Post entry

Stor manipulation på Stockholmsbörsen

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Det är overkligt att titta på Sandviks aktiekurs på Stockholmsbörsen som är högre än kursen före vinstvarningen.

Lägger texter från Direkt:

Sandvik steg i fredagens börsöppning sedan bolaget slagit den prognos som lämnades i samband med vinstvarningen för en dryg månad sedan.

"Rapporten är klart bättre vilket är ganska förvånade, vinstvarningen var i mitten på juni och rapporten kommer en månad senare. Det bör inte skilja så mycket", säger en analytiker till Nyhetsbyrån Direkt.

Sandviks rörelseresultatet uppgick till -1.985 miljoner kronor i det andra kvartalet. I samband med vinstvarningen bedömde bolaget att rörelseresultatet skulle uppgå till mellan -2.200 och -2.500 miljoner kronor. Aktien hade stigit med över 5 procent efter cirka 30 minuters
handel.

"Jag tror att det är resultatet som ligger bakom i kombination med det starka kassaflödet", säger analytikern.

I samtliga tre divisioner var rörelseförlusterna lägre, alternativt, något lägre än väntat än SME-prognoserna.

"Jag tycker att resultatet är lite bättre än väntat i Tooling. Det var förvånansvärt låg positiv valutaeffekt så det underliggande resultatet i Tooling är helt okej", säger Peder Frölén, analytiker på Handelsbanken Capital Markets, till Nyhetsbyrån Direkt.

Valuta påverkade resultatet positivt med 30 miljoner kronor i Tooling. Förlusten uppgick till 463 miljoner kronor. Väntat var -477 miljoner kronor för Tooling."

Det är helt otroligt att börsen lyfter upp Sandviks aktie trots "ingen ljusning i sikte" under andra halvåret. Vad är det för galenskaper?
Detta gäller också Swedbank som gjorde en rekordförlust långt under förväntan. Swedbank har många negativa faktorer framför sig för de kommande tiden. Ändå går aktien upp!

Jag tänker på Ericssons vinstvarning hösten 2007 som sänkte aktien mer än 30 procent. Sedan vinstvarningen har Ericsson inte kommit tillbaka till kursen innan vinstvarningen. Ericsson har många goda fördelar inom branschen.

Men Swedbank och Sandvik?

Det är en stor manipulation på Stockholmsbörsen vilket är förvirrande hos många. Att både Swedbank och Sandviks aktiekurser stiger upp efter storförlustrapporter är ett stort skämt!

Må så gott,

Oskar Fredrik

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?