Post entry

Investera i Ryssland

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Bakgrund Den starka tillväxten (som är driven av bl.a. ökade inkomster), ökad konsumtion, fler politiska reformer, demografin, politisk stabilitet, allt i kombination med en hyfsat lågt värderad börs – talar för att Ryssland är ett bra ”case” för investeringar.

I huvudsak är det fem branscher som är intressanta att investera i.

I. Banksektorn Banksektorn i Ryssland har haft en imponerande tillväxt de senaste åren, men banksektorn ligger fortfarande långt efter sina grannar i Europa och övriga västvärlden. Trots att lån till hushållen ökar snabbt så var det genomsnittliga hushållslånet 2005 endast 287 USD/person (samma siffra för t.ex. Tyskland var 16 334 USD/person).

De kommande åren beräknas bolån och kreditkort öka mest i Ryssland. Bolånemarknaden är idag mycket underutvecklad. Någon direkt stor exponering mot banksektorn i Ryssland via köp av aktier på Stockholmbörsen går inte att få idag (i viss mån genom East Capital Explorer).

II. Kraftsektorn Den ryska kraftsektorn är den fjärde största i världen med en produktion på 950 TWh (5,5 % av världens elproduktion). Samtidigt har Ryssland - på grund av regleringen av elmarknaden – bland de lägsta elpriserna i världen (omkring 15 USD/MWh jämfört med omkring 35 USD/MWh i Sverige). Värderingen av den ryska kraftsektorn är därför betydligt lägre än motsvarande bolag i väst och i tillväxtländer.

En pågående reformering och liberalisering av elmarknaden beräknas leda till marknadsanpassade priser på el redan 2011 i Ryssland. Detta i sin tur bör innebära väsentligt högre avkastning för företag verksamma inom denna sektor.

Exponering mot kraftsektorn i Ryssland via Stockholmsbörsen går att nå via en investering i EOS Russia och East Capital Explorer.

III. Olje- och Gassektorn Denna sektor är väl normalt vad man förknippar med ryska aktier. Ryssland har omkring 9 % av världens oljereserver och omkring 30 % av världens gasreserver. Ryssland är även den näst största producenten och exportören av olja i världen efter Saudiarabien samt via bolaget Gazprom största producenten och exportören av naturgas.

Ryska olje- och gasbolag har reserver som beräknas räcka från 17 upp till 32 år, beroende på bolag, medan snittet för bolag i väst endast är 13 år. Ryssland är därmed ett av få länder i världen där man kan köpa aktier i olje- och gasbolag med stora återstående reserver.

Ryska oljereserver värderas väsentligt lägre än västerländska (bolagsvärde/reserver ligger mellan 1,4 och 4,7 USD/fat medan snittet för väst är 9,5 USD/fat, vilket gör många ryska bolag till intressanta uppköpsobjekt).

Exponering mot olje- och gassektorn i Ryssland via Stockholmsbörsen går att nå via investeringar i bl.a. Vostok Nafta och Vostok Gas.

IV. Metall- och Gruvsektorn Ryssland är världens största producent av palladium och nickel, näst största producenten av platinum och aluminium, fjärde största producenten av stål, femte största producenten av järnmalm och kol samt sjätte största producenten av koppar.

Den ryska metallindustrin är i hög grad vertikalt integrerad (d.v.s. att bolagen äger sina gruvor), vilket innebär en stor kostnadsfördel gentemot många globala aktörer som är drabbade av dagens höga råvarupriser. Den starka asiatiska efterfrågan kommer att betyda fortsatt goda avsättningsmöjligheter för den ryska metall- och gruvindustrin.

Någon direkt stor exponering mot metall- och gruvsektorn i Ryssland via köp av aktier på Stockholmbörsen går inte att få idag.

V. Konsumentvarusektorn Trots att den allmänna bilden av den ryska ekonomin domineras av råvaruindustrin, har Ryssland närmare 144 miljoner konsumenter med en stor efterfrågan på kvalitetsprodukter. Det finns idag få ryska konsumentvaruföretag som handlas på börsen. Fler är att vänta framöver. Denna trend understryks av det faktum att konsumentvarusektorn står för över 23 % av Rysslands BNP, men för mindre än 5 % av den ryska börsvärdet.

Exponering mot konsumentvarusektorn i Ryssland via Stockholmsbörsen går att nå via investering i Oriflame.

Slutsats Att låta en del av sitt kapital arbeta i ryska investeringar är förmodligen en klok tanke.

Att ha 6-8 % investerat enbart i Ryssland för en långsiktig investering ser jag inte som någon större risk idag. Det finns bara en väg att gå för Ryssland och det ryska folket och det är framåt. Följ med på den resan eller stå kvar på stationen och titta på.

Fotnot I: data i texten är huvudsakligen hämtad från East Capital och gäller för 2005 men jämförelsen är fortfarande relevant.

Fotnot II: den ryska börsen befinner sig för tillfället i en nedgångsfas vilket skall beaktas.

Fotnot III: har egna innehav i Vostok Gas, East Capital Explorer, Unified Energy och Sberbank.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?