Post entry

SYNACT PHARMA – KVALITET RAKT IGENOM!

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Har under senaste veckorna tagit in ytterligare ett biotech-bolag i portföljen, innehållande enorma värden i pipen som kan komma att frigöras genom bra resultat i Q1 2020!

Introduktion

SynAct Pharma AB utvecklar läkemedel mot akuta försämringar vid inflammatoriska sjukdomar.

SynAct har utvecklat en plattformsteknologi och baserad på den tagit fram en ny klass läkemedelskandidater som riktar sig mot akuta försämringar av inflammatoriska sjukdomar. Vår behandling syftar till att hjälpa kroppens egna celler både bromsa den uppblossande inflammationen och påskynda utläkningen, för att därigenom minska risken för kvarstående men. Detta har vi kunnat bekräfta i prekliniska sjukdomsmodeller med vår läkemedelskandidat AP1189.

AP1189 är en first in class, dubbelverkande substans med blockbuster potential. Kandidaten har visat mycket god säkerhetsprofil och administreringen sker oralt.

Bolaget har i slutet av augusti 2019 påbörjat dosering i den första delen av fas IIa-studien där patienter som lider av reumatoid artrit (RA) deltar.

Totalt kommer 36 patienter att doseras där 24 st får aktiv substans och 12 st placebo i den första delen av fas IIa-studien. En första readout (interim resultat) förväntas att ske under mars 2020.

Utöver RA skall en fas IIa-studie i nefrotisk syndrom (NS) påbörjas under Q1 2020. Det fantastiska med NS är att SynAct troligtvis kan erhålla orphan drug status (ODD) - särläkemedelsstatus genom FDA och EMA.

SynAct har med AP1189 totalt fem intressanta indikationer att påbörja kliniska studier i utöver RA och NS. Faller RA ut väl valideras psoriasisartrit indikationen och man kommer därefter att sjösätta en fas IIa-studie i den indikationen. Faller NS ut väl så kommer man påbörja en fas IIa-studie inom lupus nephritis.

Självständiga indikationer utöver ovanstående är IBD, atopic dermatitis och chronic obstructive pulmonary disease.

IBD är riktigt hett och big pharma letar med ljus o lykta för att kunna bredda sin pipeline. Enligt estimation kan bolaget med små medel, cirka 6-7 miljoner SEK kunna bedriva proof of concept studier i ovanstående indikationer och på så sätt genom ett kostnadseffektivt program kunna finansiera framtida studier. Troligt är även att en regional deal inom NS kan slutas under 2020 i Asien (då ODD alltid är hett!) för en mindre summa (8-10 miljoner USD) som ger bolaget en fin kassa att jobba med.

Marknadspotential

För att beskriva marknadspotentialen för AP1189 kan paralleller dras till läkemedlet Acthar® Gel, ett godkänt läkemedel i USA med en årlig försäljning på 1,11 miljarder USD.

AP1189 har en fördel gentemot Acthar® Gel att den inte stimulerar typ 2, 4 och 5-receptorer vilket medför oönskade och många gånger allvarliga biverkningar.

AP1189 som använder en ny typ av behandlingsmetod, kallas resolutionsterapi, har potential att nå en mycket större patientpopulation än Acthar® Gel.

Finanser

Bolaget genomförde nyligen en emissionen på 30 miljoner SEK, fördelat på 13 miljoner SEK i en riktad emission och 17 miljoner SEK i företrädesemission. I företrädesemissionen fanns cirka 7 miljoner SEK i teckningsförbindelser från aktieägare som även tecknade sin del pro rata i emissionen utöver åtagandet). Ytterligare 30 miljoner SEK kan fås in genom optionsprogrammet TO2 där strike ligger på 6,7 SEK.

Allmänna delen av emissionen (10 miljoner SEK) blev övertecknad med över 500%. Inga garantiåtaganden behövdes således tas i anspråk.

Bolaget är idag fullt finansierat för RA och NS studierna.

Triggers

  • Kortsiktiga triggers för er som är intresserade:
  • Inlämnad clinical trial application (CTA) för att erhålla godkännande att påbörja en fas IIa-studie inom NS.
  • Start av fas IIa-studien inom NS.
  • Initiera diskussioner med FDA och EMA rörande ODD inom NS.
  • Eventuellt utlåtande från FDA och EMA rörande ovanstående punkt.
  • Interim resultat i den pågående fas IIa-studien inom RA.

Slutsats

Det har skrivits ett x antal artiklar om SynAct från väl ansedda forskare. Bolaget har även ett bra vetenskapligt råd där bland annat Mauro Perretti ingår. Dekanus på Queen Mary University of London och specialist inom området för inflammation.

Ledningen är solid och sålde innan notering av SynAct ett bolag vid namn TXP Pharma (prekliniskt peptid program) för cirka 100 miljoner USD till Questcor som därefter köptes upp av Mallinckrodt (äger Acthar Gel som jag skrev kort om i början av denna text).

De har även sålt Action Pharma (proof of concept fas II) till Abbvie/Abbott för cirka 110 miljoner USD.

De vet således hur man gör affärer efter uppnått proof of concept och även vid preklinik.

Finns en hel del kvalitet i detta bolag och därför väljer jag att hoppa på resan!

Disclaimer

Jag äger aktier i bolaget och råder alla att kontrollera de uppgifterna jag framför.

https://www.synactpharma.com/sv/wp-content/uploads/sites/3/2019/10/559058-4826-synact-pharma-ab-prospekt.pdf

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?