Post entry

Swedbank klarar sig

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Det finns flera tecken på att Swedbank inte behöver gå samma öde till mötes som Carnegie i dag. Att bli av med banktillstånd och att bli förstatliga.

Tecknen har att göra med den nye direktören i Swedbank och den blivande, ännu ej utsedde ordföranden i bankstyrelsen.

När det gäller framtidsanalys av ett företag så är väl följande iaktagelser användbara:

1) Jag läser på bloggen www.situationstureplan.se där före detta börsmäklaren Hans-Olov Öberg skriver kommentar om Swedbank. Öberg har skrivit en bok om finansbranschen som kommer ut i dagarna och han har arbetat på HQ Bank som analytiker tills i våras.Han har synpunkter på nye direktören Michael Wolf i Swedbank. Jag citerar ur hans blogg:

- Symbolhandlingar är alltid viktiga. När en väl strukturerad och sansad person som Michael Wolf törs ta klivet in i Swedbanks ledningscentral så är detta viktigt.

- Killen skulle säkert inte sätta sin karriäri vågskålen om det fanns någon som helst risk för att banken skulle krackelera. Därför går säkert aktien bra på marknaden ett bra tag vidare. (Slut citat från www.situationstureplan.se).

2) I tidningarna har det stått att förre statsministern Göran Persson är kandidat till ordförandeposten i Swedbank. Han skulle säkert vara rätt person där och röra om ordentligt och få ordning på både Swedbanks ekonomi i Sverige och i Baltikum.

Person har ju också i dagarna förklarat i tidningar att han under år 2009 kommer att sluta på konsultfirman JKL.

Då har han kvar sitt jobb som ordförande i statliga Sveaskog. Det tar väl en dag i veckan.

Det skulle väl sitta bra med tre ytterligare dagar i Stockholm för att sedan åka hem till gården i Södermanland under fredag - söndag.

Men då skall Persson givetvis ha betalt. Nuvarande ordföranden i Swedbank, Carl-Erik Ståhlberg, har ju tidigare varit direktör i banken och han jobbar kvar på helttid som ordförande med oförändrade villkor (4-5 miljoner kronor om året).

Skulle en ny ordförande kan ju inte han få Ståhlbergs gamla direktörsarvode. De som ordföranden för Ståhlberg har väl bara haft några hundra tusen kronor i arvoden.

Men Göran Persson är ju förtjust i pengar och vill gärna förhandla fram goda villkor. Skall han nöje sig med ett ordförande-arvode på några hundra tusen kronor om året. Tro det!

Nej, han skall säkert har lika bra villkor som Ståhlberg. Några miljoner om året.

Men när Swedbank nu går in i den stabilitetspakt som regeringen ordnar så är villkoret som riksdagen godkände den 30 oktober att arvodena för styrelseledamöterna inte får höjas. Kom alltså i håg att Ståhlberg inte sitter på något styrelsearvode utan har kvar sin lön som tjänsteman i banken.

Det är i ljuset av detta som en artikel i Svenska Dagbladet onsdagen den 5 november 2008 skall läsas. Journalisten Olle Zachrisson skriver att "Swedbank inte kan garantera att arvodena för styrelseledamöterna (läs ordföranden, min anmärkning) inte kommer att höjas".

Swedbanks talesman Thomas Backteman säger dock till Svd:

- Vi har förbundit oss att verka för att styrelsearvodena hålls på samma nivå. Men vi har inte förbundet oss att inte höja styrelsearvodena.

Min bloggkommentar: Är det någon som förstår vad han säger.

Svd visar då upp den juridiska texten i Riksgäldens garantiavtal:

- Arvoden till styrelseledamöter i Institutet och annan ersättning för styrelseuppdrag i Institutet ska begränsas till den nivå som beslutats före den 20 oktober 2008.

Detta kan bara tolkas som att arvodena skall frysas, slår Svd fast.

Tidningen tar sedan kontakt med finansmarknadsminister Mats Odell och han berättar hur regeringen kommer att agera om någon bank (Institut) skulle höja styrelsearvodena trots avtal:

- Då skulle vi inte bara bli förvånade utan det finns ju förutsättningar att utdöma ett vite mot de som bryter mot avtalet, säger Odell.

Då säger talesmannen för Swedbank Thomas Backteman:

- Då får vi väl betala det kontraktsvite som vi har med Riksgälden.

SvD skriver:

- Slutsatsen är alltså klar. Om Swedbank höjer styrelsearvodena i vår kommer det att kosta banken ett vite på tio miljoner kronor. (Slut på citaten från journalisten Olle Zachrisons artikel).

Min bloggkommentar: Eftersom banken kämpar så aktivit för att bryta mot regeringens viktiga förbud mot bonusar och höjda arvoden så är det en viktig person banken kämpar för.

Men gissning är att Göran Persson inte tar ordförandeskapet om inte styrelsearvodet höjs.

Det är väl bra fräckt om Swedbank använder bidrag från skattebetalarna för att betala böter till skattebetalarna.

Jag tar en liknelse. Går det att betala in böter till polisen i förväg och sedan gå på röd gubbe eller köra för fort.

Här talar banken om i förväg innan de skriver på avtalet att de skall bryta mot det och betala tio miljoner för det.

Det påminner om det som Martin Luther reagerade på mot dåtidens kyrka där det gick att betala avlatsbrev i förväg, redan innan man gjort synden.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?