Yxhugg
TA är fortfarande meningslöst påhitt för att lura småsparare att utveckling är skönjbar. Det är få TA-ryttare som nämner alla de gånger TA slår fel. Det är fler än 50% vilkeet tyder på att det bara är humbug. SÄRSKILT när börsen är rena slaktbänken. / Mr Jinx
-—
Till Mr Jinx:
Din invändning saknar faktamässig förankring.
* Teknisk analys har följt affärslivet i århundraden. Exempel på tidiga tekniska ansatser finns redan på 1700-talet.
Analys med candlesticks bygger primärt på marknadspsykologi och kommer ursprungligen från Japan. Det var en japansk affärsman, Munehisa Homma, som på 1700-talet studerade rismarknaden och han upptäckte att det framtida priset ofta var direkt relaterat till tidigare prisrörelser. Han såg att handlare ofta upprepade sitt agerande vid en kommande tidpunkt när liknande omständigheter upstod i nuet.
Med hjälp av denna information skapade han grafiska mönster av prisutvecklingen i rismarknaden och började sedan handla ris med stor framgång.
Homma var en av de första som insåg att mänskligt beteende , som visade sig i köp- och säljbeteende, upprepas baserat på hur man upplever att marknaden tidigare betett sig. Homma anses vara gudfadern av candlesticks.
-—
På 1930-talet gjorde den tekniska analysen i amerika stora framsteg. Då växer det som kan benämnas som “klassisk teknisk analys” fram.
1984 introduceras den tekniska analysen i Sverige. M. Jonnerhag, grundare av tidningen Börsinsikt var en av pionjärerna.
-—
År 2002 kunde så slutligen Andrew W. Lo tillsammans med A.Craig MacKinlayhe visa att teknisk analys hade statistisk grund.
“A Non-Random Walk Down Wall Street” av Andrew W. Lo and A. Craig MacKinlayhe visar att dagliga kursrörelser av aktier inte är helt slumpmässig.
Sedan dess befinner sig den som talar om “meningslöst påhitt”, “lura” och “humbug” på oklar faktamässig grund.
Förmodligen har den som påstår sådant inte satt sig in i saken.
Vill man läsa en kort lättbegriplig sammanfattning av problematiken, så anbefalles: “Boken om Trading” av Nilsson och Torssell.
-–