Post entry

Tiger Money!

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Affärsvärldens Big brother har kommit till Tigran?

Tiger Money eller som vi i Sverige kallar pogrammet, Draknästet. Programmet har sitt ursprung i Japan och har sedan spridit sig runt om i världen. Programiden går ut på att en mer...eller för all del, mindre begåvad person ska sälja in sin produkt till Tigrarna, Hajarna eller som vi i Sverige kallar dem, Drakarna. Drakarna som medverkar i programmet investerar sina egna pengar i de projekt som de tycker är intressanta, samtidigt som de förhandlar fram en procentsats av företaget som de tycker deras kapital bör ge. Och det är mer regel än undantag att Draken investerar betydligt mindre pengar för en betydligt större del av företaget än vad uppfinnaren hade tänkt sig från början, pengar är makt.

Hela progamiden bygger på det kända faktum att många uppfinnare kan vara väldigt drivande innovatörer och uppfinnare men saknar det entrepenörskap och kapital som krävs för att få ut sin produkt på marknaden. Det finns otaliga exempel i historien där personer har sålt sin ide eller patent för i princip ingenting och sedan stått med lång näsa när produkten har blivit en riktig kassako. Drakarna erbjuder företagen/personerna det som fattas för att deras ide eller produkt ska kunna genomföras och nå ut till en stor målgrupp.

Är det det en drake som Tigran Technologies behöver för att kunna lägga den sista sista biten i pusslet och få ut sina produkter i större volymer? Flera indikationer tyder på att Tigran har börjat gå från utveckling till att sikta in sig till att nu börja satsa på försäljning och marknadsföring.

Om vi ser till första händelsen under 2012

Björn Sellert avgår som VD i Tigran och man tillsätter Arve Nilsson.

Björn Sellerts avgick av personliga skäl enligt PM:et men kunde utan vidare ta ett jobb som Maxpeaks VD 2 månader senare? Är det så enkelt att Björn Sellert som är utbildad på Lunds Tekniska Högskola passade bättre att driva fram produkter men misslyckades på att få ut dem på marknaden? Dvs när nu produkterna PTG och PeriBrush börjar bli klara för att börja säljas på allvar så behövdes en annan kompetens, en som vet hur man säljer och tjänar pengar?

Arve Nilsson som tog över efter Björn Sellert är en trolig säljare, och kapitalist, det gillar jag. Han har jobbat på Carnegie i 16 år och vet troligen hur man gör pengar. Jag kanske är fördomsfull men om det är någon jag tror gillar pengar så är det just kapitalförvaltare som det så fint heter. Deras ända mål är att göra pengar, och efter har läst ex "Why I left Goldman & Sachs" eller sett "Inside Job" så kommer man ha svårt att övertala mig att ändra åsikt om detta.

Om jag vill göra pengar så tar jag rygg på kapitalister, särskilt var deras egna pengar går, inte va de försöker sälja på mig. Insiders gör stora försäljningar så drar jag öronen åt mig, allt för ofta visar de sig vara en tydlig indikation om att kursen kommer gå ner, och vice versa.

Kommer ni ihåg Paretos (PAS) Pump & Dumps i Norse Energy? Hände ungefär varje vecka under någon månad..allt för att lura in småsparare i leken ca 10-15% högre än vad kursen stog i ca 30 minuter innan, och efter. Efter att Norse Energy hade annonserat att de kommer utföra NE på mellan 7,5 till 25 ören så började just dessa killar köra UPP Norse Energys kurs från ca 80 öre till ca 1,4 kr, vilket gjorde att ivern i småsparare tog överhanden istället för att läsa på vad detta PM verkligen innebar, och de började köpa mer, allt för att husen skulle kunna bli av med sina trading poster. Kalla det va ni vill, men nog vet dem hur man tjänar pengar. Jag lägger ingen moral i det, jag bara konstaterar att dumhet kostar pengar på börsen och man gör bäst att ta rygg på personer som kan. Arve har som sagt köpt upp 6% av Tigran Technologies idag, och jag har som bekant tagit rygg på honom.

Sedan har vi förlikningen med TikoMed AB,

Eftersom allt är sekretessbelagt så vet vi inte vad förlikningen innebär och allt blir bara spekulationer. Men TikoMed själva siktar in sig på en marknad värd "1000 million dollar" enligt deras hemsida. Och Tigrans produktar siktar in sig på en marknad som beräknas vara värd över 100 miljarder årligen. Tycker ni det är smart att räta ut diverse oklarheter vad gäller patent innan ett större genombrott? Jag tycker det verkar som en väldigt bra ide! Även om vi pratar om helt andra summor så det närmsta exemplet jag kommer på är Facebook, "The Social Network" ger en rätt bra bild över hur små ideerer kan leda till stora förliknings belopp. Att gå till förlikning innan genombrottet är självklart mycket bättre än efter...man sparar helt enkelt en himla massa pengar, svårt för en domstol att besluta hur ett bolags framtida vinster kommer se ut. Arve vet hur en finansiell slipsten ska dras..;)

Sedan har vi Draken med stort D, Shejken.

