Post entry

Greklands statsskuld

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Nu ändrar sig de europeiska ledarna igen. Greklands skulder ska minskas, men vem tvingas betala? En kredithändelse verkar oundviklig.

Europeiska ledare ändrade sig och kallar Frankrikes förslag orealistiskt. Nu är det tydligen Tysklands förslag som gäller för att hjälpa Grekland. Det blir en skuldnedskrivning på något sätt.

Frågan är vem som tar kostnaderna. Är det EMUs skattebetalare bara? Privata banker? Hur sprider sig kostnaderna? Kan mitt GE money bank konto på Avanza påverkas? Räntan?

Nu säger också Greklands vice finansminister att de inte kommer sälja i närheten av €50 Mdr statliga tillgångar fram till år 2015. Vilket förtroende inger det? Grekerna levererar som vanligt mycket mindre än de åtagit sig. När man hör grekerna kräva 13:e och 14:e månadslöner, trots genomsnittliga prestationer så undrar man hur de resonerar. Det bästa är naturligtvis att grekerna får en egen valuta igen så att den automatiskt kan justera ned lönerna och kostnaderna.

Italien ses som nästa problemland. De har dock en mycket bättre historik på statsfinansområdet än Grekland, men de har en nästan lika hög statsskuld på 115 % vilket orsakar oro.

USA har också statsfinansiella problem, men många resonerar som att USA är för stort för att sluta betala och dessutom för stort för att spekulera emot.

I Kina verkar det finnas en husbubbla, med många osålda nybyggda hus.

Själv har jag sålt aktier och sitter med defensiva aktier nu (ex telekom, läkemedel).

Källor:

https://www.avanza.se/aza/press/news.jsp?newsArticleId=N1833823

http://www.ft.com/intl/lex

http://www.ekonomifakta.se/sv/Artiklar/2010/Februari/EU-landernas-underskott/

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?