TC Connect - ovanligt väletablerad IPO med rabatt
2017-06-12 14:20, Edited at: 2017-06-13 16:28Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.
Aktien noterades i fredags och fick en flygande start. Den toppade 44kr innan det kom ett säljtryck från MGF där de sålde aktierna de varit teckningsåtagare för. Aktien stängde sedan på 28.6kr. MGF bör i stort sett sålt av sina TÅ-aktier under fredagen och med ett snittgav i fredags på 32.7kr känns uppsidan i aktien väldigt fin. I princip alla banker hade nettoköp förutom MGF som var ensam på säljsidan. Bolaget omsatte 153 MSEK 2016 med ett EBITDA på 8.3 MSEK och hade under Q1 2017 67% tillväxt. P/S-talet är i skrivande stund ungefär 0.62 vilket måste anses vara lågt jämfört med börssnitt. Aktien har väldigt låg freefloat, 22,08%. Resten är under lockup eller ägs av ledningen.
Om bolaget
TC Connect, vars huvudkontor ligger i Stockholm, är ett säkerhetsföretag som erbjuder helhetslösningar inom digital kommunikation samt biometriska passer- och kontrollsystem. Bolaget har cirka 40 medarbetare och uppger att det har en marknadsledande position i Norge och en etablerad position i Sverige. Under 2016 uppgick omsättningen till 153 miljoner kronor och det justerade ebitda-resultatet till 8,3 miljoner. Visionen är “att vara en ledande integratör av säkerhets- och kommunikationslösningar i Europa.”
Kapitalet bolaget får in genom emissionen ska användas till vidareutveckling av erbjudandet, finansiering av fortsatt tillväxt genom att expandera säljorganisationen och den geografiska täckningen samt till att möjliggöra strategiska förvärv.
Bolaget har en stabil andel återkommande intäkter från serviceavtal och abbonenter i det egna TETRA-nätverk. TC Connect är den enda aktören i Norge som äger ett eget TETRA-nätverk. Nätverket är uppbyggt som en abonnemangstjänst vilket innebär stabila återkommande intäkter och alltså ett stabilt kassaflöde. Man har även en stor andel projektintäkter.
Bolagets förlängda avtal med Statoil, oljeinvesteringar, nya produktsatsningar inom biometri och stabila intäkter från TETRA-nätverket estimeras ge en omsättningstillväxt om CAGR 24 % fram till 2018.
Produkter
TC connect är ett säkerhetsföretag som erbjuder helhetslösningar inom digital kommunikation och biometri i Norden. Bolaget erbjuder effektiva, unika och säkra helhetslösningar över egen, kunds eller nationell infrastruktur. TC connects kunder har ofta samhällskritiska verksamheter, till exempel polis, sjukhus, tunnelbana, kärnkraftverk, flygplatser och oljeplattformar samt företag som Statoil, ABB, Siemens och Vattenfall. Genom att använda TC connects lösningar kan de utföra digital kommunikation genom röst, data, ljud eller bild extremt säkert, utan oönskade avbrott i alla lägen - såväl i dagligt bruk som vid krissituationer.
TC connect tar ett långsiktigt helhetsansvar för installation, säkerhet, drift och support. Så de har en tät kontakt med kund och har därmed flera intäktskällor per kund.
Helhetslösningen:
- Design - TC connect är med tidigt i processen och skräddarsyr totallösningar efter kundens behov, där bolaget enbart under de 10 senaste åren genomfört fler än 150 komplexa projekt
- Installation - Bolagets landsomfattande serviceorganisation tar huvudansvar för installationer, som även omfattar bolagets tredjepartsleverantör
- Projektledning - Ansvarar för implementering och projektledning av lösningar där tunnlar, oljeriggar, polis och sjukvård är kunderna med högst krav på lösningarna
- Drift - I projekt är igångsättande, testning och drift viktiga funktioner som bolaget tar ansvar för, både vad det gäller det egna TETRA-nätverk och externa nätverken såsom Nodnett Norge och RAKEL Sverige
- Webb och eftermarknadsförsäljning - Med den nya webbshopen har TC connect ett effektivt verktyg för merförsäljning och produktinformation
TC connects lösningar inkluderar traditionella digitala radiokommunikationssystem som TETRA, DMR, kontrollrumslösningar, larmcentralsystem, samsändning, tunnel och inomhusradiotäckning. Bolaget levererar också nödtelefoner, PA- och CCTV-lösningar för vägövervakning, så kallade ANPR (automatic number plate recognition). Med driftansvar kan bolagets affärsmodell komma att utvecklas mot mer repetitva intäkter i form av hyra, support och service.
