Post entry

Ett litet vad

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Igår var det upp med 25-30%. Idag är det ner med 15% i SIR. Det svänger kan man säga. Prognosen sänks rejält och andra halvåret ser ut att bli svagt. Dessutom finns det väl uppenbar risk att utfallet blir ännu sämre. Nåja, ja ska kanske inte sitta och baissa något. Var och en gör sina egna val.

Varför jag nämner SIR är helt enkelt faktum att jag igår resonerade att det finns andra kanske lite roligare case för den som letar turnaround eller gillar hög risk. Ett sånt papper är Ortivus.

Där har i stort allt gått bolaget emot hittills och idag värderas det till drygt 150 Mkr. Aktien ligger också mycket högt på årets förlorarlista. Den som letar trygga köp slutar läsa här.

Men även om det just nu ser ganska mörkt ut så ska vi inte glömma bort att de som sitter i styrelsen har vänt andra företag tidigare. Laurent Leksell, Akhbar Seddigh är ju namn som ändå inte är vilka som helst. Vem minns inte vändningen i Elekta? Frågan är bara hur det kunde bli så illa som det blev i lilla Ortivus.

Tittar vi i senaste rapporten finns där en kassa på ca 80 Mkr. Skuldsättningen är låg. Man gjorde en nyemission för något år sedan. Pengar som ser ut att vara kastade i sjön. Nåja. Kassan fortsätter sakta men säkert att sina. Företaget genomför omstrukturering och försöker med alla medel skära ner kostnader. Man har också kommit en bra bit på vägen. Hur långt kan vi se om knappt två veckor (rapport). Då kan det kanske vara intressant att titta på först och främst kassaflöden från den löpande verksamheten. Räknar man bort kassan och skulderna är det inte mycket som själva rörelsen värderas till. En rörelse som en gång i tiden visade marginaler överstiogande 15%. Fast det var då det.Men verksamheten är ju inte helt värdelös. Vi kan bl a läsa följande:

"Ortivus är utvald leverantör av ePR (elektronisk patientjournal) inom ramen för ”NHS Connecting for Health” i England, ett av världens största IT-projekt inom sjukvård. En första delorder om 14 MSEK har erhållits, varav 4,7 MSEK intäktsförts under det andra kvartalet. Projektet är mångårigt, och kommer att bli den största enskilda affären i bolagets historia. Ortivus har satsat stora resurser i detta projekt och är nu redo för leverans"

Det finns hopp med andra ord! Eftersom aktien är en av årets förlorare kommer den säkert drabbas negativt av årets kvittningsaffärer. Men det kan nog vara värt att hålla utkik. Jag tror inte att styrelsen låter det här företaget att gå under.

Till saken då:

Kurserna för SIR och Ortivus är i det här läget närmast lika till det nominella priset. Ca 8 kronor. Jag tror att Ortivus om 12 månader är två gånger dyrare än SIR. Nominellt alltså (pris i kronor per aktie inte bolagsvärde). Sedan kan det ju ändå vara så att den inte har stigit nämnvärt ändå :)

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?