Post entry

Swedbanks resultat en chock!

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Citat av Swedbanks VD Jan Lidén:

Swedbank presenterar sin delårsrapport för januari-juni 2008. Delårsresultatet på 6,5 miljarder kronor är det bästa någonsin och andra kvartalets resultat ökade med 24 procent, till 3 604 miljoner kronor gentemot årets första kvartal. Sett ur ett internationellt perspektiv är Swedbank och den svenska banksektorn mycket framgångsrik.

Så här ser det ut:

2008:kvartal 1 vinst 2,9 miljarder

2007: kvartal 1 vinst 2,9 miljarder

Vinstförbättring = 0 kronor

2008: kvartal 2 vinst 3,6 miljarder

2007: kvartal 1 vinst 3,1 miljarder

Vinstförbättring 0,5 miljarder

Aktiekursen steg med 20 procent.

Hur har det gått till?

Räntenetto är bankens ränte-inkomster som de får på utlånat kapital minus bankens ränte-kostnader som uppstår genom att banken måste låna upp i stort allt banken lånar ut.

Sveriges Riksbank har höjt räntan i vår. Det har drabbat bankerna i Sverige. Det har blivit dyrare för dem att låna. Sedan har den allmänna oron i finansvärlden världen över gjort att kapital blivit dyrare. Swedbank lånar mycket utomlands och har fått en ökad kostnad förutom höjningen i Sverige med 0,5 procent.

Men det här har Swedbank tagit in med råge i Sverige. Vi har alla i Dagens Industri och andra tidningar sett hur Swedbank höjde bostadsräntorna i vår, senast för någon månad sedan i stort sett höjde varje dag under en vecka.. Alla förstod att de måste kompensera sig för dyrare kapital. Men varför höja mer för svenska låntagare än de betalade själva?

Här är förklaringen. Se nedan på räntenettot.

2008: Kvartal 1 räntenetto 5,2 miljarder

2007: Kvartal 1 räntenetto 4,5 miljarder

Ökade inkomster för Swedbank första kvartalet 0,7 miljarder

2008: Kvartal 2 räntenetto 5,2 miljarder

2007: Kvartal 2 räntenetto 4,5 miljarder

Ökade inkomster för Swedbank första kvartalet 0,7 miljarder

Ökade inkomster för halvåret 1,4 miljarder

Kreditförluster första halvåret 2008 0,7 miljarder

Kvar 1,4 miljarder - 0,7 miljarder

Svenska låntagare i Swedbank fick betala halvårets kreditförluster. Sedan räckte det till en vinstökning på en halv miljard också.

Svenska analytiker och journalister har stått med mössan i hand och hyllat VD för Swedbank Jan Lidén.

Inte undra på att VD Jan Lidén är lycklig. Så här säger han i en kommentar:

- Swedbanks stabila intjäningsförmåga har under årets första halvår 2008 har inneburit solida resultat inom alla affärsområden. Halvårsresultatet 2008, 6,5 miljarder, är det högsta någonsin. I ljuset av den rådande marknaden är Swedbanks stabila intjäningsförmåga en tillgång!

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?