Post entry

Tethys Oil : Felvärderad med stort F

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Tethys Oil fortsätter att leverera bra nyheter. Aktiemarknadens reaktion idag framstår som synnerligen märklig.

Tethys Oil rapporterade idag Q2. Resultatet i kvartalet pressades av en nedskrivning av Block 15. Det är känt sedan tidigare att borrhålet JAS-2 var problematiskt och således har varken Tethys själva eller de analytiker som följer bolaget räknat med något bidrag till reserverna från Block 15. Rensat för denna nedskrivning var vinsten i Q2 128 miljoner kronor eller 3,60 kronor per aktie. Det mest intressanta i rapporten är dock reservuppdateringen. Som jag har skrivit tidigare fanns en förhoppning om att reserverna skulle kunna öka med 2-3 miljoner fat. Utfallet blev en ökning med 4,6 miljoner fat! Öhman har tidigare skrivit att varje miljon fat i reserver ökar värdet på aktien med 3 kronor. Med denna matematik ökade värdet på Tethys tillgångar med 13,8 kronor per aktie iochmed dagens reservuppdatering.

När skrev ett svenskt oljebolag upp reserverna med 40% senast? (Jaja, Africa Oils reserver ökade 200% förra veckan, men den aktien har ju stigit 460% i år) Hur man ens kan överväga att äga ett skräpbolag som PA Resources eller en högriskare som Petrogrand är helt oförståeligt. Tethys kommer att generera 600-700 miljoner kronor i kassaflöde enbart från oljeproduktionen i Oman under 2013, motsvarande nästan halva börsvärdet. Det innebär att alla framtida investeringar är självfinansierade från och med nästa år. Återigen, detta står i enorm kontrast till exempelvis PA Resources som behöver drygt 3 miljarder kronor de kommande åren för att lösa sina skulder. Eller jämfört med Africa Oil som under hösten kommer be sina aktieägare om 1 miljard kronor för att finansiera nästa års borrprogram.

Ett bolag med så starkt kassaflöde som Tethys och så låg värdering kan väl inte ha några vidare tillväxtmöjligheter, eller? Enligt kvartalsrapporten satsar Tethys på att höja reserverna i Oman med upp till 30 miljoner fat det kommande året. Även med kraftigt försämrad hit rate kan reserverna alltså mer än dubblas inom ett år. Ett stort steg i detta är den pågående borrningen i Block 4 som väntas presenteras inom 2-3 veckor. Om denna utfaller positivt kan en helt ny trend öppnas upp, liknande "Fara South" där bolaget idag har reserver på 10 miljoner fat.

Beträffande Litauen har bolaget skickat ett antal borrkärnor till USA för analys. Enligt VD fungerar fracking bra på berget, vilket är lovande. Men för att skiffret ska vara kommerisellt utvinningsbart måste man bedöma energiinnehållet, vilket väntas dröja ytterligare 2-3 månader. Om Tethys kan bevisa ett kommersiellt fynd lär spekulationer om utfarmning sätta igång. Litauen har under hösten/vintern en licensrunda för intilliggande områden. Anbud ska vara inne i november och vinnarna kommer presenteras i februari. Då kommer man få en första indikation på vad Tethys skifferfyndigheter kan vara värda. Som jag skrivit tidigare skulle en värdering på 100 dollar per hektar ge ett värde på 5 kronor per aktie. Kommersiella skifferfyndigheter i USA värderas till runt 10,000 dollar per hektar. Matematiken är svindlande och det fina i kråksången är att Tethys skifferfyndigheter värderas till noll med nuvarande börskurs. Eller annorlunda uttryckt; det är en gratislott till en dragning med superjackpott.

Slutsats: Tethys är gravt undervärderat hur man än vänder och vrider på det. Uppemot halva börsvärdet kommer genereras i form av kassaflöde från Block 3 och Block 4 i Oman under 2013. Bolaget sätter nya produktionsrekord hela tiden och reserverna ökar mer än något annat oljebolag på börsen, Africa Oil undantaget. Potentialen i Litauen värderas av marknaden till noll. Jag tror att aktien handlar över 70 kronor inom ett år eller blir föremål för uppköp.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?