Post entry

Skam på torra land

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Nu håller Swedbank på och driver med hela svenska folket och inte minst dess kunder.

I dag (29/8 2998) höjde man bostadslånet för de som lånar på tio år till 6,25 procent. Det är en höjning sedan förra gången med 0,15 procentandelar.

Samtidigt har tio-års räntan för svenska statsobiligationer den senaste månaden minskat med 0,33 procentandelar. Tioårsräntan 28/7 2008 = 4,41 och i dag 28/8 2008 = 4.08.

Jag vill nu citera min egen blogg i juli här på Redeye som handlade om Swedbanks bokslut.

Sveriges Riksbank har höjt räntan i år många gånger. Det har drabbat bankerna i Sverige. Det har blivit dyrare för dem att låna. Sedan har den allmänna oron i finansvärlden världen över gjort att kapital blivit dyrare. Swedbank lånar mycket utomlands och har fått en ökad kostnad förutom höjningen i Sverige med 0,5 procent.

Men det här har Swedbank återigen tagit i med råge i Sverige. Alla förstår att de måste kompensera sig för dyrare kapital. Men varför höja mer för svenska låntagare än de betalar själva?

Jo, svenska låntagare i Swedbank håller på att betala Swedbanks kreditförluster i Estland och Lettland.

Räntenetto är bankens ränte-inkomster som de får på utlånat kapital minus bankens ränte-kostnader som uppstår genom att banken måste låna upp i stort allt banken lånar ut.

Här är förklaringen. Se nedan på räntenettot.

2008: Kvartal 1 räntenetto 5,2 miljarder

2007: Kvartal 1 räntenetto 4,5 miljarder

Ökade inkomster för Swedbank första kvartalet 0,7 miljarder

2008: Kvartal 2 räntenetto 5,2 miljarder

2007: Kvartal 2 räntenetto 4,5 miljarder

Ökade inkomster för Swedbank första kvartalet 0,7 miljarder

Ökade inkomster för halvåret 1,4 miljarder

Kreditförluster första halvåret 2008 0,7 miljarder

Kvar 1,4 miljarder - 0,7 miljarder

Svenska låntagare i Swedbank fick betala halvårets kreditförluster. Sedan räckte det till en vinstökning på en halv miljard också.

Inte undra på att VD Jan Lidén är lycklig. Så här sa han i en kommentar i juli när halvårsresultatet för 2008 presenterades:

- Swedbanks stabila intjäningsförmåga har under årets första halvår 2008 har inneburit solida resultat inom alla affärsområden. Halvårsresultatet 2008, 6,5 miljarder, är det högsta någonsin. I ljuset av den rådande marknaden är Swedbanks stabila intjäningsförmåga en tillgång!

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?