Post entry

En liten anekdot

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

God morgon,

För ca fyra år sedan läste jag för första gången boken “One up on Wall Street”, skriven av stjärnförvaltaren Peter Lynch. I boken som beskriver hur man med relativt enkla medel kan hitta börsvinnare fastnade jag främst för en detalj. Lynch menar att det kan gå att hitta “tiotaggare” med att studera sin omgivning och de förändringar som sker i ens omedelbara närhet. Wow, tänkte jag och började omedelbart studera vad som skedde runt husknuten.

Det jag lade märke till var att ovanligt många var ute och promenerade och det såg väldigt lustigt ut. Orsaken var att de använde stavar eller gick stavgång som det hette. Även fast det såg rätt löjligt ut blev jag intresserad och läste lite fakta på Internet om den nya motionsformen. Då jag läste att energiförbrukningen ökar med ca 50 % jämfört med vanlig gång började klockor ringa, en potentiell megatrend på gång kanske? Kunde företaget som tillverkar stavarna vara en möjlig tiotaggare?

Varumärket på de flesta stavarna var av märket “exel”. Bolaget var börsnoterat i Helsingfors och visade sig vara marknadsledare med en andel på hela 60 % av försäljningen av stavar. Det var även Exel som låg bakom introduktionen av motionsformen då de utvecklat konceptet tillsammans med finska idrottsinstitut. Det som överraskade mig mer var att bolaget även varit delaktig i utvecklingen av sporten innebandy och som aktiv innebandyspelare hade jag redan avverkat ett antal innebandyklubbor av märket. Jag hade således upptäckt ett företag som via skicklig innovation redan lanserat två sporter. Efter att jag googlat vidare på Internet och läst att företaget planerade att introducera stavgångskonceptet i USA och Kina tvekade jag inte längre. Självklart kommer detta att lyckas och här fanns det en potentiell “tiotaggare”. Efter att ha köpt en hel del aktier så började jag mysa och tänka på framtiden, jag skulle ju förtjäna multum!

Hur har det då gått så här i efterhand?

Exel presenterade nyligen sin kvartalsrapport och bolaget har stora problem med sportdivisionen där just stavtillverkning ingår. Trenden blev aldrig så global som jag hade hoppats även om många ännu använder sig av motionsformen. Därtill fick bolaget problem när konkurrensen ökade och det fanns ett underutbud av kolfiber som är den viktigaste komponenten i stavarna. Det var även så att jag för sent hade märkt motionsformens popularitet och missat en stor del av kursökningen. Aktieinnehavet är nu ett minne blott men jag klarade mig ändå helskinnad tack vare att bolaget även har en lovande industridivision som går hyfsat bra. Sammanfattningsvis kan jag konstatera att det är riskfyllt att fångas av trender. Mode är ju en trend och företag som inte lyckas bredda sin verksamhet spelar ett farligt spel. Björn Borg och Gant har ju en breddad verksamhet vilket begränsar risken, även om jag tror att för stor diversifiering riskerar att urholka varumärkets popularitet. Fler företag som just nu är på tapeten är bl.a. Svensk Internetrekrytering och Empire. Höjer ett varningens finger för båda särskilt för SIR som är väldigt utsatt för konkurrens samt har fått en rejäl törn på varumärket men även Empire är riskfyllt, speciellt på kort sikt pga deras stora beroende av försäljningsutvecklingen av Sodastream.

Slutligen anser jag dock att Exel kan vara värd att bevaka, särskilt tack vare deras industriverksamhet. Bolaget har en viss cleantech-stämpel på sig tack vare deras kompositmaterial. Materialets lätthet, hållbarhet, elasticitet och särskilt förmåga att klara av påverkan av frätande ämnen från t.ex. rost gör materialet till ett utmärkt substitut mot traditionella och mer miljöpåverkande material. Kompositmaterialet används således inom transportindustrin (gör vikten på fordon och containrar lättare), samt även bl.a. inom tillverkning av vingar för vindkraftverk, armeringsprofiler och basstationer inom Telecom. Ett annat intressant och lovande område är offshore där Exels engelska dotterbolag nyligen fått en rekordorder från BP gällande ett miljövänligt observationssystem av kompositmaterial för användning vid djuphavsborrning. Så vem vet kanske bolaget kan bli en tiotaggare trots allt? Exel har även en svensk VD och huvudägare är svenska Nordstjernan.

Ha en bra dag!

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?