Post entry

Stor dold potential i QuickBit som snart blir verklighet

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Låt mig sticka ut hakan – jag hävdar att QuickBit om 1-2 år kan generera över 1 miljard i vinst på årsbasis. Det blir 200-300 MSEK per kvartal… Alltså 10 gånger dagens nivåer – och pengarna hamnar i kassan! Låt mig förklara hur jag kommer fram till det.

Jag har de senaste veckorna följt dialogen i olika forum vad gäller QuickBit. Det finns några få personer som är kunniga, men de flesta ”experter” som uttrycker sig saknar grundläggande kunskaper i företagsekonomi – och de verkar helt sakna läsförståelse samt förmågan att tolka en rapport.

Är det inte fler än jag som anser att det är märkligt hur mycket fokus ”experterna” har på oviktiga detaljer och sin egen navelludd? Hur kan folk missa de stora dragen? Hur kan folk inte se vad som håller på att hända i företaget? En pressrelease om 10 msek i reservering (för eventuella framtida förluster) skapar stor debatt medan ett PM (https://investor.quickbit.eu/nyhetsrum/quickbit-app-och-quickbit-card-forenklar-anvandningen-av-kryptovaluta/) om revolutionerande kort/bank lösningar för kryptoinnehavare går obemärkt förbi? Hur kortsiktig och dum får man vara?


Folk klagar på otydligheter och oklarheter utan att ens förstå vad som är otydligt? Det spekuleras vilt om grundare, folk i Marbella, pokerligan och allt möjligt annat. Folk önskar klarhet i vilka leverantörer som används, till vilka villkor osv. Vissa frågor är säkert relevanta, andra är helt irrelevanta och uppe i det blå. Självklart gör företaget rätt som inte besvarar svammel i sociala media. Om man läser vad företaget skriver, utan att blanda ihop det med vad olika ”experter” skriver – då är infon inte särskilt oklar.

Vill man ha reda på fakta så kan man läsa vad företaget kommunicerar på sin hemsida, eller fråga företaget om man inte fattar (ir@quickbit.eu). Den som istället väljer att lyssna på vad anonyma skribenter med uppenbara kunskapsluckor skriver får skylla sig själv. Jag upplever att det finns lika många rötägg på baissarsidan som på haussarsidan – i samtliga fall bidrar de till förvirring utan några djupare kunskaper.


Här är några försök till klarsyn vad gäller QuickBit (endast för dig som faktiskt orkar läsa).


Problemet

QuickBit har ett uppenbart problem med kassaflödet – så länge det inte förbättras radikalt så kommer det finnas fortsatt grogrund för allehanda spekulationer och tvivel.

Den största ”boven” i kassaflödet är avsättningarna till deras rullande reserv, samt att återbetalningarna tar längre tid än vad som har kommunicerats. Därmed växer den rullande reserven på bekostnad av kassaflödet.

Enkelt uttryckt borde vinsten hamna i kassan – i alla fall en stor del av den. Som det är nu hamnar den största delen i en rullande reserv från vilken man hittills fått ca 50 msek återbetalt (inkl de ca 30 msek nu i april). QuickBit måste helt enkelt styra upp kassaflödet genom t ex följande åtgärder så att det PM som kommunicerades 17 feb också blir verklighet:


  • Ligga på sina banker hårdare så att reserven minskas i omfång, man måste alltså få tillbaka mer än man betalar in.
  • Säkerställa att de nya villkoren dom kommunicerade i februari också blir verklighet.
  • Hitta nya intäktskanaler som inte medför några avsättningar till rullande reserver.


Gör man detta så borde den rullande reserven vid varje givet tillfälle ligga på under 50 msek med dagens omsättning. Idag ligger den på 130 msek (senaste rapporten) vilket sannolikt ingen på QuickBit är särskilt nöjd med. Skulle tro att deras VD gnisslar en hel del tänder för detta, det är helt enkelt en onödig exponering och borde kunna åtgärdas inom kort. Min förhoppning är att de nu fokuserar på att städa upp reserven och kassaflödet för att kunna presentera ett bra årsbokslut den 30 juni. Oavsett vilket så är detta ett litet problem jämfört med de stora möjligheter bolaget står inför.

