Post entry

TC Connect - Ett kommunikationens och säkerhetens Indutrade?

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

TC Connect är ett företag med 40 års erfarenhet och kompetens inom kommunikation. Nu har man startat en resa som genom högre krav inom säkerhet och kommunikation kan ge kraftig tillväxt. Både organiskt men också genom förvärv på en fragmenterad marknad. Två förvärv är redan gjorda och fler är att vänta.

Vad är TC Connect?

Egentligen är det Ericsons gamla radioenhet, och företaget, ungt som det är har 40 års erfarenhet inom radiokommunikation.

Men TC Är inget Ericsson. Det bolag jag faktiskt omedelbart tänker på är Invisio. Det finns stora skillnader, men den stora likheten är att vi talar om kommunikation som MÅSTE fungera i alla lägen, och när mobilnät slagits ut osv. Det är därför inte undra på att de har kunder som polis, tull, ambulans, oljeriggar, problematiska områden som tunnlar (som det finns många av i Norge).

Varför ”skapa” TC Connect nu (början 2017) och börsnotera bolaget?

Jag tror att man identifierat en möjlighet att göra om det man gjort i Norge (64% av omsättningen, enligt emissionsmemorandum) åtminstone i någon mån I Sverige. Dessutom händer mycket tekniskt på detta område, och kunderna ställer större krav. Man kan väl kalla TC för ett kommunikations- och säkerhetsföretag, och jag tror att man ser större tillväxtpotential i säkerhet, och då kommer vi in på deras biometrilösningar. Men mer om det nedan. Man ser sig som ett av de bolag som kan uppfylla dessa högre krav - därav satsningen och noteringen.

I Norge är man redan mycket starka. Och och det lätt att förstå hur kommunikation och säkerhet glider in i varandra när man tar och titta på deras kund: Oslos flygplats Gardermoen. Går går larmet där ska allt fungera, och tull, polis, räddningstjänst, ambulans, väktare, personer som ska in bakom taxfreezoner och räddningstjänst ska samordnas, och det kräver sin man. Och där är TC och sköter den samordningen.

Det är en fördel bolaget har med stora starka kunder och kontinuerlig support och eftermarknad.

Det finns många konkurrenter inom delar av det TC gör, men om de kan tillföra de delar de föresatt sig är det få som kan erbjuda samma helhetslösning. Den lösning TC erbjuder är också skräddarsydd utefter kundens behov. Just detta helhetsansvar ser jag som ett plus. Det leder till längre relationer. Detta är, enligt min uppfattning, den sortens leverantör man inte byter med särskilt jämna mellanrum. Man har också haft långa samarbeten med flera kunder.

För att kort sammanfatta vad de erbjuder: bolag behöver kunna lita på att deras kritiska information är skyddad.

Kraven på säkerhet, tillgänglighet, funktion och mobilitet har ökat och TC ska kunna leverera detta.

Men vad är det då man vill lägga till det redan befintliga? Dels vill man inom kommunikation föra över de kunskaper man skaffat sig i Norge till Sverige. I Norge har man avtal med offentliga aktörer som de jag nämnde befann sig vid Gardemoen, men även oljeriggar och tunnlar.

TC är den enda leverantören i Norge med ett kommersiellt Tetra-nätverk med ett stort täckningsområde runt Oslo. Bolaget har idag täckning från Oslos flygplats i norr till Drammen i söder, tillsammans med nationellt tillstånd för ett kommersiellt Tetra-nätverk i ett frekvensintervall mellan 410-430 MHz. Detta möjliggör utbyggnad av lokala Tetra-nätverk för permanent eller temporärt bruk oberoende av plats i Norge. 

