Post entry

Chanser och risker i upp-/nedgångar.

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Var går gränsen för disciplin, chanstagande och riskminimering.

Jag sitter med stora ögon och skönjar dagens uppgång. Mycket nice! Det är banksektorn som styr och både SEB och Swedbank är starka!

En historisk anekdot som tar sikte lite på ingressen. När Swedbank meddelade sin andra nyemission efter "finanskrisen" valde jag att för första gången spekulera i Swedbankwurrar. My first time. Det gick riktigt bra. Jag fick ett mycket attraktivt GAV och hade dubblat kapitalet några månader efter emissionen. Wurrarnas löptid sträckte sig två år framåt och Kalas! tänkte jag. Det är bara att sitta och vänta ut stormen. Jag menar, hur lång tid tar det för bank att återhämta sig?! Hur som, kursen har gått upp och ner hela tiden. "Bull/Bear Kräftgång".

Så för någon månad sedan, ungefär, bestämde jag mig för att sälja av innehavet. Papprets uppgång hade halverats sedan ATH så jag gjorde en vinst på dryga fyrtio procent och inte hundra procent som jag hade gjort om jag sålt av när den nådde ATH. Eftersom jag har ett intresse i warranter och vill lära mig hur de fungerar i praktiken så bevakar jag fortfarande pappret. OM jag hade behållit mitt innehav så hade, med dagens kurs, det inneburit en uppgång på 236 procent.

Ett illustrativt exempel. Ponera att du spekulerar 100 000kr:
Alt. 1: När värdepappren försäljs betingar de ett värde på 140 000kr. Det är en bra förtjänst.
Alt. 2: När värdepapprena försäljs betingar de ett värde på 236 000kr. Det är en riktigt god förtjänst.

Så, vad är det jag vill säga med det här? Motiveringen till att jag sålde av enligt första alternativet var att marknaden var volatil. Det flukturerade en hel del och vid beaktande av löptiden och tidsvärdet så var det klokt att ta hem en säker vinst. Jag kände då, och även nu, att mitt beslut var välgrundat.

Men OM jag hade avvaktat så hade jag visserligen gjort en större vinst idag, men på bekostnad av en större risk. Det är en väldigt central fråga jag tycker man skall ställa sig, vad innebär det att behålla ett innehav och varför säljer jag av. Lite kuriosa är att jag köpte aktier för innehavet och det är ett innehav som ligger plus, en del. Stay strong och tänk på money management. En vinst är alltid en vinst.

Rekommendation - disciplin och välgrundade handlingar.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?