Post entry

Sveriges Sociala Kris!

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Vi talar om bostadskrisen som den så ofta benämn som. Bostadsfrågan berör de flesta vilket leder till stort engagemang. I ett antal inlägg kommer Börstankar att presentera sin syn på problemet och uppmanar till diskussion kring frågan. Första inlägget döps till "Sveriges Sociala Kris". Nu ska vi utreda varför det kan kallas social kris och vad som egentligen är den stora sociala risken med en bostadskris.

Är bostadsbubblan en myt?

Till att börja med kan vi berätta att SCB:s uträkningar säger att år 2030 kommer vart fjärde svensk bo i Stockholm. Med detta sagt så kan man lätt dra parallellen att det är där det kommer behövas byggas fler bostäder för att alla ska få plats. Följande graf visar Stockholms befolkningsökning jämför med bostadsbyggandet.

Det vi alla vet är att låg tillgång med hög efterfrågan gör att priset på det efterfrågade höjs. Idag är det svårt att i Stockholm få en rimlig boendemiljö till ett sunt pris. Det här är en av grundpelarna till att den sociala kris vi börjat kliva in i finns över huvud taget.

I dagens samhälle kan man allt oftare behöva flytta till en ny plats för att få arbete då allt fler flyttar till städerna är det också där arbeten skapas. För arbeten skapas av människor, inte av maskiner eller teknik. Som diagrammet ovan visar så ökar befolkningen markant medans antalet bostäder halkar efter. ...

Det ämnet behandlade jag för ett par dagar sedan på bloggen och det blev något av en mailstorm efter det. Jag testade även att provocera lite (vilket jag aldrig annars gör) på Börssnack. Mest var det för att testa om det är som jag skriver då bostäder engagerar många.

Utfallet föll helt i rätt riktning. Både på mailen men även på börssnack i viss mån.

Det är verkligen påtagligt hur alla har en egen åsikt om bostäder. Kan det vara för att det ligger så mycket politik bakom? Hur som helst så vet man att beroende på vilket medie man släpper sitt material på så kommer det ta emots olika.

Det som är genomslående för bostadsfrågan är att det ofta är många som bryr sig, oavsett om det är i fikarummet på jobbet eller på ett börsforum fullt med testosteronpumpade ungdomar. Men någonstans måste vi kunna lämna visst brus vid sidan om.
Kvar borde bli det som vi bryr oss om, familjen ekonomi eller din egen framtidsinvestering.

Alla vill väl ha en ny båt? Alla vill väl att pengarna i huset ska bli mer värda? Troligen.

Något vi inte kan bluda för det är den Sociala Kris som står för vår dörr. I en serie inlägg så kommer Börstankar titta på hur det kan förändra kartan i byggindustrivärlden men även hur det kan komma att påverka den enslikda individen i förorten. Även ska vi titta på hur förutsättningar ändras och hur bostadspriserna exploderar.

Att det kan leda till ökad brottslighet var det inte många som tänkte på...Och varför är en Social Kris mycket allvarligare än en bostadsbubbla?

Hela artikeln finns publicerad på www.borstankar.se

Mvh

Välkommen till Börstankar.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?