Post entry

Taurus - aktieägare söker stöd för förslag

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Taurus - aktiva aktieägare söker stöd för inval av Lars Welin och Eddy Christensson till styrelsen

Bakgrund: Vi är ett par engagerade aktieägare som åter igen gått samman för att åstadkomma ändringar som vi ser nödvändiga för Taurus Energy. Det initiativ vi tog tillsammans i vintras där aktieägare med totalt drygt 10 % av totala antalet aktierna gick samman för att övertyga styrelsen att ge ledningen (Lars Welin och Eddy Christensson) mer tid måste så här med facit i hand sammanfattas som mycket lyckad. Vi har fått ett betydande återförsäljaravtal med en av världens största jästproducenter Lallemand på plats, ett beviljat EU-projekt med CIMV/Dyadic där Taurus ansvarar för jästprocessen, samt ett EPA-godkännande (Enviroment Protection Agency) för jäststammen Xyloferm i USA. Därutöver ligger Taurus i långt gångna tester och förhandlingar angående kommersiella avtal med ett antal bolag.

Förslaget: I samband med dessa framgångar så ökar även trycket och kraven på styrelsen. Vi ser idag tyvärr flera svagheter hos den sittande styrelsen. Det handlar både om tendenser till bristande engagemang men även brist på kompetens i det skede Taurus befinner sig i nu i omställningen från att vara ett rent forskningsbolag till att stå inför kommersiell produktion av 2G jäst till internationella etanolproducenter i Nordamerika. Vi söker här aktieägarnas stöd för att rösta in Lars Welin och Eddy Christensson som ordinarie styrelseledamöter i samband med årsstämman i höst.

Lars Welin har varit VD för Taurus Energy under flera år och är nu senior advisor. Lars har en gedigen erfarenhet från den svenska företagsmarknaden med t.ex. ledande positioner inom kemiföretaget Kemira, Lars har även mycket och viktig kunskap om Taurus samt ett brett kontaktnät som är viktigt att behålla, som medför att vi ser en styrelseroll mycket lämplig. Inte minst för den nya verkställande direktören som då skulle kunna använda Lars som "bollplank". Lars Welin med familj äger även ett ansenligt antal aktier i Taurus vilket stärker tron att deras engagemang är långsiktigt. Lars får efter alla år i bolaget även betecknas som "Mr. Taurus"!

Eddy Christensson är sedan några år tillbaka ansvarig för försäljning i Nordamerika och det är han som huvudsakligen är den som fram tills nu har haft direktkontakt med viktiga kunder och partners. Eddy som även är bosatt i USA har gjort detta på bästa sätt då Taurus numera är en erkänd spelare på den Amerikanska marknaden, inte minst nu efter det nyligen ingångna avtalet med Lallemand. I samband med detta kommer dock Eddys roll förändras en del då Lallemand delvis kommer ta över införsäljningen (samspel mellan Lallemand och Taurus). Detta ger möjlighet att ta tillvara Eddys egenskaper på ett bättre sätt då den nuvarande styrelsen till stora delar saknar förståelse av hur kommersiell försäljning av 2G jäst går till. Eddy sitter här på ovärderlig kunskap om hur marknaden & potentiella kunder fungerar och skulle vara en stor tillgång till styrelsen. Eddy skulle även kunna jobba med att attrahera Nordamerikanska investerare till bolaget vilket är oerhört viktigt med tanke på Taurus pågående införsäljning i USA och Kanada.

Sammanfattning: Aktieägare som stödjer inval av Lars Welin och Eddy Christensson kan göra detta genom att skicka ett mail till antingen mik_sol@hotmail.com eller till marcus.gunnarsson.skoog@gmail.com. Uppge då namn och antal aktier. De aktieägare som vill ta del av det fullständiga förslaget som skickats till valberedningen kan göra det genom att maila och efterfråga detta. Målsättningen är att uppnå ett stöd på minst 10 % av totala antalet aktier men ju fler vi blir desto bättre. Tanken är att det även denna gång ska hållas på ett informellt sett, dvs. vi ska försöka undvika fullmakter och liknande in i det längsta. Huruvida styrelsen ska utökas från 4 till 6 personer eller om någon i sittande styrelse avböjer omval vet vi inte och de frågorna överlåter vi till valberedning samt till styrelseordförande. Vi är övertygade om att ett inval av Lars och Eddy skulle göra det till en styrelse i världsklass!

Mvh aktiva aktieägare,

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?