Post entry

Tethys Oil : Ett smörgåsbord

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Vid en lunchpresentation hos Öhman igår beskrev VD Magnus Nordin bolagets möjligheter i Oman som ett smörgåsbord där man knappt hade hunnit avsluta sillen ännu. Det han syftar på med denna målande beskrivning är den stora potential som finns i bolagets licenser nu när man dels har fram till 2040 på sig att leta efter olja, dels får 80% av kostnaderna för denna prospektering betalda av den omanska staten via "cost recovery".

Först till det negativa med gårdagens informationsmöte; I den reservrapport som Tethys Oil räknar med att släppa nästa vecka väntas de sannolika reserverna vara i linje med C2-reserverna som publicerades i mitten av 2012. Detta är en besvikelse eftersom jag trodde att fyndet i block 4 som gjordes i höstas (brunn 3, icke att blandas ihop med brunn 4 som offentliggjordes igår), skulle medföra en ökning av reserverna med ett par miljoner fat, motsvarade 5-6 kronor i värde. Jag fick chansen att fråga VD Magnus Nordin om anledningen till detta och svaret blev lite kryptiskt att "reservrapporter lever lite sitt eget liv och uppdateras i takt med att ny data erhålls". Jag tycker man kan göra tre olika tolkningar av detta

  • Fyndet i brunn 3, block 4 var mindre än ett par miljoner fat som jag tidigare hade antagit

-Tethys har tvingats till nedskrivningar av reserverna i andra områden, som uppväger ökningen från block 4

  • Den tredje part som utför reservuppdateringarna känner sig inte komfortabel med de data som finns för brunn 3 och antar en mindre volym på fyndet pga detta. En sak som i så fall talar för att siffran kan komma att revideras upp framöver är att Tethys under januari har installerat pumpar vid denna brunn för att öka flödet. Om detta medför en högre utvinningsgrad så bör reserverna i brunn 3 öka i kommande reservrapporter.

Så till det positiva, vilket klart överväger den lilla besvikelse beskriven ovan. Tethys meddelade igår att brunn 4 i block 4 är ett fynd. Man borrade fem potentiellt oljeförande lager och träffade olja i fyra av dessa. De kommande tre veckorna ska flödet testas i två av dessa. Vid diskussion med VD framkom också att han var positivt överraskad över att det verkar som att man har hittat lättolja i "Buah"-lagret. I detta lager har man nämligen bara hittat tungolja tidigare. Värdet på fyndet i brunn 4 är fortfarande svårt att bedöma men bör mer än motverka den negativa effekt beskriven ovan anser jag.

Så till det mest intressanta; Magnus höll en 15 minuter lång presentation om historiken i Oman och vad Tethys har för möjliga projekt i landet nu när man har en 30-årig produktionslicens och ska börja söka sig utåt från oljefälten man har idag, Fara South och Saiwan East. Under de årtionden som föregick Tethys inträde i Oman genomfördes ett 30-tal borrningar av olika oljebolag. I så mycket som 18 fall gjordes ett oljefynd men med den tidens teknologi bedömdes fynden som för små för att vara kommersiellt intressanta. När Tethys kom in i licensen för fem år sedan började man arbeta med två av dessa 18 fynd, inte nödvändigtvis de två med störst potential, utan de två man hade bäst data från de gamla borrningarna. Dessa två fynd är idag de två producerande fälten Fara South och Saiwan East, som värderas till dryga 50 kronor av markanden (resterande 10-12 kronor av aktiekursen är alltså marknadens pris på potentialen att hitta mer olja i de enorma delar av licensen man inte producerar idag).

Eftersom man fram till december inte visste hur mycket av licenserna man skulle få behålla så har bolaget hittills varit väldigt förtegen kring potentialen utanför de producerande fälten. Men nu när produktionslicensen är på plats och bolaget fick behålla hela området så ska Tethys börja söka sig utåt i licensen och har alltså 16 gamla konstaterade fynd med varierande dokumentation att jobba med!!

Denna potential är långt ifrån reflekterad i dagens aktiekurs anser jag. Om bara fyra av dessa 16 fynd är lika bra som Fara South och Saiwan East finns värden på 100 kronor per aktie i marken. Lägg därtill skifferprojektet i Litauen som Chevron inom kort kommer starta arbeten på. Värdet på detta projekt är oerhört svårt att bedöma men kan i ett blue-sky scenario uppgå till 50-100 kronor per aktie. Så potentialen på 5 års sikt överstiger alltså 200 kronor per aktie med dessa antaganden.

En av riskerna med att detta inte materialiseras är att bolaget blir föremål för uppköp innan dess. Eftersom VD Magnus Nordin är konservativ och inte vill kvantifiera potentialen på något sätt så fortsätter Tethys Oil att vara rejält undervärderat. För en industriell aktör med intressen i regionen bör ett bud på 100 kronor per aktie för block 3 och 4 vara enkelt att motivera. Norska DNO har återkommande talat om en ambition att köpa tillgångar i de länder man befinner sig idag. Med tanke på att Yemen och Kurdistan är politiskt väldigt komplicerade länder vore det mest naturligt för DNO att öka sin exponering mot Oman. Och gissa bolag som har den största privatägda licensen i Oman? Det börjar med bokstaven T...

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?