Expansionsmöjligheter
Säkerhetstänket ökar hela tiden i världen. Säkerhetsområdet ligger helt rätt i tid, (sorgligt nog,) med tanke på allt som sker i världen just nu dagligen med attacker och attentat. TC Connect har väldigt välkända referenskunder och det kommer säkerligen underlätta deras expansion mycket. De bör inte med tanke på detta ha några svårigheter med att expandera både geografiskt samt även ta mark på fler områden. VD:n har pratat om att målsättning är att förutom nuvarande marknader som inkluderar sjukhus, polisen, flygplatser etc, även vara etablerade i skolor, gruvor, industrier och fler områden där tekniken kan appliceras.
Ett av de starkaste korten TCC har efter emissionen är möjligheten att förvärva vilket är högt upp på agendan i deras planer. På så sätt kan de få välbehövlig kompetens in i bolaget samt ha möjligheten att växa snabbare och därmed öka tillväxten i snabbare takt. Enligt bolaget har de redan sett ut potentiella kandidater så att kommer förvärv i närtid känns väldigt sannolikt. Erik Källmin som är CFO sedan april 2017 blir här en viktig pelare då han har gedigen bakgrund inom M&A och försäljning.
Freefloat
Ungefär 77% av aktierna är under lockup eller ägs av ledningen. Enligt prospektet innebär det en freefloat på 750 tusen aktier plus övertilldelningen.
Ledning
- Ulf Carlzon VD - Lång erfarenhet från ledande positioner i internationella koncerner
- Harald Bergby - Head of communication - Omkring 30 års erfarenhet inom försäljning och ledarskap
- Ansgar Birkeland - Head of olja och gas - Över 30 års erfarenhet inom försäljning, marknadsföring och affärsutveckling
- Erik Källmin CFO - Ekonom med bakgrund inom M&A, försäljning och affärsutveckling
Avtal och kunder/Leverantörer
Att bolaget har avtal med ABB, Siemens, Vattenfall, Polismyndigheten och Statoil bland annat ger en hög kvalitétsstämpel. Nämnda företag vinner man inte som kunder utan att leverera hög kvalité. För att behålla kunder som dessa behöver man alltid måste vara i framkant för att få fortsatt förtroende. TC Connect visar att de klarar att behålla dessa kunder långsiktigt bl a genom att avtalet med Statoil förlängdes. Det är ett gott bevis på att kunderna är nöjda med samarbetet.
Bolaget själva säger såhär:
"Våra kunder som polis, sjukhus, tunnelbana, kärnkraftverk och flygplatser samt företag såsom Statoil, ABB, Siemens och Vattenfall tillhör de mest krävande avseende kvalitet och säkerhet där inget får gå fel. Kunderna utmanar oss genom att alltid efterfråga den senaste tekniken och nya lösningar. Genom etablerade partnerskap och världens ledande tillverkare kan vi ständigt leverera nya och kundanpassade lösningar."
Bland bolagets leverantörer återfinns bolag som Airbus D&S, TAIT communication, Rohill och Motorola. Inom Human ID har TC connect exklusiva rättigheter på de nordiska marknaderna från ledande leverantörer såsom Techsphere (Korea), Invixium (Canada), Biodit (Spanien/Bulgarien) samt Visionlabs (Ryssland)
Avtal i år:
TC Connect tar ramavtal med Statoil - http://www.industrinyheter.se/20170529/24107/tc-connect-tar-ramavtal-med-statoil
“Det är ett av TC Connects största ramavtal hittills i år. Statoils slutgiltiga investeringsbeslut sker under fjärde kvartalet 2017 och TC Connects ramavtal sträcker sig till 2022”.
Ett nytecknat avtal med Norges femte största oljefält driver tillväxten. Bolaget har slutit avtal med Statoils projekt ”Johan Svendrup” som estimeras bli en av Norges fem största oljefält. Vidare estimeras investeringar i oljefält öka efter 2018
Den 20 december 2016 ingicks avtal med Biodit Global Technology AD som ger TC connect AS exklusiv rätt att sälja Biodit Global Technology ADs produkter i Sverige, Finland, Norge, Danmark och island. Avtalet och framtida samarbete ska utvärderas den 1 maj 2017.
Den 20 januari 2017 ingicks avtal med Touchless biometric systems som ger TC connect AS rätt att sälja deras produkter i Norge, Sverige och Danmark.
Den 3 februari 2017 ingicks avtal med Techsphere CO. Ltd. som ger TC connect AS rätt att sälja deras produkter i Norge, Sverige, Danmark, Finland och Island. Avtalet gäller 3 år.
Den 1 mars 2017 ingicks avtal med invixium Access som ger TC connect AS exklusiv rätt att sälja deras produkter i Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige. Avtalet gäller 12 månader.
