Post entry

Kort om Ryssland

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Vi som den här veckan har fått uppleva raset i Ryssland har fått vara med om en händelse som kommar att gå till börshistorien.

Vad jag tar fasta på är att värderingen av ryska bolag nu är historisk låg med p/e -tal runt 6 (denna kurva har gått ner)

Samtidigt är tillväxten i företagens vinster runt 25% (denna kurva har gått upp) och bolagen har tidigare i år lämnat starka tillväxtprognoser.

Kom ihåg att veckans ras i Moskva alltså inte har med försämrade tillväxtprognoser för bolagen att göra utan till större del är av tekniskt natur där överbelånade inhemska investerare saknar täckning i sina depåer för sina krediter vilket genererar automatiska säljorder.

---------------------------------------------------------------------------------------

Likviditetsproblem i de stora ryska bankerna är naturligtvis inte bra, men ändå ett övergående problem. Den mest kända banken i Ryssland, Sberbank, har sjunkit som en sten. Trots att den så sent som för ett par månader sedan kom med en utmärkt kvartalsrapport.

Tankarna går lite till situationen för SEB i vår svenska finanskris tidigt på 1990-talet. Jag minns inte riktigt men en aktie i SEB kostade väl runt 6-8 kr när räddslan för konkurs var som störst? Placerare som då hade mod och var riskvilliga och köpte in aktien kunde några år senare konstatera en enorm värdetillväxt i SEB-aktien.

(Sens moral: kriser skapar de bästa investeringstillfällena för långsiktiga investerare som kan acceptera risk)

Inga jämförelser i övrigt men visst liknar läget som vi har idag lite det som vi hade i SEB under tidigt 90-tal?

En annan märklig sak som händer i dessa dagar är att det marknadsliberala USA håller på att förstatliga lånboendeinstitut och försäkringsbolag medan man i Ryssland på agendan har en långsiktig process att minska statens ägande i ryska bolag, t.ex banker och kraftbolag. Ur led är tiden!

-----------------------------------------------------------------------------------------

Man kan också notera att Putin ser Ryssland som en stormakt med än större framtidsdrömmar. Aktionen i Georgien var ett i raden av bevis på detta. Fast om Ryssland vill uppfattas som en stormakt så kanske Putin skulle fundera på att lägga ner lite tid på att få en aktiebörs som inte lider av, som jag uppfattar det, barnsjukdomar i dem tekniska börssystemen ? Veckans börsstopp i Moskva är skrattretande och inte bra för förtroendet från placerarna.

Mina bästa case för ryska aktier är: EOS Russia, Sberbank och Vostok Gas. Bra ingångsvärden för "långa" investeringar.

Jag spår också en kraftig återhämtning för Moskva-börsen under nästa vecka.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?