Post entry

Sprint Bioscience: Potentiell Mångdubblare

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Sprint Bioscience släppte en mycket intressant delårsrapport förra veckan. En delårsrapport som visar att Sprint jobbar i rätt riktning. Samt att ett projekt ligger närmare avtal än vad man tidigare trott. Av en samlad bedömning i den senaste tidens PM & presentationer. Är att Sprint Bioscience kommit rätt långt med avtalsförhandlingar.

Sprint Bioscience storägare tror på bolaget som noterades i höstas, 82,8 % procent av aktierna i bolaget är låsta i ett lock up avtal som sträcker sig ett år från noteringsdatumet enligt Sprints memorandum. sid 25. De största ägarna är Första Entrepenörsfonden 29,9%, ALMI invest STHLM 21,1 %. Resterande ca 30% ägs av de fem grundarna.

Sprint Bioscience är ett cancerforskningsbolag som tar fram nya substanser som är redo att prövas kliniskt. Deras två stora projekt närmast kommersiealisering är VPS34 och MTH1. Bolaget för licensavtal med flera stora läkemedelsbolag enligt senaste delårsrapporten.

"I både MTH1- och Vps34-projekten för vi samtal med flera läkemedelsbolag under sekretessavtal"

"Läkemedelsbranschen utvecklas alltmer mot att de stora aktörerna förlitar sig på att små och innovativa företag som Sprint Bioscience förser dem med idéer och projekt. Genom att Sprint Bioscience gjort sig känt som ett snabbfotat innovativt företag är bolaget nu i en position där verksamheten har goda förutsättningar att skapa värde för sina ägare"

(VD Anders Åberg)

I början av oktober 2014 innan noteringen. Var VD väldigt tydligt med att långt innan noteringen förde bolaget samtal under sekretess med flera olika större läkemedelsbolag.

""Kring ett av projekten, Vps34, har det pågått diskussioner under ett halvårs tid och gällande det andra projektet, MTH1, har vi fört diskussioner sedan sent i våras. Vi för diskussioner med mellan fem och tio bolag kring båda projekten", säger vd.

Källa SVD

I den senaste live presentationen av SprintBioscience i februari. Var VD återigen väldigt tydlig med att man för avtal. Det intrycket jag fick när det gällde finansiering om inget avtal sluts innan hösten. Var att ledingen trodde att det inte var nödvändigt. Att ett avtal bör kunna tecknas under våren-sommaren.

I RedEyes stora analys över Sprint Bioscience redogörs tydligt hur ett avtal med ett Big Pharma skulel påverka Sprint Bioscience. Dels storleken på eventuellt avtal och ekonomin i avtalen. Nuvärdet enligt RedEye motsvarar en aktiekurs på 32 kr. Nuvarande kurs är 17,30 kr.

RedEye skriver att det är i den tidiga fasen i läkemedelsutvecklingen SprintBioscience har sin styrka. Dvs. i den prekliniska fasen. Där har Sprint två projekt som är aktuella för avtal om. Dessa är VPS34 och MTH1. i RedEyes stora analys över Sprint. Ges också en utförlig förklaring vad projekten är.

Avtal med cancerforsknings bolag inblandat sker 70% i den prekliniska fasen. Det genomsnittliga värdet i dessa avtal var 334 miljoner USD, varav 6 miljoner dollar Upfront. RedEye formulerar värdet i avtalen så här:

"Siffror som skvallrar om vilka värden vi kan vänta oss i det fall Sprint lyckas i sitt uppsåt med att hitta en partner till något av sina huvudprojekt"

RedEye räknar att det är 50% chans för avtal i vardera MTH1 & VPS34 inom 12 månader.

Värdet i ett av projekten bör vara mellan 260-310 miljoner dollar totalt. I detta ingår milestones som ges efter forskningsframgångar. Royalties om substansen når marknaden och upfront.

RedEye ifrågasätter också värderingen för SprintBioscience som låg. Vilket bygger på överdriven försiktighet. En orsak kan vara Sprint Bioscience patentstrategi. Som nämnts vara en faktor som sänker värdet på projekten. Detta är helt felaktigt. Exempelvis har KaroBio använt samma patentstrategi i sitt stora Pfizer avtal från 2011 enligt analysen sid 17.

Att Sprint Bioscience patentstrategi skulle innebära en väsentligt lägre värdering är därmed helt felaktig.

Om man gör värderingsjämförelse med andra liknande läkemedelsbolag på OMX. Är Sprint Bioscience det med lägst värdering. Bolagets börsvärde är ca 100 miljoner. Riktkursen på 32 kr ger ett börsvärde på 190 miljoner ungefär. Om Sprint Bioscience lyckas att teckna ett avtal i den storleksklassen RedEye tror. Väntar en väldigt kraftig värdeökning.

Om man tittar på VDs uttalanden att ända sedan i höstas tills idag vara väldigt tydlig med. Att man för samtal med flera läkemedelsbolag under sekretess avtal. Det är troligen denna info som ger RedEyes höga sannolikhet för avtal till 50% i vardera huvudprojekt.

Ett bolag som ingick ett större läkemedelsavtal nyligen var Neurovive. Ungefär ett halvår innan var VD väldigt tydlig med att man för samtal med flera Big Pharma. Med samma tydliga budskap anser jag VD Anders Åberg i Sprint Bioscience gör sedan i höstas. Att bolaget väntar sig en spännande tid framöver.

Under den tiden från VDs uttalande till att ett avtal blev klart. Steg Neurovive ungefär 400%. Tills de tecknade ett miljardavtal med OnCore BioPharma

Om Sprint Bioscience misslyckas med ett licensavtal i båda projekten under 2016. Måste bolaget ta in mer kapital i en emission. Det innebär också givetvis en lägre kurs. I RedEyes Bear Scenario ges nuvärdet 10. Bear scenariot ges 25 % att det inträffar. På sid 9 i analysen ges en utförlig beskrivning av det scenariet.

Min bedömning är att Sprint Bioscience är ett av de mest undervärderade läkemedelsbolagen på OMX med störst chans till avtal. När man läser igenom den litteratur som finns tillgänglig. Tills dess avtal nås är riktkursen 32 kr ett bra riktkurs

Mycket starkt spekulativt köp med medium risk!

/Bjaen

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?