Kortfattat kan man säga att TC är marknadsledande i Norge. Bolagets kunder är allt från offentliga aktörer som Rikspolisen, civilförsvaret, till privata aktörer som Songa Offshore och (förvisso statliga, men ändå) Statoil. Här kan nämnas (vilket också den nedan bifogade analysen är inne på) att deras ”division” för olja och gas kan bli väldigt lukrativ åren framöver, till följd av förnyade avtal med Statoil, och där är också eftermarknaden stark.

Styrkor:

*En av bolagets styrkor är helhetslösningen och bolagsanpassningen. Man tar ansvar från analys, design, installation, tester, projektledning, ända till drift, service och underhåll. Detta gör man tillsammans med varje enskild kund och enskilt projekt. Här kan vara värt att nämna efterarbetet som alltid är en gynnsam intäktskälla. Med driftansvar kommer också repetitiva intäkter i form av support, service och hyra.

*En annan är att man med relativt få anställda ingenjörer (40) och ett väl intrimmat system är kostnadseffektiva och skalbara. För att ha igång så många olika projekt krävs hög kompentens på ingenjörssidan.

På en fråga vid en presentation av bolaget sa VD:n, utan att tänka efter eller blinka att de besitter en ”enorm kompetens”, vilket gissningsvis är ett arv från den tid då Ericsson var världsledande. Bolaget är ju som sprunget ur Ericsson Radio Systems en gång i tiden, på 70-talet innan Telenor köpte upp dem på 00-talet, vilket förklarar den norska övervikten. Och kompetensen behövs, för det är kunder med mycket höga krav på en marknad där inget får gå fel.

*De två nationella systemen för räddningstjänsten i Sverige och Norge kallas för Rakel resp. Nødnett. De är Tetra-baserade digitala radiokommunikationsnät som kopplats samman för bättre samordning mellan länderna. Här har TC en bra ställning för man är ett av endast fyra ramavtalsleverantörer som täcker avropade myndigheters Rakel-behov av produkter och tjänster. Här är TC väletablerade i Norge men ser goda möjligheter att kapa marknadsandelar i Sverige. Jag nämner inte alla som använder detta, listan skulle bli för lång, men polis, tull, SOS Alarm, kustbevakning, länsstyrelser är exempel på användare. Intressant är att detta enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSAB) är ett område där antalet abonnemang kommer växa till ca 80 000, 2020. Lejonparten utgörs av statliga myndigheter som står för två tredjedelar. När det gäller statliga myndigheter dominerar ramavtalsleverantören i stort sett samtliga avrop medan det på landsting- och kommunalsidan är en betydligt större spridning bland de fyra leverantörerna.

*Bolaget har lång erfarenhet och gott renommé.

*TC är inte beroende av någon enskild kund som står för merparten av intäkterna

*En viktig styrka TC har är att man genom erfarenhet skaffar sig flexibilitet. Man är duktiga, kanske bäst, på att ta sig an nya utmaningar och integrera dem i redan komplicerade kommunikationssystem.

Om det låtit som det bara är Norge vill jag påpeka att man redan finns i Sverige. Man har avtal med Vattenfall, Skellefteåkraft, Spotify och ett utvecklingsprojekt med EON.

Man har eller har har också haft internationella kunder som Johnson&Johnson, ABB, Citibank och Siemens.

Framtiden - vad vill man göra?

På frågan om Norge är ”mättat” och man därför söker nya jaktmarker var VD:ns svar inte ”Ja”. Det man har gjort är att identifiera att marknaden just nu är i stor förändring, och man förväntar sig nog att kunna ”förädla” den norska verksamheten också. Men i huvudsak kan man säga att man ser den här förändringen som en möjlighet, pga av sin erfarenhet och höga tekniska kompetens. Det som är nytt och som efterfrågas är säkerhet och ökad geografisk spridning, framförallt till Sverige. Det är uppenbart att bolaget tror mycket på den del man nu tillför: biometri.

