Post entry

Starbreeze

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

God morgon

Efter Darkness lanseringen och en bland många spekulanter inte riktigt uppnådda förväntingar kring försäljning av Darknessproduktionen så har intresset för bolaget och framförallt aktien svalnat betydligt det senaste halvåret.

Aktien var uppe och toppade runt 0,65 kroner innan lanseringen av Darkness. Efter ett bakslag i därpå kommande rapport och utebliven royalty för produktionen dalande kursen snabbt ned till nivåer kring 0,25 - 0,30.

I mina ögon bör Starbreeze uppvärderas. Bolaget har fortfarande en stabil bas med produktioner, Riddick 2 pågår för fullt och ett riktigt stort utvecklingsuppdrag med EA games pågår för fullt. Bolaget växer även fortfarande och söker ständigt ny personal.

2 kvartalet iår (Starbreeze har brutet räkenskapsår) hade bolaget sin högsta omsättning ett enskilt kvartal i Stars historia. Bolaget omsatta då 16,2 miljoner med en vinst på 1,8 miljoner efter skatt. Antal anställda vid kvartalets slut var 68 st. 11 februari hade dessa ökat till 74.

Även en stark kassa har Starbreeze. Närmare 40 miljoner finns i kassa och kortfristiga placeringar. Q3 kommer tyngad lite av engångskostnader för flytt till nya lokaler, men det har bolaget råd med. Om bolaget skulle ligga kvar med dagens omsättning kring 65 miljoner/år och en vinst på ca 7,5 miljoner har bolaget ett p/e tal på ca 15.

Enligt flera bedömare kan detta tyckas relevant, men personligen anser jag det finns tecken som tyder på att Starbreeze skall värderas högre:

- Bolaget växer mer än marknaden.

- 2 stora produktioner med potential till royaltyersättningar är under utveckling.

- Bolaget är inte avhengig av enbart 1 kund. Dom senaste produktionerna har varit för några av dom största förläggarna i världen, Vivendi, EA och 2K.

- Dollarn har bottnat?. Star får stora delar av sin ersättning i dollar. Kortsiktigt är bolaget valutasäkrat, men långsiktigt är en högre dollarkurs bra för bolaget.

Det skall bli intressant att följa bolaget under dom närmaste månaderna. Har själv tagit lite mer position i Star och kommer förmodligen att öka i samband med rapporten som släpps 29/5.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?