tilgin inte högpresterat på börsen. Det lär dock bli en annan jargong på börsen när den första följdordern kommer med posten från Turkiet och det skulle inte förvåna mig om Tilgin vid årsskiftet kommer att krönas som årets turnaround.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?