Det enda intressanta måttet på marknadens förtroende är p/e-talet. Nuvarande låga nivåer kommer ändra sig när bolaget visar en varaktig förbättring av kassaflödet = kraftigt minskad rullande reserv. Det är också en stor sannolikhet att bolagets nya verksamheter (förklaring nedan) tar fart samtidigt som reserven minskar. De nya verksamheterna kommer snabbt generera stora marginaler som hamnar direkt i kassan – utan koppling till rullande reserver. Vi står då inför en situation där befintlig verksamhet skapar förbättrat kassaflöde samtidigt som marginaltillskottet för nya verksamheter kan bli betydligt mycket större än dagens marginaler.

Om vinsten 3-dubblas mot idag OCH pengarna hamnar i kassan så är en motsvarande 3-dubbling av kursen inget konstigt. Mer pengar i kassan bör samtidigt ge en uppgradering av p/e-talet och då kommer vi se helt andra kurser det närmaste året.


QuickBit expanderar fort – och betalar med egna vinstmedel

Företaget expanderar helt enkelt väldigt fort. Den stora skillnaden mot andra tech-startups är att QuickBit betalar för hela expansionen med egna vinstmedel. Kassaflödet måste absolut förbättras. Men låt oss konstatera att de pengar som faktiskt kommer in i kassan både räcker och blir över för att betala en mycket snabb expansion och en aggressiv utvecklingstakt.


QuickBit förvärvar bolag för att skapa nya intäkter

De har ett gott självförtroende och köper in ett bolag i Estland med licenser och kunskap. Prislappen är 3 miljoner aktier – samt en earn-out del som kan ge upp till 150 msek. 150 msek i betalning, smaka på den summan. Det innebär i så fall 300 msek in i kassan till QuickBit under 1 år eftersom 50% ska betalas i earn-out som emission. Inget av detta hamnar i rullande reserv eftersom det rör sig om direktbetalningar enligt avtalet. Vi pratar alltså om 25 msek per månad, rakt in i kassan… Blir intressant att se hur det utvecklas under året när dom kommer igång. Se https://investor.quickbit.eu/nyhetsrum/quickbit-forvarvar-bitrate-invest-ou-och-etablerar-nytt-verksamhetsomrade-med-stark-potential-for-lonsam-tillvaxt-och-forstarkt-kassaflode/ för mer info.


QuickBit har tecknat avtal med Bambora

Bambora hjälper över 125 000 handlare i 65 olika länder att ta betalt. De har även en speciallösning (iGaming) för gamingindustrin (https://www.bambora.com/payment-for-gaming/). Helt klart är Bambora en smidig väg för QuickBit att komma åt större spelaktörer med sina tjänster. Här öppnas dörren för helt andra volymer än man haft tidigare. Bara detta avtal kan på kort tid mer än fördubbla QuickBits omsättning – och det lär ta rejäl fart efter sommaren, givet att Sportbetting kommer igång igen.

Spelbolag har låga marginaler, 8-10% på omsättningen är vanliga nivåer. Höga kortavgifter tar därmed en stor del av marginalen. QuickBits lösning sänker kortavgifterna vilket gör att spelbolagen kan spara 2-4% på omsättningen, dvs öka sin marginal med kanske 50%. Bamboras kunder är inte annorlunda än andra spelbolag, alla jagar högre lönsamhet och QuickBits lösning via Bambora skapar just större lönsamhet. Snabb tillväxt är att vänta helt klart. Se https://investor.quickbit.eu/nyhetsrum/quickbit-ingar-strategiskt-avtal-med-bambora/ för mer info.


QuickBit ömsar skinn – bolaget kommer vara helt förändrat inom 1 år

Uppenbarligen har man utvecklat och jobbat på sina lösningar under mer än ett år nu. Man har rekryterat ett antal toppklass-utvecklare som knappast har varit gratis. Man fortsätter rekrytera och söker folk för fullt (https://careers.quickbit.eu/)) trots rådande pandemi. Dom flyttade in i nya lokaler i höstas vill jag minnas, nu har de snart vuxit ur sina lokaler, enligt intervju med VD Serod Nasrat (https://techworld.idg.se/2.2524/1.734721/quickbit-kryptovaluta).

Låt mig gissa att de spenderat 25-30 msek på utveckling hittills – och de ökar fortfarande takten. Är det ingen som funderar på vad de bygger? Är det ingen som börjar dra paralleller till Revolut, N26 och andra aktörer? Aktörer som är värderade till 20, 30 upp till 50 miljarder SEK utan att de genererar en enda krona i vinst. Aktörer som jagar kunder och marknadsandelar men faktiskt förlorar hundratals miljoner per år. Där är det ingen som fokuserar på dåligt kassaflöde. Eller på låga marginaler. Eller på vilka leverantörer man jobbar med eller vad man betalar för de tjänster man köper.


