Post entry

Swedbanks halvårsrapport

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

När jag i kväll börjar läsa Swedbanks halvårsrapport så har jag innan läst en stor artikel i Dagens Industri om hur rekordbra Swedbank går. Jag lyssnar också till VD i Swedbank som säger att resultat är strålande och kreditförlusterna har i stort sett försvunnit.

Men rörelseresultatet har ju MINSKAT!

- - Resultatet före kreditförluster och nedskrivningar samt exklusive engångsposter MINSKADE med med 29 procent till 6,9 miljarder.

Samma tid förra året var resultatet 9,2 miljarder för motsvarande halvår

'Jag har det senaste åren kritiserat VD i Swedbank och VD i SEB för att de glädjestrålande varje år presenterat resultatet FÖRE kreditförluster.

Vid denna rapport blir jag bönhörd. Nu presenterar Wolf resultatet EFTER kreditförluster.

Varför?

Kreditförlusterna uppgick jan-juni 2009 till 13, 5 miljarder. I är de "bara" tre.

Reserveringarna för kreditförluster uppgick för halvåret till 12,5 miljarder.

I år "bara" till 2,6 miljarder.

Därför blev det en vinst på 2 miljarder detta halvår.

Men varför blev det i stort sett inga kreditförluster, reserveringar för kreditförluster, bortskrivningar eller nedskrivningar detta halvår, att tala om.

Därför att nedskrivningar, bortskrivningar, avskrivningar, reserveringar för kreditförluster i stort sett avstannat eftersom dessa under resten av året skall föras över till ett dotterföretag.

Swedbank skall ta sina fastigheter som man inte får betalt för och förra över den ett dotterbolag till gamla värdet. Där skall fastigheterna förvaltas och slutligen förhoppningsvis säljas om några år. Det talas om fem år.

Men där ligger alltså "förlusterna" i tryggt förvar som ett vanligt aktiebolag utanför Finansinspektionens kontroll, som ett vanligt fastighetsbolag.

Det är därför som direktör Wolf och Dagens Industri kan tala om stråande vinst för Swedbank.

Det är därför Dagens Industris bankexpert blir så inponerade av att kreditförlusterna i stort sett har försvunnit!

-

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?