Tilgin är värd en chansning
2009-10-15 15:43, Edited at: 2010-06-11 12:28Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.
Tilgin uppmärksammas idag i två artiklar på di.se. I den ena utpekas bolaget som ett av börsens tråkigaste bolag och i den andra framställs Tilgin som en kandidat till börsens nästa kursrusare. Ytterligare släppte Tilgin en nyhet på morgonen där bolaget vunnit en order värd 2 mkr från en ny kund, danska Bredbånd Nord. Det är inte förvånande att resultatet av detta blir att Tilgin rusar på börsen och personligen är jag ganska nöjd eftersom Tilgin faktiskt dykt upp som mitt största innehav i portföljen. Anledningen till varför jag valt köpa Tilgin är att aktiekursen letat sig ner mot ATL vilket jag anser är oförtjänt med tanke på det teknologisprång som Tilgin förväntas kunna ta del av inom olika bredbandstjänster.
När Tilgin börsnoterades under 2006 estimerade dåvarande VD, Jan Werne, att bolaget under 2009 skulle nå en omsättning på 1 miljard kronor. Anledningen till den förväntade tillväxten var att teleoperatörerna i allt större utsträckning skulle förädlas till multimedialeverantörer med allt större fokus på erbjudanden av olika bredbandstjänster. Teknologiskiftet skulle alltså bana väg för god tillväxt för Tilgin som levererar gateways och mjukvara för triple-play-lösningar och det första börsåret började även bra då bolaget nådde en omsättning på 452,9 mkr. Sedan kom chocken då Tilgin förlorade operatören Belgacom som kund och därmed även två tredjedelar av omsättningen. Beroendet av en enda stor kund blev alltså ödesdigert men samtidigt bevisar just Belgacom vad en större utrullning skulle innebära för försäljningen och förr eller senare kommer det sannolikt att dyka upp en större volymorder från någon av de 30-talet kunder som idag finns i Tilgins nätverk av operatörer som påbörjat mindre utrullningar samt som testar Tilgins produkter. Bl a finns en kund i Sydeuropa på kundlistan som är en av de 15 största operatörerna i världen på fast telefoni och desto fler nya kunder som ansluts till Tilgin desto större är givetvis chansen för rejäl tillväxt framöver.
Egentligen är det även lite märkligt att Tilgin handlas nära ATL för med 20 mkr i kassan vid senaste rapport lär bolaget knappast hamna i någon akut likviditetskris inom den närmaste tiden och bolaget har även med hyfsat hög frekvens skickat ut pressmeddelanden om genombrottsorder från nya kunder under året. Dock finns det risk för en nyemission om Tilgin skulle ro hem en större volymorder men detta skulle knappast marknaden reagera negativt på, snarare tvärtom. Angående kassasituationen skulle den faktiskt kunna förstärkas rätt rejält tack vare ett par yttre möjliga händelseförlopp.
För det första innehöll fjolårets försäljning av iptv-delen även en tilläggsköpeskilling på 15 mkr som köparen Amino kan tvingas betala beroende på hur iptv-delen utvecklats under 2009. För det andra väntar Tilgin på ett beslut från Länsrätten gällande tullräkningar på cirka 21 mkr som Tilgin vid senaste rapport betalat av cirka 16 mkr på. Tullen har krävt att Tilgin skall betala tullavgift i samband med import av iptv-boxar. Produkterna är dock monterade inom det tullfria EU-området vilket bör räcka för att Tilgin skall slippa betala tullavgift på varorna och bolaget har därför fört vidare ärendet till Länsrätten som beräknas komma till beslut innan årsskiftet. Ett positivt beslut för Tilgins del skulle omedelbart innebära att Tullen återbetalar beloppet och skulle utfallet bli negativt kommer Tilgin att kräva beloppet tillbaka från kund. Vid ett optimalt utfall skulle kassan alltså kunna komma att förstärkas med drygt 30 mkr. Det är rätt mycket i jämförelse med dagens börsvärde på cirka 90 mkr.
För den som tror på det ”digitala hemmet” kan således Tilgin vara ett hyggligt placeringsalternativ. Q3-rapporten bör även bli betydligt bättre än vad Q2 blev, även fastän bolaget ännu sannolikt kommer att rapportera förlustsiffror samt negativt kassaflöde. Konkurrensen är givetvis också hård men Tilgin har visat god innovationskraft genom att regelbundet lansera nya förbättrade produkter och då marknaden förväntas växa kraftigt framöver bör det finnas utrymme för att Tilgin skall kunna bevara bruttomarginalen ovanför 35 procent, något som bolaget lyckats med under de 7 senaste kvartalen. Med en bred kundlista samt en hyfsat stabil finansiell situation tycker jag att Tilgin är värd en chansning.