Post entry

Swedbank - Baltikum och eget kapital

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Swedbank 23,60 kr

Swedbank värderas nu till P/E 1,7 och har ett substansvärde på 167,3 kronor per aktie.

Räntabiliteten ligger på 7,69 procent.

Vinstmarginalen ligger på 37,9 %.

Till detta kommer en direktavkastning på 19,1 procent.

Rodney Alfvén är kunnig bankanalytiker. Jag klistar in de svar han gav vid en intevju i Dagens Industri i 23 september 2008. Även om det gått en tid, är det han säger belysande.

Rodney Alfvén skriver: De svenska bankerna genomgick ett stålbad i början av 1990-talet då de fick skriva av 10-15 procent av all utlåning. Det har lett till att bankerna varit mycket försiktiga i sin utlåning och har undvikit att drabbas av finanskriserna 1998 och 2001-2003, i motsats till exempelvis de tyska bankerna. Även nu har man klarat sig relativt sett mycket bra, men vi har sett tecken på mer aggressiv utlåning i t ex Baltikum, vilket troligen kommer resultera i stora kreditförluster de närmaste åren.

På kredit- och aktiemarknaderna har det utkristalliserats två kluster. Handelsbanken och Nordea har lägst finansieringskostnader och högst värdering pga en upplevd låg risk i affären och stark likviditet, medan SEB och Swedbank har något högre finansieringskostnader pga den högre risken i Baltikum och stor kapitalmarknadsexponering i SEB.

Swedbank har den högsta lönsamheten av alla bankerna och det senaste året har banken haft den mest stabila intjäningen. Inte ens om situationen i Baltikum blir lika allvarlig som den svenska finanskrisen i början av 1990-talet är bankens solvens i fara. Det är dock viktigt att påpeka att det är alltid brist på förtroende som fäller en bank, och jag skulle gärna se att ledningen genomför åtgärder som förstärker förtroendet för banken t ex genom att visa att man tar marknadens oro på allvar.

Jag har i över ett år varit orolig för två saker i Swedbank, dels att Baltikum är på väg in i en djup finansiell kris, dels att vinsten i den svenska rörelsen inte har vuxit på tre år. I den senaste kvartalsrapporten såg vi dock en sjuprocentig förbättring i den svenska rörelsen som har goda chanser att vara bestående. Detta är väldigt viktigt för att Swedbank ska ha bättre möjligheter att parera riskerna i Baltikum.

Tillväxten i Baltikum har varit exceptionell, t ex har utlåningen i Swedbanks baltiska bank, Hansabank, vuxit 26 gånger om (2,600 procent!) mellan 2000 och 2007. Delar av denna utlåning har gått till högriskprojekt inom fastighetsbranschen.
Exempelvis beräknas kontorsytorna öka med över 30 procent 2008-200, till stora delar outhyrda, samtidigt som ekonomin tvärnitar. Dessutom har fastighetspriserna drivits upp till osunda nivåer.
Utöver det har utlåningen också gått till en konsumtion som gått över styr, t ex såldes det 33 Maseratibilar första halvåret 2007 i Riga. Det har lett till att Lettland har det högsta bytesbalansunderskottet i världen.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?