Det är nästan 3 månader sedan jag skrev min senaste blogg här på Redeye. Tiden har gått väldigt fort så man knappt kan tro att det är redan höst nu. Snart ser vi grön skog övergå till färgsprakande rött, orange och gult. Ja, naturen är fantastisk för oss. Glädje, tröst, förundran, insikt och äventyr! I de senaste tiden har jag inte hunnit skriva en blogg på Redeye berodde på att jag träffade en fantastisk kvinna som blev min stora kärlek. Startade eget företag inom PR-branschen med inriktning mot information och tillgänglighet. Jag arbetar för att hjälpa myndigheter och företag förstå människor med funktionshinder bättre. Förebygga diskriminering och arbetsgivarens negativa attityder pga bristande kunskaper om funktiosnhindrade.

Läste dagens SvD om finanskrisen med allvarliga funderingar över Finansinspektionens oförmåga att hantera frågorna om ett förbud mot blankning. Finansinspektionen anser det är inte högaktuellt att införa ett förbud mot blankning. Det är oerhört negativt av Finansinspektionen med tanke på USA och Storbritannien som införde ett förbud mot blankning för tillfället. De vill återupprätta förtroendet för marknaden på långsikt vilket är mycket betydelsefullt för världsekonomin. Senast har Luxemburg och Nederländerna anslutit sig till förbudet mot blankning.

Jag anser fortfarande att marknadens agerande med blankning som tillåts på börsmarknaden är i högsta grad oacceptabelt. Den bör regleras genom restriktioner såsom i USA och Storbritannien. I Sverige är blankningen helt oreglerad och används ofta till att förstärka kursfall i aktier så att småsparare kommer i kläm och portföljer tvångrealiseras. I denna form är blankning samhällsekonomiskt skadlig, då den skapar osäkerhet och håller nere börsen. Detta i sin tur bidrar till ett deppigt börsklimat som påverkar tillgången på riskkapital, håller nere konsumtion och investeringar och därmet negativt påverkar tillväxten i samhällsekonomin. En kraftfull blankare väljer tidpunkt för när stöten sätts in och när återköp kan börjas. Förlorare blir alltid vanliga aktieägare som går in senare vid upprekyl, och på så sätt alltid hamnar i otakt med börsen.

Detta är skadligt och undergräver förtroendet för börsen och det har redan medverkat til att det allmänna intresset för börsen avtagit med de allt lägre kursnivåer som blankningen orsakat. Beträffande “att tillföra likvidetet” utgör det en förrädisk felsyn. Likviditet (=en ökad omsättning) tillförs visserligen i de blankade aktierna. I sin helhet dräneras dock börsen på reell likviditet genom att den allmänna kursnivån sänks. Därmed påverkas också börsens totala kapitalbildningseffekt, vilket i sin tur har skadliga samhällskonomiska följder.

Man kan och skall naturligtvis aldrig förhindra att in storägare av en aktie arbetar på samma sätt som en blankare med snabba utförsäljningar och återköp på lägre nivåer. Men då är det inte blankning. Det förkastliga med blankning är att pensionfonder och finansiella institutioner lånar ut sina ägares aktier mot en ringa avgift till blankare och därmed bidrar till en sänkning av kursnivån, som därmed indirekt skadar deras direkta ägare och intressenter. Och detta sker utan att dessa har kunnat ge något medgivande till utlåningen eller som när det gäller det stora flertalet småsparare i pensionfonder utan att dessa ens förstått vad som pågår.

Det hävdas mellanåt att aktieköp med belånade aktier är samma sak fast tvärtom. Detta är fel eftersom aktieköpet då gäller aktie “som finns” och har en ägare. Den säljer endast om priset är intressant. En blankare däremot säljer en “aktie som inte finns”, men när den redan har en ägare som aldrig skulle drömma om att dumpa den och därmed motverka sina egna intressen.

De institutioner som medverkar i aktielån utan depåägares kännedom eller fonder som gör samma sak utan att fonddelägarna kan påverka begår därmed egentligen en kriminell handling - egenmäktigt förfarande över andras egendom. Därmed kräver jag en ny lagstiftning och riktlinjer för fondernas agerande. Alternativt striktare regler mot blankningsaffärer på Stockholmsbörsen bör genomföras omedelbart. Vill man behålla blankningsaffärer på Stockholmsbörsen då bör Finansinspektionen se till att det skall finnas en handelsplats och alla avslutningsaffärer skall synas med “blank”. Det gör man inte i dagens handelssystem. Det urholkar förtroendet för börsmarknaden.

Det lönar sig att kommunicera bättre eller hur?

Må så gott,
Oskar Fredrik