Är inte detta konstigt? Dags att vakna kanske?


Möjligheten

Jag tror QuickBit inom kort, dvs under detta kalenderår kommer expandera från ett affärsområde (eller intäktskällor) till många fler. Jag ser lätt tre nya affärsområden, förmodligen fler. Jag tror att vart och ett av de nya affärsområdena kan bli större än nuvarande verksamhet vad gäller vinster – inom ca 1-2 år från nu. Jag tror också att samtliga nya affärsområden kan jobba utan rullande reserver eller i något fall med väldigt låg sådan. Jag tror att QuickBit om lite mer än ett 1 år från nu kommer ha kvartalsrapporter på 3-4 miljarder i omsättning och 200-300 miljoner i vinst – per kvartal!

Hur tänker jag då att detta kan hända (givet att Coronasituationen återgår till någorlunda normal tillvaro efter sommaren)? Här är mina estimat.


Befintlig verksamhet

  • Omsättning ca 1500 MSEK per kvartal.
  • Vinst ca 40-50 MSEK per kvartal (betting är tillbaka, högre effektivitet i affären, fullt utslag av nuvarande nya avtal med sänkta kostnader och lägre rullande reserv).
  • Andel av vinst till kassan = ca 80% vilket skulle ge 32-40 MSEK i kassan per kvartal (förutsatt att de fullföljer vad som sagts i tidigare pm från 17 februari).
  • Rullande reserv kommer då ligga runt 50 MSEK konstant, det kommer fyllas på och betalas tillbaka ungefär lika mycket.


Bitrate (Estland) i kombination med DCS (köpoption gäller till december 2020)

  • Omsättning bör kunna bli ca 1500 MSEK per kvartal
  • Vinst ca 30 MSEK per kvartal (kan bli högre men okänt än)
  • Andel av vinst till kassan = 100% dvs ingen avsättning till rullande reserv


Avtalet med Bambora

  • Omsättning ca 1000 MSEK per kvartal
  • Vinst ca 20 MSEK per kvartal (troligen kan både omsättning och marginal vara betydligt högre)
  • Andel av vinst till kassan = ca 95% dvs kanske en liten del hamnar i rullande reserv


Kort och bankapp för kryptoinnehavare

Detta är den stora jokern – svår att bedöma men helt otrolig potential. Marknaden är alla kryptoanvändare i världen, som hösten 2019 uppskattas till 25-30 miljoner personer (https://wethecryptos.net/how-many-people-own-cryptocurrency-in-the-world/).

Det finns ett fåtal neobanker som säger sig erbjuda stöd för krypto, bland de största finns crypto.com och wirex.com. De har alla samma problem, nämligen att de erbjuder en ”wallet”, dvs lagring av krypto men ingen möjlighet att handla något med dina krypto. Istället måste du först växla till en traditionell fiatvaluta, t ex Euro eller USD, därefter kan du använda kortet och handla för dina Euro eller vad du nu har. Dels är det krångligt, dels får du växlingsavgifter. Om du t ex befinner dig i Sverige och köper en burgare för ditt Wirex kort så räknas det som utländskt kort varpå du får ytterligare en växlingsavgift från Mastercard (EUR till SEK). Inte så smidigt kanske?

QuickBit är den just nu enda tjänsten som erbjuder möjlighet att koppla ditt Visa/Mastercard-kort direkt till din krypto-wallet. Du kommer kunna handla burgaren utan att ens fundera på växlingar eller annat konstigt. Flera neobanker som monzo.com och n26.com erbjuder ”Open Banking” (PSD2) som innebär att man kan hantera alla sina bankkonton i appen – oavsett bank. Därmed kan man också betala räkningar direkt från sin neobank. Med tanke på hur mycket de investerar i utveckling, är det troligt att QuickBit lanserar samma funktioner. Gör dom det så har du plötsligt möjlighet att betala dina räkningar, t ex hyran med krypto.


Är det någon som fattar hur stort detta kan bli? En i världen unik lösning för att köpa saker och betala räkningar direkt med krypto? En marknad på 25-30 miljoner potentiella kunder?

