Post entry

SEB och Swedbank.

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

SEB ger bonus men ingen utdelning

Trots ett uselt år resultatmässigt kan SEB dela ut 1,8 miljarder kronor i bonusar, vilket överstiger den väntade vinsten för 2009, skriver Svenska Dagbladet. Och aktieägarna riskerar att snuvas på utdelning.SEB har avsatt1,5 miljarder kronor till bonusutbetalningar under de tre första kvartalen 2009 och SvD bedömer att ytterligare 300 miljoner tillkommer för det fjärde kvartalet 2009.

Enligt marknadens snittbedömning rasar SEB:s helårsvinst 2009 till 1,5 miljarder kronor från över 10 miljarder kronor 2008.

Samtidigt erfar SvD att banken har bestämt sig för att strypa årets utdelning till aktieägarna till noll kronor.

Men trots fjolårets dramatiska resultatpress och risken för utebliven utdelning till aktieägarna kan SEB:s direktörer, mäklare och analytiker alltså komma att få dela på 1,8 miljarder bonuskronor.

I ett pressmeddelande i dag dementerar dock SEB att det skulle finnas ett beslut om nolltilldelning till aktieägarna i år. Det beslutet fattas av bankens aktieägare vid årsstämman efter förslag från styrelsen i samband med helårsbokslutet.

Och även om pengar har avsatts för bonus så hänger 2009 års bonusar på beslut som ännu inte är fattade, understryker SEB.

"Det går inte att sätta likhetstecken mellan dessa redovisningsmässiga avsättningar som delvis görs på schablonmässiga grunder och den faktiska tilldelningen av rörlig ersättning för 2009", säger SEB:s ekonomi- och finansdirektör Jan Erik Back i ett pressmeddelande.

Bonusstopp på Swedbank

Swedbanks styrelse har beslutat att stoppa bonusutbetalningar för 2009, i de fall där anställningsavtalen ger banken ensidig beslutanderätt i frågan.
Beslutet innebär att avsättningen för upparbetade rörliga ersättningar, som fram till och med tredje kvartalet 2009 uppgick till 406 miljoner kronor, kommer att återföras, skriver Swedbank i ett pressmeddelande.

I stället väntas den totala redovisade rörliga ersättningen för 2009 uppgå till bara 17 miljoner kronor och då ingår tidigare uppskjutna ersättningar till bankcheferna i Baltikum.

"Detta är ettunikt beslut, i ljuset av bankens förluster och de statliga insatserna, och skall inte tolkas som banken har ändrat ståndpunkt när det gäller grundprincipen för bankens ersättningssystem", kommenterar Swedbanks vd Michael Wolf i pressmeddelandet.

Michael Wolf framhåller att han fortfarande anser att en kombination av rörligt och fast lön är det bästa för bankens kunder och aktieägare, men att banken i fortsättningen ska jobba för långsiktighet i bonussystemen.

Swedbanks avsättningar påomkring 400 miljoner kronor inför årets bonusbeslut väckte ont blod i december. Särskilt som banken väntas redovisa en förlust på omkring 10 miljarder kronor för 2009 och har fått statligt bankstöd med bland annat förmånliga nöd krediter på 300 miljarder kronor.

Tolkar detta som att SEB Anställda och Styrelsen plockar från den kassa och inte ger till aktieägare. Tänk att man hjälper till med Nyemissioner men får inget tillbaka.

Angående Swedbank hoppas jag att man gör något bättre som att t.ex. dra ner på sin kris i Baltikum.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?