Jag har inte gått in i detalj på vilka produkter man har, det finns möjlighet att fördjupa sig i emissionsmemorandumet som jag bifogar längst ner. Men man köper för kommunikation in från t. ex Motorola, och gör egna små modifikationer utifrån de behov som finns. Vad gäller biometrin säger VD:n att man har hittat 5-6 klassbolag som levererar produkterna. Min lekmannabedömning är att det är hög grad av sofistikation-den kan avläsa kemikalier i blodet, göra 2D och 3D ansiktsigenkänning etc. Jag bifogar också Youtube-presentationen jag tidigare refererat till, jag rekommenderar en titt på den för att få både detalj och helhet om bland annat detta. Man har också börjat utveckla en egen produkt för ansiktsigenkänning, och det är klart att det är ett plus om man i större utsträckning kan utveckla egna produkter

Men även om Norge kan utvecklas är, som sagt, målet att växa i Sverige, och VD:n talar även om att doppa tårna även utanför Norge och Sverige.

Och man kan lätt sammanfatta den nya inriktingen genom att se på vad emissionspengarna skulle gå till, och jag citerar här:

”*Vidareutveckling av erbjudandet: TC Connect har etablerat partnerskap med världsledande leverantörer av digitala säkerhets- och kommunikationslösningar. Med detta som bas och ytterligare kapital genom emissionslikviden kan TC Connect accelerera framtagandet och vidareutvecklandet av säkerhets- och kommunikationslösningar, Exempelvis biometriska säkerhetslösningar

  • Finansiera TC Connects fortsatta tillväxt: Bolaget ser ett flertal potentiella tillväxtområden och avser att använda delar av emissionslikviden För att vidare expandera Bolagets säljorganisation och dess geografiska täckning.

*Strategiska förvärv: Emissionslikviden samt Bolagets aktier kan även komma att användas för att finansiera potentiella förvärv. Bolaget anser att det finns bra möjligheter för konsolidering i marknaden och har identifierat potentiella förvärvskandidater vilka skulle kunna stärka TC Connects marknadsställning och produktportfölj.”

Sammanfattning: tekniskt anser man sig ligga i framkant, pengar har använts och kommer användas för att bygga upp en större säljsida. Sedan detta memorandum har två bolag förvärvats. Det framstod som ganska uppenbart, när VD:n talade att kommunikation kan man, men när det gäller biometri får man förvärva kompetens i form av nischbolag. Produkterna har man nog, men kunskapen behöver man köpa in och det har man också börjat göra.

Det ska också sägas att detta memorandum har lite tid på nacken. Det går att gå in och titta på hur bolaget är uppbyggt och en hemskt massa detaljer om produkter, men man ska då veta att bolaget nyligen genomgått en strukturförändring.

Q2 blev positivt med 1.5 MSEK i vinst. Q3 visade en negativt EBITDA på 1 miljon, men det är 1 miljon bättre än fjolårets och omsättningen var upp 40%. Det framgår tydligt att man har stora förhoppningar på biometri. Tractics beräknar att biometri kommer ha en CAGR på 22.9% fram till 2025 och TC vill förstås ta del av detta. 

Man har också satt igång en e-handelsavdelning 2017 som man ser som en kanal som kan ge merförsäljning av utrustning och tillbehör till både stora ramavtalskunder som mindre spelare.

Nu verkar Norge rent allmänt lite problematiskt för fler bolag men annars kan det vara värt att nämna att bolag som lever på projekt i stor eller åtminstone viss utsträckning kan få det lite slagigt mellan kvartalen. Jag anar att man via abonnemang, support och eftermarknad önskar jämna ut det, men det kan vara värt att veta.

Ambitionen är att man genom att erbjuda en helhetslösning och genom att förvärva på en fragmenterad säkerhetsmarknad kan etablera sig som ledande. Man anser sig nog ligga iframkant och när det gäller t. ex biometri anser man sig vara en av få leverantörer som redan nu eller inom en snar framtid kommer att kunna svara upp mot en ökad efterfrågan som märks både på kommunikation och säkerhet och kombinationen, där man nog anser sig ligga bra till

Här kommer i punktform en del intressant och positivt, utöver det jag ovan, lite mer allmänt beskrivit.

