Post entry

Dags att gå in i portföljtävlingen - min strategi

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Så då har jag bestämt mig för att ge mig i kast med portföljtävlingen på Redeye. Surfade runt lite och såg då denna portföljtävling och det kan ju vara kul att se hur man står sig.

Generellt känns det lite ovant för mig med så kort placeringshorisont då jag personligen oftast har en längre tidshorisont. Som marknaden ser ut nu gör det ju det inte precis enklare.

Hur ska man då tänka för att ha någon chans? Av erfarenhet har man ju märkt att det lönar sig att ta risker i portföljtävlingarna, vilket ofta är ett måste om man ska placera sig i toppen av tävlingen. Risken är då förståss stor att man faller igenom om det inte går som man har tänkt, men hellre det än att hamna i mellanmjölkens domäner. På en fallande marknad skulle ju en defensiv portfölj kunna klara sig ganska ok, men gud så tråkigt det skulle vara.

Vad blir mina val då och varför?

Som jag förstod det fick inger innehav utgöra en större andel än 20 procent av portföljen, därav får det bli 5 innehav med lika stor andel från start.

Mitt första val utan inbördes rangordning blir oljebolaget PA Resources. Aktien känns riktigt lågt värderad sett till P/E-tal i trakterna kring 5 (räknat på ett börvärde om 5,7 miljader kronor och en försiktigt beräknad vinst på lite drygt 1 miljard kronor).

En joker i leken är givetvis oljeprisets utveckling som jag anser vara mycket svårbedömt i nuläget. Jag är optimist (då det är så tråkigt att vara pessimist) och tror att konjunkturen vänder upp snart och att den senaste tidens oroligheter blir kortvarig. Vill för sakens skull poängtera att jag i min egen portfölj inte har räknat med en så snabb vändning upp i konjunkturen, men i portföljtävlingen kan man ju ta risker utan att förlora något (då ju placeringarna är fiktiva).

Nu till nästa val som är Swedbank. Aktien har fått mycket stryk i skenet av den globala finansoron. Detta är en chansning och givetvis skulle finanskrisen kunna ta flera år att värka ut om det vill sig så. Min förhoppning är att det mesta av de nedskrivningar för dåliga lån redan är tagna. Ett P/E-tal vid omkring hälften av närmsta svenska konkurrent skadar ju inte heller.

Nu till mina val i hälsovårdssektorn där första valet blir förhoppningsbolaget Oxigene som med sin VDA Zybrestat snart måste leverera ett partneravtal om det inte ska bli nyemission. Efter andra kvartalet fanns 18 miljoner dollar i likvida medel så förhoppningsvis ingen nyemission före december. Ett partneravtal med rätt villkor skulle drastiskt förändra bilden för Oxigene. Se bara hur det gick för Antisoma efter att de tecknade avtal med Novartis. Det som skulle tala emot ett avtal är kanske den smala indikation som Oxigene har som frontrunner med Zybrestat, ATC. Sedan verkar det som om Oxigene inte vill utlicensiera hela marknaden för Zybrestat (enligt syndromet både äta kakan och samtidigt ha den kvar). Det är i min mening inte osannolikt att ett avtal kommer inom närtid då Oxigene har arbetat med det aktivt under en längre tid.

När vi ändå är inne på förhoppningsbolagen, eller förlåt forskningsbolagen, blir mitt nästa val Karo Bio. Aktien hade i fjol ett par motgångar i form av avbrutna studier och förseningar, vilket straffade aktien hårt. Nu börjar man komma tillbaka på banan igen och med Eprotirome mot höga blodfetter sitter bolaget med trumf på hand. Flera av de globala pharmabolagen sitter med läkemedel vars patent kommer att löpa ut om några år. Bland dem finns Pfizer med sin Lipitor samt AstraZeneca med Crestor som båda potentiellt skulle kunna passa som hand i handske med Eprotirome och ge en förlängd livslängd genom ett kombinationsläkemedel.

Slutligen väljer jag Q-Med som ett turn-around case. Specialistsjukvården har utvecklats katastrofalt dåligt och en avknoppning av den delen skulle inte sitta fel. Bolaget har även tyngts av svårigheter i Japan med en leverantör samt av hård konkurrens från Juvederm. Som om inte detta vore nog har Q-Med påverkats av lagereffekter från USA-partnern Medicis. Ett FDA-godkännande för Durolane skulle också kunna spela in på uppsidan liksom positva nyheter från den pågående lanseringen av Macrolane.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?