Post entry

Talvivaara sänker målet

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Talvivaara skjuter upp produktionsmålen till 2012.

Talvivaara Q2 Omsättning: 35 Meur (1,7) 39e
Resultat före skatt: -22,7 Meur (-2,8) -12e
EPS: -0,06 euro (-0,01) -0,02e
ROE: -4,4 % (-0,6%)
Gearing: 51,6 % (108,4%)

Om den här rapporten hade kommit under IT-boomen hade Talvivaara haft ett kanonresultat, eftersom tillväxten blev nästan 2000 % på årsbasis! Nu har vi dock lärt oss något och investerare scrollar ner till resultatraden. Då inser man att förlusten ökade (YoY), vilket förstås är lite oroande. Å andra sidan är Talvivaara i en uppstartsfas och investerar tungt. Resultatet är inte det viktigaste i detta skede. Skuldsättningen har minskat kraftigt, men det är tack vare fjolårets nyemission. Det är alltså inte verksamheten som har amorterat ned skulderna. Kryddan på moset (eller droppen i bägaren) är i mitt tycke den sänkta prognosen.

Talvivaara trodde tidigare att de skulle ha en produktionstakt av Nickel på 30.000 ton/år vid årsskiftet 2010/11. Vid Q1-rapporten talades det om 15-20.000 ton och nu efter Q2-rapporten har de sänkt den ytterligare till en produktionstakt på 15.000 ton/år. Givetvis fortsätter de att peka på 2012 då produktionen ska nå 50.000 ton/år. Jag gillar inte riktigt dessa förskjutningar av prognoserna! Prognoser brukar överlag vara på den positiva sidan och när innevarande års prognos nu har halverats på ett halvår, så är risken stor att det finns en hel del parametrar som är "snällt beräknade".

VD säger visserligen att efterfrågan ökar och att kassaflödet ska bli positivt mot slutåret. Den som lever får se. Om det blir en orolig höst är jag rädd för att denna aktie kommer att få rejält med stryk under vissa veckor. I sådana tider vill man nämligen inte förlita sig på prognoser utan stabila resultat...

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?