  • Som enda bolag i Norge äger TC ett eget Tetra-nätverk. Det ger stabila och trygga abonnemangsintäkter varje år. 

  • Självfallet förvärv och geografisk breddning.

    • Nya förvärv är triggers hela tiden. Man har redan börjat på den resan och med en välfylld kassa och en fragmenterad marknad är det bara att hoppas på nya kloka förvärv framöver, likt de jag nedan beskriver.
    • Marknaden är som sagt fragmenterad med många små spelare och här finns stora möjligheter att förvärva och ambitionen är väl att bli något liknande Indutrade och Lagercrantz. 
    • Förvärvet av AW Tech (mer om det nedan) är ett klassförvärv och ambitionen är förstås att de två förvärv de hittils har gjort ska följas av flera. Och de två förvärv de gjort tyder på att de kan hitta och attrahera riktigt välskötta bolag. Med den kompetens, erfarenhet och ledningen besitter, kombinerat med en stark balansräkning finns goda möjligheter att fler bra bolag ansluter i framtiden.
  • Oljan: när man nu fått Statoils förtroende, vilket i sig är ett styrkebesked, att fortsätta leverera till Norges femte största oljefält: Johan Svedrup, och bedömningen är nu att oljesegmentet kommer att kunna bidra med rejäl tillväxt för man hade, som sagt redan ett ramavtal för Johan Svedrup-fältet, men Statoil har nu valt att utnyttja en option i avtalet som ger TC ett ramavtal även för FPSO, på Johan Castberg-fältet. TC Connect kommer att leverera en komplett TETRA-lösning för både explosionsfarliga och säkra områden samt infrastruktur som säkerställer att det finns radiotäckning på hela plattformen. Avtalet inkluderar produktleveranser och implementeringstjänster och är ett av TC Connects största ramavtal hittills i år. Avtalet sträcker sig till 2022. Den första fasen av denna leverans inkluderar central- och användarutrustning för digital radiokommunikation. De kommande faserna innebär leverans av nödvändig utrustning för att säkerställa radiotäckning över hela plattformen. Den sista fasen består av installation och driftsättning. Statoils slutgiltiga investeringsbeslut sker under fjärde kvartalet 2017 och TC Connects ramavtal sträcker sig till 2022. Förväntningen är att investeringarna i fälten kommer öka fr o m fram till 2021, och även om det är svårbedömt är oljepriset nu uppe på ”anständiga” nivåer och det verkar vilja röra sig uppåt snarare än neråt. Kombinationen ökade investeringar+nya avtal kan ge stor organisk tillväxt för TC de närmsta åren. Det ska också sägas att TC inte är så känsliga för oljeprisfall. Statoil kommer att investera 16.7 MDNOK 2017 och investeringarna är således inte oskyldiga även om oljepriset inte är vansinnigt högt, och kraven på kommunikation och framförallt säkerhet är mycket höga inom oljeindustrin. Något TC är idealiska för att leverera. Och att Statoil har valt TC gång på gång är som sagt ett styrkebesked i sig självt. De vet att TC levererar.

  • Tunnlar. Kanske låter konstigt, men som Norge ser ut behöver de tunnlar i mängder. Där behövs säker kommunikation och TC är marknadsledande. 1200 fanns när 2017 inleddes. 108 är planerade att byggas 2017. Den norska regeringen har också satt upp ett mål om uppdatera säkerhetssystem för 200 tunnlar till 2020. Det är 308 ”nya” tunnlar, vilket motsvarar 26% av tunnelbeståndet. Med en marknadspenetration på 60% ligger TC bra till för att skapa tillväxt även inom detta segment.

