Post entry

Starbreeze, G5 och Star Vault. Vilken aktie har bäst förutsättning idag?

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Både Starbreeze och G5 har gjort sina aktieägare glada. Framför allt de som köpte aktierna tidigt då andra tvivlade. Från låga nivåer har bägge bolagens aktier gjort sig förtjänta av att kalla sig 10-baggers, dvs en tidig investering har vuxit med minst 1000% av investerat kapital. Star Vault står inför en lansering på Steam inom kort. Kan även Star Vault bli en 10-bagger i samband med lanseringen?

Det är ofta oupptäckta bolag som har bäst hävstång. När de flest tvivlar finner de duktigaste investerarna sina nya investeringar och ofta får de höra glåpord från "bättre vetande". Tidiga investerare i G5 och Starbreeze fick höra denna typ av negativa kommentare till en början, men blev senare belönade i form av makalös avkastning på deras investerade pengar. Kan Star Vault som står inför lansering av sitt spel, på en av världens största spelplattformar Steam vara nästa 10-bagger?

Vilken noterad spelbolagsaktie har störst potential från dagens datum? Starbreeze, G5 eller Star Vault? Kommentera nedan.

Värderingar av noterade svenska spelbolag i miljoner kr när detta skrivs:

  • Starbreeze: 1044 mkr
  • G5 Entertainment 368 mkr
  • Star Vault 19 mkr

Ska man investera i bolag som redan lyckats och aktien hunnit sticka iväg eller tidigare? Många av världens bästa investerare köper aktier när de är impopulära för att sälja dem när alla älskar den och aktien redan rusat i höjden. Hur är det med våra svensknoterade spelbolag? Vilka är älskade och vilka är impopulära? Vilka har potentialen framför sig och vilka har redan belönat sina kloka aktieägare? Har de som är populära idag varit impopulära tidigare? Hur resonerade ni som investerade i dessa aktier när andra tvivlade? Kommentera gärna nedan.

G5 Entertainment - En 10-bagger.

G5 Entertainment är ett bolag vars aktie jag själv gett diverse köpråd på för ett antal år sedan. G5s aktie har sedan dess varit en s.k. 10-bagger, dvs bolagets aktie har gått upp 1000 procent. När aktien listades på aktietorget stod aktien i 3 kr för att när detta skrivs stå i över 40 kr. De som köpte aktien för flera år sedan blev ifrågasatta på flera plan. Inte minst för att att bolaget hade sitt ursprung i Ryssland och en del fördomar gjorde att en del missade tåget. På senare tid har G5 arbetat intensivt att fokusera intjäningen på s.k. free2play-spel. Bolagets mest intäktsbringande spel heter Secret Society och är ett free2play-spel och har bl.a. som högst legat på top 20 av de Ipad-spel som haft högst intäkter i USA.

Förändringsarbetet har tagit tid men den optimistiska investerare tror att fler spelsläpp med denna betalningsmodell kommer att öka vinsten dramatiskt. G5 har också presenterat att de avser att börsnotera aktien på OMX Nasdaq inom kort vilket en del tror kommer göra att nya internationella investerare kommer att köpa aktie.

Ni som investerade tidigt i G5, varför gjorde ni det? Vad sa de som tvivlade på aktien och vad trodde ni själva?

Starbreeze - En 10-bagger till.

För inte allt för länge sedan var Starbreeze nere för räkning. Bolaget var konkursfärdigt och räddades av en företrädesemission på 5 öre per aktie. När detta skrivs var senast betalt för aktien 75 öre. Det kan vara svårt att komma ihåg detta idag, men det var bara drygt ett år sedan nyemissionen som räddade bolaget och ett betydelsefullt förvärv gjordes. Det var många som var skeptisk till att Starbreeze skulle överleva. Men överlevde gjorde man och förvärvet av spelstudion Overkill som hade en uppföljare i planerna, Payday 2, blev startskottet på en aktieuppgång som många missat både början och fortsättningen på.

Det är nämligen just detta spel som gjort att Starbreeze aktie rusat och precis som G5s aktie kan Starbreezeaktien numera titulera sig 10-bagger. Starbreeze är idag värderat till mer än en miljard kronor. Hur resonerade ni som investerade i Starbreeze tidigt när andra tvivlade? Kommentera gärna nedan.

Star Vault - En potentiell 10-bagger?

Det lägst värderade bolaget Star Vault är värderat till ca 20 mkr. Precis som det tidigare fanns skeptiker till att G5 och Starbreeze finns det skeptiker till Star Vault. Det finns dock några anmärkningsvärda saker som skeptiska investerare bör känna till. Bolag som i det tysta byggt upp en stor “undergroundgrupp” av potentiella spelare. Den betalande delen är fortfarande liten, men nyligen skedde en intressant sak. 70 000 spelare röstade fram bolagets spel Mortal Online så att det inom kort kommer att släppas på en av världens största spelplattformar, Steam, med 4-6 miljoner användare dagligen. Steam är förövrigt den plattform som betytt mest för Starbreeze framgångar.

Historiskt sett har Mortal Online haft en mindre grupp hängivna spelare som älskat spelet. Samtidigt lanserades spelet med en del buggar och “laggig” spelupplevelse. Detta ska det nu bli ändring på.

Inför spelsläppet har bolaget tagit in drygt ett par miljoner kr från några investerare för att finslipa spelet. Bolagets VD Henrik Nyström kommenterade händelsen på följande sätt:

“- Över 70 000 spelare röstade fram oss till STEAM, en mycket stor spelplattform med 4-6 miljoner användare dagligen. Att vara tillgängliga via denna kanal ger oss stora möjligheter att nå ut till en större publik. Tillskott av kapital och därmed större antal utvecklarresurser gör att vi kan finslipa på denna lansering så att den blir precis så bra som globala spelare idag kräver.”

Star Vaults spel Mortal Online är ett s.k. MMORPG precis som en av världens största spelsuccéer World of warcraft som idag har ca 7,7 miljoner betalande prenumeranter. MMORPG står för Massively multiplayer online role-playing game. Genren är utvecklingsmässigt komplicerad eftersom det kan bli extremt många personer som spelar mot varandra i realtid samtidigt. Det gör också att grafik inte blir lika snygg som i ett enklare spel som inte är lika tekniskt krävande. Potentialen i betalningsmodellen med prenumeration är betydande. För att spela fullversionen av Mortal online betalar du 14 dollar eller 14 euro beroende på var i världen spelaren är och beaktat olika skattesatser. Betalningsmodellen är vanlig bland spel av typen MMOPRG och en av de bästa betalningsmodellerna för en investerare eftersom det ger återkommande intäkter varje månad. Återkommande intäkter är annars ett av det största utmaningarna för spelbranschen.

Ett bolagsvärde på endast ca 20 mkr och bolagets betalningsmodell gör att hävstången för Star Vault blir enorm vid en lyckad lansering på Steam. Vad krävs för att Star Vault blir nästa 10-bagger? Kommentera gärna nedan. Varför har ni som investerat i Star Vault gjort det?

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?