Post entry

Taurus - sommarlugnet snart över

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Efter den intensiva våren med det stora återförsäljaravtalet med Lallemand, invigningen av EU Projektet med CIMV/Dyadic och slutligen det mycket viktiga godkännadet från EPA (amerikanska miljömyndigheten) så har sommaren varit lugn nyhetsmässigt från Taurus Energy. Helt lugnt har det dock som bekant inte varit då jag och ett par andra aktiva aktieäagare på kort tid samlade ihop drygt 15% av rösterna i bolaget i vår strävan att förstärka styrelsen med USA-chefen Eddy Christensson samt med den avgående VD:n Lars Welin, ett initiativ som vi för ett par veckor sedan meddelade är åtminstone tillfälligt avbrutet. Förväntingarna och kraven på den sittande styrelsen har i och med detta höjts och vi förväntar oss nu att de precis som ledningen har gjort, dvs börjar leverera mervärde till aktieägarna.

Vi har nu en intressant och för att inte säga avgörande höst framför oss. Jag vet att jag sa motsvarande vid den här tiden förra året men mycket har hänt och med Lallemand som stark samarbetspartner/återförsäljare samt OK från amerikanska EPA så är förutsättningarna bättre än någonsin att bolagets första kommersiella avtal kommer på plats nu under Q3-Q4. Detta stämmer även även väl ihop med ledningens egna prognoser om att de första intäkterna, om än bara provförsäljning ska komma in före årets slut, för att sedan succesivt öka under 2016 och 2017. Etanolmarknaden generellt plågas fortfarande av låga oljepriser och tröga regleringar (tex RFS i USA) men Obamas senaste miljösatsningar är ett steg i rätt riktning, dock krävs mycket mycket mer...

Kommande händelser/triggers:

1. Tester/förhandlingar med ett icke namngivet amerikanskt bolag. Här har ju avtalsförhandlingar kommit långt enligt vad tidigare kommunicerats och nya tester ska ha körts hos Taurus under juli månad, oerhört intressant om bolaget meddelar utfall här då kommersiellt avtal rimligtvis bör var mycket nära förestående.

2. Tester/föhandlingar med Quad County Corn processors. Vad jag hört så ska Quad tidigare ha varit nöjda med utfall på tester men de har som krav att både EPA och FDA ska vara OK. EPA är på plats och nu inväntar vi FDA:s godkännande...

3. EPA och FDA ansökningar. Viktigt att hålla isär begrepen. EPA (amerikanska miljömyndigheten) meddelade i Juni att Taurus jäststam Xyloferm får OK för kommersiell användning i USA . Nu ska ansökan vara inskickad till FDA (amerikanska livsmedelsmyndigheten) avseende att även få OK för att tillverka djurfoder av det spill som uppstår. FDA är kända för att vara mycket långsamma i sitt handläggande men det ska enligt uppgift finnas möjlighet att få ett förhandsbesked i tidigt skede vilket vi hoppas på.

4. Kapitalanskaffning/emission. Vi vet alla att Taurus inom några månader behöver påfyllning av kapital. Här har jag personligen stora förväntningar på att ledningen & styrelsen ska få in en eller flera nya större industriella ägare via en riktad nyemission. Taurus saknar idag en riktig storägare vilket har sina nackdelar, en riktad emission vore en utmärkt lösning på att lösa både detta samt kapitalfrågan.

5. Nya marknader. Här är framför allt Brasilien intressant då etanolen och inte minst 2g etanol kommit långt här. Jag vet också sedan tidigare att Taurus via partners har samarbete med Brasilianska intressenter och det vore ju helt rätt att efter huvudmarknaden Nordamerika även ta sig in i Sydamerika och då just nämnda Brasilien. En enorm marknad med enorm potential!

Intresset för Taurus Energy är stort och det bevisades ju helt klart i samband med EPA godkännandet i juni då aktiekursen stack till 2,80 kr under sanslös omsättning. Kursen just nu 1,85 motsvarande ca 140 MSEK i börsvärde, vad vi står den dagen då det slutliga FDA godkännandet kommer eller när det första kommersiella avtalet tecknas vet vi inte, men potentialen och förutsättningarna efter de tidigare framgångarna i år måste anses mycket goda. fortsättning följer...

Följ bloggen även på twitter: https://twitter.com/taurus_investor

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?