Han är huvudägare i Västra Hamnen Fondkommison(VHF) och gör där igenom sina investeringar, VHFs hemsida ger följande beskrvning.

I Mohammed Al-Amoudi har Västra Hamnen Fondkommission en finansiellt stark ägare. Mohammed Al-Amoudi har två gånger tilldelats Nordstjärneorden, senast 2007. Motiveringen var: ”Förtjänstfulla insatser för Sverige och svenskt näringsliv

De senaste tio åren har han investerat över 18 miljarder kronor i svenskt näringsliv. Förutom ägarintresset i Västra Hamnen Fondkommission äger han bland annat Preem AB, Svenska Petroleum Exploration AB och Midroc Europe AB.

Ja kan det bli mer Drake än det här?

Enligt Västra Hamnens Fondkommissions hemsida så är detta deras inriktning,

"Västra Hamnen Fondkommission är en oberoende fondkommissionär som erbjuder såväl privatpersoner som professionella aktörer ett högkvalitativt sparande, finansiella transaktioner samt möjlighet till finansiell rådgivning. Västra Hamnen Fondkommission bistår även företag hjälp med exempelvis kapitalanskaffning samt rådgivning i samband med företagsaffärer."

Det är sista biten som är intressant, kapitalanskaffning och rådgivning i samband med företagsaffärer. Om man kollar igenom så har VHF ett gediget CV med avslutande företagsaffärer, sedan kan ni själva gå in och läsa på VHFs hemsida om företaget. Då just Tigran är omnämt som pågående projekt.

http://www.vhfondkommission.se/tigran/tigran_foretradesemission.aspx

Klicka på fliken "VDn har ordet"

Jag citerar sista stycket,

"Med facit i hand konstaterar vi nu att vår marknadslansering 2008 skedde något för tidigt. De studier som under 2011 och 2012 publicerats tillsammans med ytterligare pågående studier bildar den solida vetenskapliga bas som är en avgörande framgångsfaktor för Tigran. Vår strategi för marknadsbearbetning har också omarbetats, från att ha arbetat på alltför många marknader till att fokusera på ett fåtal utvalda – Tyskland, Italien, Frankrike och Sverige. Efter viss justering har vi nu också distributörer med starka försäljningsorganisationer på plats."

Vad säger ni Björn Sellert kanske inte va så bra på att sälja utan mer utveckla?

Sedan har vi signaler som tyder på att företaget nu går in för att komma ut med sin produkt.

Emma Eriksson anställd under våren som kommunikationsansvarig.

Genom mail med VDn har en av de få som uppehåller sig på placeras Tigran forum fått detta svaret,

Till den 1:a September så har de anställt en specialist att ha hand om kvalitets- och regulatoriska frågor. Detta innebär arbete såsom kvalitetssäkring, implementering av egenkontrollprogram och även t.ex. lagstiftning för produkterna.

För vilken produkt då tro ni? PTG högst troligen! ;)

Det luktar nya marknader, kanske ett FDA godkännande av PTG inte är så långt borta.

Hemsidan omgjord till att inkl en Tysk version. Ni som har handlat med eller "diverse varor"...i Tyskland vet att de är notoriskt dåliga på att prata engelska. Kan tyckas som ett litet steg men detta bekräftar Arves uttalande på VHFs hemsida att de fokuserar på just Tyskland.

Som sagt mycket som händer i företaget, och det största fokusen verkar definitivt ligga på att sälja sin produkt än att utveckla. Utveckla kostar pengar, sälja drar in pengar, jag tror Arve är VD för att just sälja.

För att sammanfatta hela det ovan så känns det helt enkelt som att kapitalisterna kommer till Tigran, och kapitalister betyder oftast att man gör pengar. In med säljare, marknadsförare och kapitalister och ut med hjärnan?

Ni får avgöra själva!

Handeln är minst sagt slagig i Tigran, vi har sett kursen går ner under veckan då troligen många redan gjort sig en relativ fin slant. Men fortfarande ser säljsidan oerhört tunn ut så de som vill in med mer än några tusenlappar får troligen slita dagar innan man kommer upp i större belopp, det eller så höjer man kursen 10-20 procent. Vi får se hur intresset utvecklas och får hoppas att företaget släpper lite spännande nyheter under sommaren!

Värt att påpekas är att ingen insider har sålt av aktier även om kursen har varit så högt som 50-60 kr och vi haft dagar med bra omsättning. Givietvis kan det finnas nyheter i pipelinen som gör att de inte får släppa på sitt innehav. Men jag tror som innan att de helt enkelt inte är nöjda med va de får för dem än...

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?