Post entry

Swedbank aviserar nyemission

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Swedbank 59,50kr (stängningskurs i fredags)

Swedbank har beslutat att göra nyemission, det vill säga tigga pengar från sina aktieägare. Normalt brukar en emissionsrabatt ligga på 30 procent, men nu talas det om fyrtio procent. Det är tur att aktieägarna i Swedbank är kapitalstarka i ett läge när banken inte är det.

Den som äger aktien har knappast något val om han inte vill se sitt innehav spädas ut. Kursen i Swedbank kommer att pressas fram till dess att emissionen är genomförd, och obehaget inför att måsta skjuta till ytterligare pengar försvinner. Sedan väntar en ljusare framtid. Med nypåfylld kassa har banken handlingsfrihet, och kommer att klara krisen.

Anledningen till nyemissionen är de kreditförluster som banken gjort i Baltikum.

Redan den 19:e juli 2008 anade en bloggare att något var å färde. Han skriver:

Både SEB och Swedbank har nu redovisat ökande kreditförluster i Baltikum och deras ledningar förklarar sig ändå nöjda med sina respektive bankers goda resultat.
Ingen frågar om kreditförlusterna varit nödvändig/motiverade eller förutsägbara, det vill säga möjliga att undvika.
Bankledningarna har inga skäl att vara belåtna med sina insatser. Deras ageranden är nästan risktfritt med fallskärmsavtal, bonusar och statlig insättningsgaranti på en oligopolliknande marknad. Som vanligt är det ingen bankledning som känner något särskilt ansvar för insättarnas pengar.
Sjabblar de med kreditgivningen så kan de alltid idka kreativ bokföring med räntenettot och fondavgifterna till exempel.

Emellertid måste någon betala kreditförlusterna och om det inte ska vara aktiägarna, som kan sparka ledningarna, så får det väl bli kunderna och personalen. Genom sämre bolåneräntor, sämre inlåningsräntor, lägre löner och svårare att få lån.
Carl E. Lundborg

http://www.minekonomi.com/swedbank-i-gungning-efter-kreditforluster-i-baltikum

Nyemissionen är på 12 miljarder kronor, och de stora ägarna står bakom, vilket innebär att det förmodligen inte blir några problem att genomföra tiggeriet.

Det senaste kvartalet var vinsten i Swedbank på 3 miljarder, medan förlusten i Baltikum låg på höga 800 miljoner kronor.

Jag tänker mig att aktiekursen går ned ytterligare idag.

---

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?