Post entry

Tethys Oil : Aktieägarträff 13 mars

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Jag var med på Tethys aktieägarträff igår. En snabb sammanfattning.

- Inom 3-6 veckor kommer resultaten av en ny seismikstudie runt det senaste fyndet i block 4, brunn 4 att presenteras. Magnus lät klart förhoppningsfull och kallade fyndet "betydande". Han hoppades även att området runt detta fynd skulle innehålla mer olja och att detta kluster skulle växa till ett nytt oljefält. Om seismiken är uppmuntrande kommer arbetet under 2013 koncentreras på denna del av licensen.

  • Fyndet i höstas i block 3 var lite av en besvikelse så här långt, bolaget fick ju bara addera runt 400,000 fat till reserverna från detta fynd. Men bolaget har förhoppningar om att fyndet kan växa i storlek och kommer antagligen göra ytterligare en borrning intill det konstaterade fyndet.

  • Magnus upprepade att Tethys de kommande åren ska undersöka alla de 16 gamla fynden som har gjorts på block 3 och 4. Tethys är inte främmande för att ta in en tredje rigg för att skynda på arbetet. Med tanke på att de 2 av de totalt 18 gamla fynden har skapat värden på 60 kronor per aktie är potentialen minst sagt svindlande tycker jag. Marknaden är inte beredd att betala för denna potential ännu, vilket delvis beror på att Tethys är så knapphändiga med informationsgivningen. Men om man kan betala 100% premie relativt konstaterad substans i Africa Oil tycker jag det är märkligt att marknaden i princip inte är villig att betala någonting för den enorma potential som finns i Tethys Oil.

  • Med nuvarande produktion runt 13,000 fat per dag blir Tethys andel cirka 4,000 fat. Detta är en nivå som bolaget inte kommer sjunka under inom överskådlig framtid. På frågan om uppgiften som nyligen cirkulerade i media att produktionen skulle öka till 22,000 fat per dag till årsskiftet sa Magnus bara "det vore trevligt om det blev så, i övrigt har vi inga kommentarer".

  • Fyndet i block 15 kommer sättas i produktion under 2013. Fyndet har legat lite i träda de senaste åren eftersom bolaget har varit så framgångsrikt i block 3 och 4.

  • Potentialen i skiffern i Litauen är betydande och Chevron satsar stort på att bli den största spelaren i Öst/Centraleuropeisk skiffer. Det kommer sannolikt ta 1-2 år innan man vet om det går att kommersiellt utvinna olja och gas på Tethys licenser. Att det finns olja och gas står mer eller mindre utom tvivel, vilket även förra sommarens borrning visade. Det handlar snarare om att man behöver hitta ett ekonomiskt sätt att ta upp kolvätena. Men man kan nog inte ha en bättre partner med tanke på Chevrons stora erfarenhet av skifferutvinning i USA.

  • Planerna för en fullständig börsnotering i vår ligger fast. Eftersom börsvärdet överstiger 2 miljarder kronor kommer aktien att noteras på midcaplistan. Jag tror att det kommer leda till en gradvis uppvärdering av bolaget eftersom fonder som idag inte kan äga aktien, då får möjlighet att köpa den. Det råder ju brist på oljeproducerande bolag på börsen, det är egentligen bara Lundin Petroleum om man anser att Alliance Oil är ryskt och Enquest är brittiskt (primärnoterat i London). Incitamentet att addera ett kvalitetsbolag med så låg värdering som Tethys borde vara väldigt hög för Sveriges fonder och pensionsbolag.

Sammantaget är Tethys fortsatt börsens bästa oljeaktie sett till risk och reward. Uppsidan kan exempelvis vara minst lika stor som in Africa Oil men till en bråkdel av risken.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?