Post entry

Studsvik - ett lockande fynd

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Efter sportlov och tjänsteresor, när endast ett halv öra och öga ägnats åt att följa rörelserna på börsen, är det dags att uppdatera sig.

För en dryg vecka sen kom Studsvik med sin rapport. Och den ser ju bra ut! Nettoomsättningen ökade med 18 %. Anläggning för behandling av metalliskt avfall i Storbritannien fick miljö- och kärntekniskt tillstånd. Ett samarbetsavtal tecknades med WCS angående lagring av avfall, vilket stärker Studsviks marknadsposition i USA. Resultatet per aktie ökade från 4,24 kr/aktie till 5,65 kr/aktie. De finansiella målen höjs, från 5 % till 10% organisk tillväxt. Marknaden bedöms framåt vara god.

Kärnkraften har inte haft sådan medvind som nu på nästan 30 år! Samtidigt som gamla reaktorer rivs eller effekthöjs, byggs nya. Delar från rivning och från byten av anläggningsdelar måste tas om hand. Studsvik har verksamhet på flera områden både när det gäller utgångna anläggningar och anläggningar i drift.

Med detta som bakgrund begriper jag inte varför aktien backar så kraftigt! Jag kan bara se två anledningar till diskrepansen mellan min åsikt om vad Studsvik borde värderas till, och "alla andras". Antingen är Studsvik ett synnerligen missförstått bolag, med missförstådd teknik och missförstådda framtidsutsikter. Styvmoderligt behandlat av marknadens aktörer, kanske pga den i alla fall tidigare något kontroversiella bransch man verkar i. Eller så är det något bland bokslutets ohemult stora flora av siffror som jag inte förstår. Vilket inte synes som en helt osannolik förklaring till mis-matchen.

Men jag är ytterligt sugen på att gå på den första linjen, och fylla på med Studsvikaktier. Såhär lågt värderat synes det mig som ett lockande fynd.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?