De flesta gillar att tala om WB, Lynch eller makrogurun Soros. Min favorit är en helt annan nämligen Sir. John Templeton.

Denne herre har under sin karriär avkastat i paritet med Buffet men verkat framförallt på olika marknader, då främst i tillväxtregioner. Templeton var den förste att fatta vitsen att investerar i olika länder beroende av värdering och förutsättningar.

Här är Templeton fem stegs formel för ekonomiskt oberoende

Regel 1: Ta kalkylerade risker, John Templeton började med att ta stora risker i sin verksamhet och investeringar. Han var en seriös pokerspelare på universitetet, och 1939, lånade han $ 10.000 från sin chef för att satsa på 100 aktier noterade på NYSE som såldes för under en dollar. En stor andel av dessa företag nära konkurs, Templeton motiverade att de skulle återhämta sig inom en ekonomi cykel. (Det lönar sig att ha koll på Makro). Efter fyra år sålde han alla aktier, som betalade av skulden, och håvade in $ 40.000 i vinst. Trots att en tredjedel av bolagen verkligen gick i konkurs.

Regel 2: Spara, inte Slösa. Templeton började dåligt, men genom principerna om sparsamhet och hårt arbete, fick han snabbt ett försprång. När han gifte sig, blev målet att han och hans fru ett mål att spara 50% av deras inkomst. Han undvek helt skuld - i själva verket köpte Templeton sitt första hus kontant.

Regel 3: Köp Värde aktier . Templeton följer “fynd-jakt”-strategin att investera. “Den långsiktiga uppvärderingen kräver tålamod.” Hans Templeton Growth Fund, drevs i 50 år. Aktierna behölls i genomsnitt sex till sju år. Han sökte alltid efter företag runt om i världen med låg värdering och med goda framtidsutsikter. Det är inte lätt. Men om du ska köpa de bästa aktierna, titta i mer än en industri, och se till mer än en nation. I genomsnitt avkastade Templeton Growth Fund 14 procent i årlig avkastning i över 50 år vilket är klart bättre än index.

Regel 4: Utnyttja internationella fria marknader. Templeton anser att en fri marknadsekonomi är obligatoriskt för investeringar i utomlands. “Undvik att investera i dessa länder med en hög grad av socialism eller statlig reglering av näringslivet. “Tillväxt är beroende av en fri marknadsekonomi.” Templeton tog en jorden runt resa 1936, och där han såg fattigdom i Indien och Hong Kong”. När han återvände 40 år senare noterade han en skarp kontrast. Levnadsstandarden i Hongkong hade mer än tiodubblats på 40 år. Levnadsstandarden i Calcutta däremot hade knappt förbättrats alls. Detta exempel visar hur stora skillnaderna är mellan marknadsekonomi och socialism. Den indiska regeringen reglerar nästan allt, så det finns mycket få framsteg, medan Hongkong lät marknaden verka i lugn och ro.

Regel 5: Minimera din skatt. Under 1960-talet gjorde John Templeton ett kontroversiellt beslut. Han beslöt att avstå från sitt amerikanska medborgarskap och flytta till Bahamas, där det inte fanns någon inkomstskatt eller investerings skatt. Intressant förbättrades resultatet på investeringar markant efter att John slutat oroa sig för de skattemässiga konsekvenserna av sina investeringsbeslut. Som ett resultat av skatteplanering är Sir John Templetons förmögenhet värd flera miljarder dollar i dag, och en av de rikaste männen i livet. Med andra ord skaffa kapitalförsäkring.