I denna blogg tänkte jag kortfattat beskriva hur jag resonerar kring de krönikor om teknisk analys som varje onsdag publiceras på redeye.se och på di.se.

Jag tittar främst på trender och stöd- och motståndsnivåer. Stöd och motstånd kan vara nivåer där kursen tidigare vänt, eller jämna, psykologiskt signifikanta nivåer som 50, 100 etc. Passerade motståndsnivåer blir ofta stöd och vice versa.

Trender definieras främst utifrån en serie av stigande kursbottnar och kurstoppar, eller tvärtom om det är en fallande trend.

Hög omsättning bekräftar kursrörelser medans låg omsättning innebär osäkerhet. Omsättningen är dock alltid mindre viktig än själva rörelsen.

Glidande medelvärden kan också användas för att bestämma trender och stöd/motståndsnivåer. Jag gillar att använda mig av 200-dagars glidande medelvärde (Moving Average) och ett kortare MA, runt 30 dagar.

Vad gäller själva handeln vill jag gärna köpa en aktie i stigande trend, på en rekyl ned till en potentiell stödnivå (i regel en tidigare kurstopp eller forcerad motståndsnivå). Målkurs och stop-loss bestäms på förhand och relationen mellan potentiell vinst och förlust ska vara minst 2 mot 1, gärna 3 mot 1.

Sen tar jag också hänsyn till kursformationer som huvud-skuldra, trianglar, spikar och “cup-with-handle” m fl (googla på dem om ni vill veta mer), som i regel är pålitliga. Ingen formation är givetvis 100-procentig.

När jag ska bedöma utvecklingen för OMXS30-index tittar jag ofta på det tekniska läget i underliggande indextunga aktier från olika sektorer; Ericsson, H&M, Nordea, Volvo, Astrazeneca och Teliasonera.

Det är också viktigt att bedöma riskviljan på börsen genom att ställa sig följande frågor; Tillåts aktier att stiga till nya/färska toppnivåer? Tillåts stora uppgångar i enskilda aktier? Får nedgångar fäste, eller återhämtas de snabbt?

Sammantaget vill jag också understryka att jag tror att det är svårt att tjäna de riktigt stora pengarna bara genom att strikt följa etablerade modeller för teknisk analys. En subjektiv uppfattning som t ex “riskviljan” beskriven i stycket ovan anser jag väger tyngre än t ex MACD eller RSI m fl. Däremot är jag också övertygad om att en enkel och konsekvent trendföljande strategi i det långa loppet slår börsindex, främst för att man undviker perioder av större nedgångar, även om man missar början på varje långsiktigt trend.