  • i intervjun som jag länkar till, talar han om att de ser möjligheter att bredda sig också verksamhetsmässigt: till skolor, gruvor, industri etc. Där är man inte ännu, men det finns på kartan.

Jag hoppas att det av ovanstående framgår att man har möjlighet att få säkra organiska abonnnemangsintäkter från Tetra-systemet, att man inom sina segment genom påskrivna avtal och framtida avtal kan växa än mer organiskt och att det finns mycket goda möjligheter att växa genom förvärv. En resa man just startat.

Lite annan information om bolaget:

  • Starkt ägande: 

största ägaren TPE AS äger ungefär 65% av aktierna vilket motsvarar 2,225 000 st.

  • Insiderägandet:

VD äger 100 000 aktier. Man har precis, i oktober gjort en större omstrukturering och har nu en ny VD för TC Connect. Han äger, som sagt 100 000 aktier. Sen har man en VD för TC Connect AS (Norge) och en för TC Connect Sweden. De är mycket färska. Ansgar Birkeland, VD för AS äger 25 000. Vi får väl se om de nya förmågorna tankar lite aktier framöver.

När det gäller styrelsen i övrigt äger en kraftig majoritet aktier.

  • Free float: 

 Ungefär 77% av aktierna är under lockup eller ägs av ledningen. Enligt prospektet innebär det en freefloat på 750 tusen aktier plus övertilldelningen.

  • Lock Up:

Kursen för TC Connects aktier kan sjunka om det sker omfattande försäljningar av aktier i Bolaget. Huvudägaren har åtagit sig att, med vissa undantag och under en viss period, inte sälja sina aktier eller på annat sätt inte ingå transaktioner med liknande effekt utan före-gående skriftligt medgivande från Mangold (så kallad lock-up). Lock-up-perioden sträcker sig 12 månader från den dag då Bolagets aktier börjar handlas på Nasdaq First North.

  • Risker:

Förutom den allmänna risken att man inte kan konkurrera och ”bifoga” biometridelen till det man redan har och får svårighet att inkorporera nya förvärv: att byta till en större kostym utan att det kostar mer än det smakar - att man inte får fart på det, kan jag egentligen bara identifiera en väldigt specifik risk, och det har med förvärven att göra. Det talas om att betala förvärv med aktier, och skulle så bli fallet finns en risk att man får problem att förvärva om kursen går ner kraftigt.

Det har inte varit något problem ännu då kursen varit stabil och man, såvitt jag vet, betalt kontant hittils.

Det ena förvärvet ”Access World Technic” beskrivs som kanske mest lyckat då det ger tillgång till multinationella kunder, och visar stark försäljningsutveckling och god vinstmarginal. Såhär lät det när nyheten om förvärvet kablades ut:

”TC CONNECT AB (PUBL) SLUTFÖR FÖRVÄRVET AV ACCESS WORLD TECHNIC AB OCH ETABLERAR EN NY DIVISION INOM SECURITY

PUBLICERAT DEN: 2 AUG 2017

Säkerhetsföretaget TC Connect AB (”TC Connect”) har den 1 augusti 2017 förvärvat samtliga aktier i det svenska säkerhetsbolaget Access World Technic AB (”AW Technic”). Med verksamhet inom övervakning, identifikation, biometri och passersystem förväntas AW Technic bli ett starkt komplement till TC Connects verksamhet. I samband med förvärvet etablerar också TC Connect en ny division inom Security under ledning av Per Lindstrand, VD för AW Technic.

Med världsledande leverantörer som Honeywell (Platinum partner), Tyco Software House, Techsphere, HID Global, Axis och American Dynamics levererar, driftsätter och tecknar AW Technic serviceavtal för unika säkerhetslösningar till krävande kunder. Bolaget har etablerade kundrelationer med större internationella företag såsom OKG, H&M, Citibank, Johnson & Johnson, Spotify och GoPro.