Övriga kundavtal: Skellefteåkraft AB, Polismyndigheten, Region örebro län, Landstinget västmanland, Trafikverket samt Kriminalvården.
Avtalsskörden är imponerande. Avtal verkar komma ofta vilket aktieägarna kommer uppskatta då företaget därmed kommer kunna leverera många PM. Att avtalstakten minskar ser jag inte som troligt. Eftersom företaget är i expansionsfas med just tillfört kapital är det sannolika att de om något kommer öka.
Q1-rapporten 2017
Omsättningen ökade till 37.3 msek i kvartal 1 2017 jämfört med 22.4 msek för motsvarande period 2016. Alltså en tillväxt om cirka 67%. De hade även kostnadsökningar till ökade varukostnader i samband med ökad försäljning, emissionskostnader (engångskostnad), avvecklingskostnader för personal (engångs), ny hemsida, ny grafisk profil, ny företagspresentation, lansering av ny strategi m.m.
Med en sån strålande tillväxt redan innan emissionen vilken nu ger nya möjligheter att fortsätta satsningar på förvärv och organisk tillväxt så kan man inte annat tycka än att framtiden ser ljus ut. Det är stor del engångskostnader under Q1 som inte kommer vara med och under Q2 och övriga kostnadsökningar har också att göra med expansionen vilken sannolikt kommer ge ökade intäkter framåt. Detta ger mig uppfattningen att det är troligt att kommande rapporter visar fin utveckling.
Risker
- Konkurrenter kommer ikapp och företaget lyckas inte förnya avtal vilket skulle göra att intäkterna sinar
- Expansionen går inte enligt plan vilket skulle göra att intäktsökningen man förutspår inte infaller
Sammanfattning och värdering
Det är inte ofta stabila och vinstdrivande företag noteras till så låga värderingar. Eftersom bolaget redan är ledande i Norge och har börjat få fint fäste i Sverige samt gör vinst, reducerar det riskerna oerhört jämfört med många andra nynoterade bolag. Att företaget nu har en kassa på ungefär 20 MSEK gör att de kan driva tillväxten framåt i snabbare takt. Att de är vinstdrivande gör att det inte finns anledning för nya NE:s förutom om de tänkt genomföra ett större förvärv eller en bredare expansion. Den situationen känns betryggande. Största risken för bolaget ligger i om man inte lyckas förnya avtal och konkurrenter kommer ikapp. Men med den ställning bolaget redan har på marknaden känns inte risken överhängande. Med kunder som Vattenfall, ABB, Statoil, Siemens och Polismyndigheten och en redan stabil tillväxt känns det här som ett ovanligt trygg nynotering vilken dessutom befinner sig i en bransch som växer så det knakar.Vad betyder det här
Vad gäller värdering kan vi jämföra med konkurrerande bolag som till exempel Mindmancer och Secits. Mindmancer har ett P/S-tal på 2 och Secits noterades på P/S 7 vilket skulle ge TC Connect med P/S 0.62 en väldigt fin uppsida. Om TC connect skulle värderas till samma P/S-tal som Mindmancer så är det en uppsida på 150% från nuvarande kurs. Det som kan tilläggas är att både Mindmancer och Secits går med förlust och har trots det en högre värdering vad gäller P/E och P/S-tal trots att TCC går med vinst. Secits omsatte ungefär 15 MSEK med ett förlustresultat 2016 medan TCC omsatte 153 MSEK med 8.3 MSEK ebitda men bolagen har idag samma börsvärde. I mina ögon känns det inte motiverat.
Om TCC har liknande tillväxt under året som under Q1 så skulle P/S-talet vara 0.37. Det ger en väldigt bra R/R på dessa kursnivåer.
En vinstdrivande IPO med stor omsättning, många avtal och välkända kunder i motsats till de vanligare riskfyllda startup´sen gör att det här känns som en frisk fläkt med hög potential.
Länkar:
https://www.youtube.com/watch?v=NJu7MnLZtDc
http://www.affarsvarlden.se/bors-ekonominyheter/tc-connect-vill-listas-pa-first-north-6848395
http://www.stockpicker.se/stockpicker-intervjuar/visa-intervju/305
http://www.industrinyheter.se/20170529/24107/tc-connect-tar-ramavtal-med-statoil
https://www.youtube.com/watch?v=EXfP-_OMilU
https://www.youtube.com/watch?v=_vDNhtCEu2I
http://tcconnect.no/wp-content/uploads/2017/05/TC-Connect-AB-publ-Investeringsmemorandum.pdf
Disclaimer: Jag är själv aktieägare kortsiktigt då jag tror på uppvärdering från dessa nivåer. Detta är ingen köprekommendation utan enbart mina egna tankar och motiveringar till min investering för att belysa caset.