Post entry

Historiska proportioner

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Nu finns det väl ingen som längre kan tveka om att den kris vi har och som vi förlängningen kommer att få, är av historiska propotioner.

När jag tittar på kabel-TV och ser de amerikanska fristående experterna som var glada när Lehmans gick på pumpen. Som är ledsna när AIG räddas.

Som alla experter säger: Ucle Sam har inga pengar. Den som är värst ute just nu är inte bankerna och investmentbolaget, det är USA.

USA är bankkrupt. Inget land, ingen institution har sådana lån som USA. Nu undrar någon i DI:s blogg varför det inte är amerikanska finansdepartementet som köper AIG utan FED.

Sanningen svarar bloggaren är att finansministeriet har inga pengar och det har inte FED heller. Men FED har en tryckpress som sätts igång nu, med känt resultat.

USA har lovat Saudarabien med fler länder som har stora tillgångar i dollar att ej sänka räntan mer. Resultat blir ju alltid sänkt valuta av sänkt ränta.

Men vad blir resultatet av sedelpressens arbete?

Glen Beck är ju en känd programledare i USA. Härom dagen sa han i TV:

- Jag blir förskräckt. Det är vi skattebetalare som skall stå för notan. Men ingen frågar oss. Vid förhandlingsbordet sitter bara USA:s finansminister, FED och så bankdirektörer i en oändlig rad.

Vad är skattebetalarna, vad är vanliga experter, var är ekonomiska professorer, var är de som förstår sig på. Dagens bankgeneration gör det ju inte. Det är ju de som ställt till det här.

Glen Beck vill ha in andra förhandlare och beslutsfattare än de som är direkt berörda av räddningarna. Visst har han rätt.

Så till Swedbank som jag skrev om i går. Sedan jag läst den intressanta svenska bloggsidan www.borslank.se så måste jag utbrista.

Vad har Swedbank i USA att göra. Det är ju våra hederliga gamla sparbanker som slagits ihop. Hur kommer det sig att svenska sparbanker sitter och lånar ut nio miljarder svenska kronor för att köpa fastigheter i USA.

Läs här nedan citat från www. borslank.se och kanske vid där finner orsaken till den kris vi är i. En svensk sparbank håller sig inte i en svensk småstad utan är plötsligt lierade med amerikanska investmentbanker. Har de kompetens för det, som Börslänk som sidan heter skriver. Min bloggkommentar är: varför har Riksbanken och Finansinspektionen tillåtit det här.

2008-09-17 Swedbank Börslänk känner starkt för att kommentera Swedbanks stora lån till Lehmans. Swedbank har lånat ut 1.350 miljoner dollar till dotterbolaget Lehman Brothers Commercial Paper och har fått en säkerhet som består av en pool av 70 individuella lån som i sin tur har fastigheter som säkerhet. För att banken ska behöva göra reserveringar för förluster krävs, enligt banken, en omfattande dominoeffekt, något banken inte ser framför sig idag.
Börslänk undrar var Swedbank varit den senaste tiden. Problemet med finanskrisen är just dominoeffekten. Om Fannie och Freddie fallit hade många fler fallit med dem. Lehmans bedömdes kunna falla utan världskatastrof. AIG får inte falla pga dominoeffekten.
Börslänk undrar: Hur mycket förlorar Swedbank? Swedbank bör hålla sig till sin hemmamarknad Sverige och Balticum. Varför ville Lehmans låna pengar av Swedbank för fastighetsaffärer i USA? Kyrktorns principen är en bra modell eller har Swedbank bra kunskap om fastighetsmarknaden i USA?

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?