Riksbanken verkar sitta löst när det gäller inflation och ränteutveckling. I Sverige har vi inte bara en ökande inflation, utan en inflation som accelerat under de senaste tre åren ganska kraftigt, och det är detta som gjort att Riksbanken tvingats höja räntan.
Det visar sig att denna acceleration har börjat avta betyder det att ränteutvecklingen planar ut. Den amerikanska kreditoron bekräftades för några månader sedan. Effektiviteten från kreditoron har redan nått oss, och påverkar den svenska ekonomin lite negativt. Men inte så allvarligt som man trodde. Det kan ha en viss påverkan. Jag tror att Riksbanken har ett koll på utvecklingen. Är Riksbanken kompetenta på “krisen”? Det är frågan?
Det vore mycket klokt om Riksbanken låter ränta ligga kvar på 4% tills de får en fullständig analys om ränteläget. Det är det bästa alternativet för Riksbanken. Det är min personliga åsikt.
När det gäller inflation kan den släpa efter ganska mycket vad det gäller konjunkturen, med stigande råvaror och lägre produktion som resultat, vilket pressar upp inflationen även i en lågkonjunktur. Detta scenario kan tvinga Riksbanken höja räntan ytterligare. Men om produktiviteten minskar beror förstås på den höga sysselsättningen. Det ligger i linje med alliansregeringens målsättning. Det leder knappast till ökad inflation så länge arbetskraftsbristen inte blir alltför allvarlig. Att sänka räntan i det närmaste tiden ser jag inte oavsett vad som händer på börsmarknaden eller hur många som förlorar jobbet.
Riksbanken måste inse att Sverige inte kan plötsligt avvika från resten av världen. Bromsar det i USA och Europa kommer det att ske här i Sverige också. Nu får det bli slut med räntehöjningarna.
Riksbankschefen Stefan Ingves hamnar i en riktig rävsax. Nu är det dags för riksbankschefen att lyssna på bankernas chefekonomer som förespråkar för icke räntehöjning.
Må så gott, Oskar Fredrik