Post entry

Ryska aktier på den svenska börsen

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Det finns några trevliga aktier och investmentbolag noterade på den svenska börsen som torde vara priseffektiva alternativ till Rysslandsfonderna. Jag listar upp några.

1. Vostok Nafta 132kr
Investmentbolag med fokus på Ryssland med omnejd. Bolaget ligger tungt i råvaror och energi. Största innehavet är Black Earth Farming. Substansvärde på 131,02 kr per aktie 30 maj. Vostok Nafta har tillsammans med Kinnevik lagt ett uppköpsbud på Kontakt East Holdin AB.

2. Vostok Gas 562kr
Investmentbolag som enbart placerar i ryska gasjätten Gazprom. Substansvärde på 565,56 kr per aktie den 13 juni.

3. EOS Russian 77kr
Nystartat investmentbolag med fokus på kraftbolag i Ryssland.

4. West Siberian Resources 7,95kr
Utvinner och prospekterar olja och gas i Ryssland. West Siberian Resources har gått samman med ryska Alliance Oil. Det nya sammanslagna bolaget kommer att ha bevisade och sannolika oljereserver på 430 miljoner fat olja, en produktion på närmare 51000 fat.

5. Varyag Resources 42kr
Nystartat riskkapitalbolag med fokus mot rysk skog, gas, kol och bergmaterial. Fokus är mot investeringar i onoterade ryska bolag. Varyag förvärvar 50% av skogsföretaget TSLKK i Bogouchan-regionen i Krasnoyarsk, vilket kostar 32 miljoner kr.

6. Black Earth Farming 44,80kr

Bolaget finns förutom att vara huvudinnehav i Vostok Nafta, även särnoterat.
Black Earth Farming äger land och driver jordbruk i Ryssland, främst i sydväst. Mål om positivt kassaflöde från 2009 och en rörelsemarginal på minst 14 procent år 2010. Målet för tillväxten är i snitt minst 15 procent per år till och med 2012. En flytt till Stockholmsbörsen från Nya Marknaden är planerad.

Två analyser.
Den första sätter "neutral på Black Earth Farming":
http://www.privataaffarer.se/aktier/analyser/analys/index.xml?stock_analysis_id=11751

Den andra analysen på "Black Earth Farmingt tar vara på det faktum att aktien handlas under introduktionskursen. De menar att det indikerar en "öka" rekommendation, för den långsiktige.
http://www.avanza.se/aza/press/press.jsp?article=52991&mbFromPage=Första%20sidan

Stigande vetepriser skall vägas mot insikten om att Ryssland är ett nyckfullt land, som så sent som för några månader sedan höjde exporttullarna.

  1. Ruric, Russian Real Estate Investment Company, förvärvar, utvecklar, förvaltar, hyr ut och avyttrar fastigheter i St Petersburg, Ryssland med fokus på kommersiella lokaler

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?