Post entry

Tethys: Billigaste oljebolaget på börsen?

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Tethys Oil, med oljeproducerande tillgångar i Oman och Litauen. är börsens mest okända oljebolag. Aktien är noterad på First North, vilket är en anledning, men en minst lika viktig förklaring är att VD Magnus Nordin håller en låg profil. Att bolaget är okänt betyder inte att det är ointressant, däremot att det är väldigt lågt värderat.

Oman

Den största delen av bolagets produktion kommer från Oman, där Tethys (med en 30% ägarandel) verkar tillsammans med två partners, japanska oljebolaget Mitsui (20%) och ett grekisk-libanesiska CCED (50% och operatör). Tethys med partners har ännu inget produktionstillstånd utan producerar sedan 2010 i begränsad omfattning genom ett så kallat "early production system" (EPS). Detta EPS designades för en mindre testproduktion på 6,000 fat per dag (netto 1,800 för Tethys). Oljan transporteras på lastbilar som går i skytteltrafik från källorna till oljeterminalen. På senare tid har produktionsrekorden avlöst varandra och i april producerades cirka 11,000 fat per dag. Att säga att systemet går för fullt är ett understatement.

Förhoppningen är att bolaget inom kort ska erhålla ett fullständigt produktionstillstånd från omanska oljeministeriet. Med tanke på att en 12 mil lång pipeline har konstruerats för att lösa transportfrågan permanent känns det som att Tethys ser produktionstillståndet som formalia. När transporten flyttas till pipeline sker två saker; den dagliga produktionskapaciteten höjs till 18,000 fat per dag och kostnaden per producerat fat halveras. Eftersom den trånga sektionen inte är produktionskapacitet utan transport, så kan produktionen mer eller mindre direkt höjas till 18,000 fat per dag. Vid denna nivå tjänar Tethys runt 15 kronor per aktie enligt Öhmans analytiker som nyligen uppgraderade aktien till Köp.

Utöver konventionell oljeproduktion har Tethys också tungoljetillgångar i Oman. Dessa kan uppgå till ett par miljarder fat brutto men det finns ännu ingen plan eller strategi för hur man ska utvinna denna olja. Inget värde åsätts dessa tillgångar men något slags optionsvärde vore rimligt.

Litauen

I början av 2012 gick Tethys in i Litauen via en investering i danska Odingruppen på totalt 164 miljoner kronor. Förvärvet ger Tethys 25% andel av en mindre men höglönsam konventionell oljeutvinning. Genom moderna så kallade "alternative oil recovery" (AOR)-tekniker hoppas man kunna höja utvinningsgraden och reserverna i Litauen rejält. Enligt Öhman förvärvades tillgångarna till ett underpris - de sätter ett värde på dessa till 280 miljoner kronor, motsvarande 8 kronor per aktie.

Det riktigt intressanta med Litauentillgångarna är dock att Tethys får exponering mot ett stort område som kan tänkas innehålla skifferolja. Tethys kommer under maj månad att göra en första provborrning för att ta reda på mer om potentialen att utvinna skifferolja. Denna del värderas idag av Öhman till noll men om förekomst av kommersiellt utvinningsbar skifferolja kan påvisas kan arealen bli värd flera tior per aktie i Tethys. Vid ett optionsvärde på 100 dollar per hektar blir värdet 5 kronor per aktie. I USA har ett stort antal transaktioner gjorts av fyndigheter av både skifferolja och skiffergas. Väl kartlagda fyndigheter betingar ett värde på 10,000-20,000 dollar per hektar i dessa transaktioner. Franska Total satsar exempelvis hårt på utvinning av skifferolja eftersom bolaget tror att denna oljeutvinning kan öka från 1 miljon till 3 miljoner fat per dag enbart i USA. Man ska inte tro att värdet på Tethys mark kommer raka i höjden efter en borrning men förhoppningsvis kan marknaden få en första föraning om vilka värden som kan finnas, vilket kan leda till en uppvärdering av aktien.

Slutsats

Det finns flera triggers som kan leda till en uppvärdering av Tethys det närmaste året. Dels kommer pipelinen driftsättas i Oman under sommaren och produktionsnivån kan potentiellt höjas med 75% från april månads nivå (som var produktionsrekord). Dels kommer ett fullständigt produktionstillstånd förhoppningsvis att erhållas. Borrningar i Litauen påbörjas under maj och Tethys planerar att byta lista från First North till Stockholmsbörsen. Med en årlig intjäningstakt på 12-15 kronor per aktie från andra halvan av 2012 kan de konventionella tillgångarna motivera en kurs långt över dagens nivå, minst 65-70 kronor enligt min bedömning. I händelse av att de planerade borrningarna i Oman och Litauen höjer bolagets reserver kan aktien värderas ännu högre. Bolaget genomförde i veckan en riktad nyemission på 100 miljoner kronor och är nu fullt finansierat för befintliga åtaganden. Marknaden hade listat ut att ett kapitalbehov förelåg, varför aktien har handlat svagt trots betydande operationella framsteg i framförallt Oman. Nu när pengarna finns på kontot kan detta överhäng gradvis lyftas från aktien. Rekommendationen blir starkt köp.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?