Det finns ett stort antal neobanker i världen. De stora värderas till mellan 5.000 kr och 10.000 kr per användare (!). T ex Revolut värderades i senaste rundan till över 50 miljarder kronor baserat på drygt 7 miljoner kunder. Och de förlorar flera hundra miljoner per år. Alla pengar går åt till att ta ny marknad, sälja in fler kunder och utveckla nya lösningar.

In på scenen kommer QuickBit. Med en supertydlig profil mot just kryptoinnehavare. Med fördelar som är omedelbart solklara och uppenbara för alla som har krypto – sådana som jag. Tro mig, jag har letat efter lösningar. Jag är idag kund hos Wirex, Crypto.com, Revolut och N26. Ingen av dessa (trots fagra löften i reklamen) är ens i närheten av att leverera en bra lösning för kryptoinnehavare. Har man krypto och vill använda dessa så inser man snabbt att lösningar saknas idag – och man spanar aktivt efter nya lösningar som kommer upp just för att man har ett problem att lösa.

In på scenen kommer QuickBit. Så fort kortet är uppe för leverans kommer QuickBit suga åt sig nya kunder som en gigantisk svamp. Ryktet kommer spridas som en löpeld just därför att behovet är så mycket större än vad ni som aldrig har haft krypto tycks förstå. 25-30 miljoner kryptoanvändare söker en bra lösning för kunna använda sina kryptotillgångar på ett enkelt sätt.

Jag vågar inte gissa hur stor omsättningen kan bli, eller lönsamheten heller för den delen. Är helt säker på att någon på QuickBit suttit och räknat ett bra tag på detta, dom verkar ha bra koll på sin kryptoaffär. Dom behöver inte jaga kunderna, dom behöver inga säljturnéer, allt dom behöver är en grymt bra app som säljer sig själv. Och den är aviserad att lanseras efter semestern.

Dom kommer tjäna procent varje gång någon använder kortet. Det måste ske en växling i bakgrunden för att allt ska fungera (få pubar har priser i Bitcoin idag) eftersom man betalar med SEK i Sverige. QuickBit kommer tjäna pengar på växlingen, på överföringar, på uttag och på köp/sälj av krypto förstås. Dom kommer antagligen ha betydligt högre marginal på kort och app än på nuvarande affär, även om omsättningen kanske blir lägre (beroende på hur den räknas).

Det kommer vara en startsträcka förstås, men efter sommaren 2021 tror jag detta har exploderat. Om dom då har 2 miljoner kortkunder så är jag inte förvånad. Kan dom tjäna 50 kr i månaden per kund (bara kortavgiften borde vara högre) så pratar vi 100 miljoner kr. I marginal. Per månad. Tanken svindlar.

Om man jämför med andra neobanker så värderas varje kund till ca 5 000 kr – lågt räknat. Med 2 miljoner kunder så skulle enbart kort- och applösningen hos QuickBit då värderas till 10 miljarder kr – lågt räknat. Detta öppnar upp för aktiekurser på 150-200 kr. Kanske inte så konstigt att nästan alla i styrelse och ledning ägnat sig åt insiderköp den senaste tiden?


I forumen fortsätter under tiden ett antal tomtar att försöka tolka decimaler i kvartalsrapporter, eller vem som sa vad och när, vem som i en tidig fas varit inblandad i företaget, vilken ägare som köper eller säljer, eller varför det ena eller andra verkar konstigt. Lyft blicken vänner, tänk större.

Jag är övertygad att QuickBit har lagt grunden för en resa som kommer bli helt makalös. Mitt intryck av företaget och dess ledning är att de är tillräckligt proffsiga för att få detta i mål – så håll i er för det kommer smälla till ordentligt och då gäller det för ”experterna” att hinna byta fot. Att snabbt köpa fler aktier och basunera ut ”jag visste att det skulle bli en hit”. Och eftersom de allra flesta ”experter” gömmer sig bakom dolda signaturer, kommer de flesta påstå att de såg att vinster och värdering komma tidigt.


Frågan är om du hinner före?


Disclaimer

Jag äger aktier i QuickBit och kommer köpa fler när tillfälle ges – detta är inte en neutral analys utan mina personliga tankar kring bolaget. Detta är orsakerna till att jag tror på bolaget, var och en måste förstås göra sin egen analys och dra sina egna slutsatser.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?