Post entry

Tethys Oil: Avtal med Chevron!

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Tethys Oil har tecknat ett farm-out-avtal med supermajorbolaget Chevron. Avtalet innebär att Chevron köper 50% av Rietavaslicensen i Litauen mot att åta sig att göra 2D- och 3D-seismikstudier samt flera borrningar. Att Chevron går in i Litauen är en enorm endorsement för regionen. Kursreaktionen (upp 2%) är patetisk anser jag. Allt under 50 kronor per aktie är ett stort skämt.

Tethys Oil har fått utstå hård kritik för sitt plötsliga inhopp i Litauen. Bolaget köpte in sig i tre områden för 140 miljoner kronor i ett läge när man visste att expansionen i Oman skulle kräva stora investeringar. Detta tvingade bolaget att göra en nyemission på 120 miljoner kronor i maj i år till kurs 40 kronor. Idag visar Tethys varför man gjorde Litaueninvesteringen trots att man egentligen inte hade pengar till det. Värdet av tillgångarna är sannolikt många gånger större än de 140 miljoner kronor man stoppade in. Enbart lättoljeproduktionen har ett värde på det dubbla enligt Öhman. Skifferpotentialen värderas till noll. Men nu när Chevron klivit in är det dags att sätta ett värde på skiffern. Ett värde på 1000 dollar per hektar för Tethys kvarvarande andel ger ett värde på 10 kronor per aktie enligt Öhman. Projektet är i tidigt skede, men som referens görs M&A-transaktioner av mogna skiffertillgångar ofta till värden runt 15,000-25,000 dollar per hektar. Optionsvärdet på Tethys kvarvarande andel är med andra ord gigantiskt. Och Chevron bekostar all utveckling de kommande åren.

Det är inte konstigt att Chevron köper in sig i den baltiska skiffern. Den geologiska strukturen på skiffern börjar i Polen på stora djup och fortsätter upp genom hela Baltikum som en stor uppförsbacke. I Litauen ligger skiffern alltså på mindre djup, vilket ökar chansen att den innehåller olja (vilket är mer värdefullt än gas). I Estland ligger skiffern så nära marken att den kan brytas i dagbrott. Eftersom det sker utvinning i både Polen och Estland är det naturligtvis bara en tidsfråga innan detsamma sker i Litauen. Den politiska viljan finns också, eftersom alla sätt att bryta sig fri från Gazpromberoendet ses som positivt. Det är inte bara Chevron som förstått att denna struktur har ett enormt kommersiellt värde. Franska oljejätten Total meddelade förra veckan att man går vidare med ett stort skifferprojekt i Polen.

Tethys är felvärderad. Enbart Oman är värt 80 kronor per aktie i ett konservativt scenario anser jag, se tidigare bloggar för argument. Är man som jag mer bullish på bolagets förmåga att hitta mer olja i Oman så blir värdet närmare 100 kronor. Skifferpotentialen i Litauen bör värderas till minst 10 kronor per aktie i nuläget. Uppsidan i aktien överstiger således 100%.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?