AW Technic hade 2016 en omsättning på cirka 9 MSEK och en EBITDA på 1,8 MSEK. För 2017 förväntas en betydande tillväxt med en total omsättning på cirka 20 MSEK under fortsatt god lönsamhet.

AW Technic blir en del av TC Connect-koncernen per den 1 augusti 2017. Köpeskillingen uppgår till 8 MSEK vid tillträde och en prestationsbaserad del om maximalt 5 MSEK som är beroende av årets resultat.

”Förvärvet ska ses som en naturlig utveckling av TC Connects strategi där vi söker tillväxt genom ökande säljresurser, nya produktområden och genom förvärv inom vår kärnverksamhet. AW Technic är ett välskött kvalitetsbolag med en imponerande kundbas och en mycket kompetent ledning. Genom att samla vårt erbjudande inom divisionen Security kommer vi kunna expandera i Norden och använda denna bas för ytterligare satsningar internationellt”, säger Ulf Carlzon, VD för TC Connect.

”AW Technic befinner sig i en stark tillväxtfas och behöver expandera för att möta en ökande efterfrågan på säkerhetslösningar, inte minst bland internationella företag i både Norden och övriga Europa. Med TC Connects resurser och projekt inom digital kommunikation kommer vi att kunna växa ännu snabbare.”, säger Per Lindstrand, VD för AW Technic.

Som en följd av förvärvet samlar TC Connect sin svenska och norska verksamhet inom säkerhet och biometri i den nyetablerade divisionen Security, under ledning av Per Lindstrand. Bolagets CFO Annica Lindstrand kommer att fortsätta i sin roll och dessutom arbeta med ekonomiansvar inom hela TC Connect-koncernen.”

Det andra förvärvet: ”Rakom” säger man endast att det integrerats väl. Såhär beskrivs det i Q3-rapporten:

”Förvärv av verksamheten RA Kommunikationsteknik AB (RAKOM) RAKOM projekterar, installerar och driftsätter tekniska lösningar för tal- och datakommunikation. Bolagets kunder består av driftkritisk verksamhet i Sverige, som t.ex. räddningstjänst, landsting och gruva. RAKOM bildades 2008 och är verksamt i västra Mellansverige med en omsättning som under räkenskapsåret 1 juli 2016 till 30 juni 2017 uppgick till ca 9,5 MSEK och EBITDA till ca 1 MSEK. 

RAKOM är sedan tidigare en underleverantör till TC Connect och en integration av verksamheten förväntas leda till kostnadssynergier samt ökade intäkter från service, installation och försäljning av produkter och lösningar. 

Den 1 juli förvärvades verksamheten som bedrivits inom RAKOM i ett inkråmsförvärv. RAKOM specialiserar sig på kommunikation och radioteknik i Sverige och uppköpet är en del av TC Connects strategi att förvärva kompletterande verksamheter med fokus på säkerhet- och kommunikationslösningar. 

Köpeskillingen uppgick till 1.1 MSEK och erlades i i sin helhet i samband med tillträdet”

Kan TC tillföra spetskompetens som integreras väl kan det bli en spännande resa.

Jag bifogar emissionsmemorandum, intervju med VD, en av ”Analyst Group” nyligen gjord analys och en länk till hemsidan, där allt finns

Disclaimer: Jag ger inte köpråd utan var och en får bestämma vad de vill lägga sina pengar på. Jag har använt mig av information från t.ex emissionsmemorandum, men tar inte personligt ansvar för informationens korrekthet.

Memorandum: ”http://tcconnect.no/wp-content/uploads/2017/05/TC-Connect-AB-publ-Investeringsmemorandum.pdf

Intervju: ”https://youtu.be/_vDNhtCEu2I

Analyst Group: ”http://tcconnect.no/wp-content/uploads/2017/05/TC-Connect-AG-FINAL-3.pdf

Hemsida: ”http://tcconnect.no/sv/hem/

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?