Post entry

Svensk internetrekrytering (SIR)

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Antagligen så är det kaos nu inom företaget SIR hur man ska återfå förtroendet efter skandalerna som det skrivits om i pressen. Man kan nog anta att det inte är lätt nu att ringa från företaget och sälja annonser.

För ca ett år sedan strax efter att bolaget introducerades på börsen så la jag ut följande på BS och Privata affärers forum:

"Svensk internetrekrytering mot problem med prispress? I tidningen Börsveckan anges att annonskostnaden hos SIR till 10.900 kr. Självklart så har väl större kunder en del rabatter men kalkylen blir fin och säljarna tjänar grovt på sina provisioner. Säljknepet verkar vara att jämföra med platsannonser i dagspress som är dyrare.

Varningsklockor ringer emellertid när ett så lättkopierat koncept är så lönsamt. En koll bland konkurrenterna visar att en nystartad site sedan början av året, www.Jobb24.se där tungviktare som Svd, Aftonbladet och N24 står bakom endast tar 2500 kr för samma tjänst! SIR har nu legat på ca 60 annonser/vardag den senaste tiden medan Jobb.24 i fredags hade 150, i lördags 200 och i söndags 300 och idag ca 150 annonser!

Frågan är nu hur länge det går att sälja så mycket dyrare annonser för en mindre sajt? Helt klart är att en prisspress råder och att det är viktigt att bli stor för att behålla kunder och läsare. Q3 blir säkert bra men sedan. Smaka på beloppen en gång till: SIR har listpris 10.900 och Jobb24.se 2500 kr för samma tjänst! Plötsligt så ser inte kalkylen så bra ut längre och jag tar vinsten..."

Hemläxan var gjord och jag hade sålt mitt innehav. Bolaget visade mycket fina siffror men det kändes inte hållbart helt enkelt att sälja så mycket dyrare annonser bara för att man hade drivna säljare. Till slut måste det sprida sig att konkurrenter sålde samma produkt mycket billigare var min slutsats.

Men bolaget fortsatte att visa fina siffror och kom dessutom med en fantastisk prognos med expansion i Europa. Jag hade sålt på ca 20 kr och nu visslade kursen upp till 40... Först grämde man sig lite att man gjort och trott på den här researchen och sålt för tidigt. Fast det är ju egentligen löjligt när pengarna i stället var i andra papper som gick bra. Dessutom så ska man inte gräma sig över uteblivna vinster som Lynch så riktigt säger.

Men som det ser ut nu så verkar det som det blir rätt att man klev av, kursen är nu nere kring 7 kr. Jag såg att någon rekade köp med motiveringen att de i utlandet inte känner till skandalen... Ja jag vet inte. Jag har försökt "fånga fallande knivar" förut och det brukar bli kostsamt.

Trevlig börsdag

Sigge P.

PS! Oroligt på börsen efter Erics vinstvarning. Jag tradar som alltid runt lite, säkert för mycket. Men det är roligt och jag intalar mig att det är bra för att ha känslan i marknaden. Men jag har inte gjort några större förändringar för portföljen och väntar nu spänt på Q3 rapporterna.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?