Post entry

Stor ballong i Swedbank

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Befinner mig i blåsiga Torekov. Havets vågor stormar mot klippor och stränder med dånande ljud. Mitt ansikte är full med saltstänk. Ute på havet seglar två våghalsiga seglare. Skulle vilja vara med och segla men min flickvän Mia har åkt hem till Stockholm. Saknar henne så mycket!

Skriver lite om Swedbank och nyemission. Det är oerhört skrämmande att se hur marknaden haussar upp Swedbank till högre kurser efter två nyemission. Det råder an total förvirring och girighet hos investerarna.

Det är en varningssignal till den upphaussade börsmarknaden. Det finns många analytiker och mäklare som är "köpta". De körde upp börskurser med hjälp av fondpengarna.

Varifrån kommer pengarna för att stödja Swedbanks nyemission? Det är stora aktieägare = stora fondbolag som förvaltar svenskarnas fondpengar. Stora aktieägarna går med på nyemission. Jag tror inte att många svenska fondsparare är medvetna om vart fondpengarna går till.

Varför handlas Swedbank aktien upp till 72 kronor? Är börsmarknaden medveten om stora risker? Har marknaden räknat ut värdet? Egentligen är aktiens värde mycket lägre än 25 kronor.

Om marknaden sätter aktien till 72 kronor, och man i nyemissionen dubblerar antalet aktier ska aktiepriset ligga efter emissionen på 72 kronor divideras med 2 = 36 kronor. Ett emissionpris på 19 kronor ger en rabatt på 36 kronor minus 19 kronor = 17 kronor.

Det ger en stor utspädning i aktien. Det är inte positivt!

Det är faktiskt livsfarligt att utgå att höra marknaden säga "rabatt". Hur ser Swedbanks finansiella styrka ut? Det är ingen positiv lösning för marknaden eftersom Swedbank har stora behov av nytt kapital framöver. Med tanke på Baltikum inte har löst sina kreditekonomiska problem kommer förlusterna att fortsätta ytterligare 2-3 år till.

Marknaden tycks vilja föredra lyssna på Swedbanks VD Michael Wolfs skönmålningar istället för att begrunda över bankchefens strukturlösningar för bankens tillgångar. Vi vet att fortsatta brist på kapital till nyemission framöver kan leda Swedbank till konkurs.

Av mina tidigare erfarenheter från börskraschen 1987 kan jag bara konstatera att stimulanspaktetet från olika centralbanker i världen inte kommer att hålla sig längre. Marknaden skjuter upp tiden framöver för att hålla börsen uppe längre tills ekonomin kommer i kapp. Det kommer att ta mycket tid. Vad händer om ekonomin inte orkar upp?

USA är på väg ner i en deflationspiral igen.

Stockholmsbörsen gynnas starkt av stigande dollarkursen mellan november 2008 och april 2009 där många av svenska bolagen utnyttjat av positiv valutaeffekter. Dollarkursen handlades till genomsnittlig kurs om 8.54 kronor. Sedan maj har dollarkursen gått ner från 8 kronor till 7.10 kronor. Det ger till en genomsnittlig kurs om 7.43 kronor. Vilket innebär en negativ valutaeffekt för större bolag som exporterar. Detta har börsmarknaden inte räknat med i upphaussade aktiekurser.

Därför ska man vara försiktigt med att investera pengar på en redan upphaussad börsmarknad.

Nu ska jag ut och öva lite golf - det blir bättre och bättre efter långtids frånvaro. Hade lägst 2 i handicap. Det var för 25 år sedan! Spelade ihop med Jesper Parnevik och Johan Tumba på Stockholms GK i början av 80-talet. Vi spelade lika bra men senare blev jag negligerad av förbundet pga min kraftiga hörselnedsättning. Det var inte trevligt på den tiden.

Jag har gått vidare!

Må så gott,

Oskar Fredrik

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?