Post entry

Sprint Bioscience, Karolinska-Helleday och MTH1

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

I April förra året 2014 kom en nyhet i flera olika medier i Sverige och utomlands. "Ett forskarlag från fem svenska universitet, inkluderat Göteborgs universitet, har under ledning av Karolinska Institutet och Science for Life Laboratory hittat ett helt nytt sätt att behandla cancer. Konceptet presenteras i den ansedda tidskriften Nature"

MTH1 är ett enzym som hindrar Cancerceller att delas, enligt Sahlgrenska Akademien.

"Det nya konceptet bygger på att hämma ett specifikt enzym kallat MTH1, som cancerceller till skillnad från normala celler behöver vid celldelning. Utan detta enzym infogas skadade byggstenar i tumörens DNA, vilket till slut dödar den".

Det gjordes också ett längre reportage i TV där Professor Helleday och Life For Science laboratoriet filmades.

"Svenska forskare ligger bakom ett helt nytt sätt att behandla cancer. Den nya metoden slår mot alla cancerformer, och kan bli en ny generell cancermedicin om bara några år. – Det känns för bra för att vara sant, säger Thomas Helleday, en av forskarna"

Sedan dess har Professor Helleday och Life For Science Laboratoriet inriktat sig på att föra in MTH1 hämmaren i klinisk fas.

Därför betalade Vinnova ut 5 miljoner (Nov 2014) till Karolinska Institutet, Intistutionen för medicinsk biokemi och biofysik. För att:

"Målet med projektet är att validera och utveckla MTH1-hämmare som en ny cancerbehandling. MTH1-hämmaren kommer att förberedas för kliniska studier, genom att säkerställa säkerhetsprofilen samt uppskalning och formulering, för att sedan validera konceptet i patienter och utveckla behandlingen till en produkt, i samarbete med cancerläkare på kliniska prövningsenheten, Karolinska universitetsjukhuset"

MTH1 är en unik helt ny Cancerbehandling som väldigt få andra större läkemedelsbolag arbetar med. Det är ett helt nytt område som startades som mest i April förra året. Det finns en forskarlag i Schweiz som arbetar med det. Samt forskarna på Karolinska. Sist finns det ett till mindre läkemedelsbolag som arbetar med MTH1 och det är SprintBioscience.

Sprint Bioscience arbete med MTH1 har gått in i en kommersiell inlicensieringsfas. I sin stora Sprint Bioscience analys (sid 4,19) skriver RedEye så här:

MTH1 attraktivt ur ett licensaffärsperspektiv

"MTH1-projektet Projektet syftar till att utveckla småmolekylära substanser som blockerar MTH1, vilket leder till att cancerceller inte kan skydda sig från att ingå programmerad celldöd (apoptos). MTH1 förekommer generellt i cancerceller oberoende av vilka genetiska förändringar cellen har. Dessutom saknar MTH1 en funktion i friska celler, vilket minskar risken att MTH1-blockerande substanser medför biverkningar. Detta gör att målproteinet är extra intressant ur ett kommersiellt perspektiv. Måltavlan hamnade i strålkastarljuset i början av förra året då forskare vid Karolinska Institutet redogjorde för den biologiska mekanismen och än så länge har inga stora läkemedelsbolag dykt upp med egna MTH1-projekt i patent- eller forskningslitteraturen, något som gör projektet väldigt attraktivt ur ett licensaffärsperspektiv. Bolaget uppger att samtal förs med ett antal bolag om utlicensiering av projektet sedan sex månader tillbaka"

I senaste delårsrapporten skriver Sprint Bioscience så här:

"Sprint Bioscience har två projekt som är tillgängliga för inlicensiering, Vps34 och MTH1. Under året initierade vi kommersialiseringen av MTH1-projektet. Detta projekt har fått ett oväntat stort intresse från läkemedelsbolagen."

Jag hoppas att läsarna av detta blogginlägg har förstått möjligheterna om en Cancermedecin utvecklas ur MTH1. En enorm potential. Jag hoppas även att ni förstår sambandet att Sprint Bioscience är troligen det enda privata Cancerforskningsbolag som driver ett sådant projekt. Samt dess möjligheter till licensavtal med ett större läkemedelsbolag. I Redanalysen bekräftar Sprint att samtal förs med större läkemedelsbolag. I delårsrapporten framkommer att intresset är oväntat stort. Att Sprint Bioscience deltagit i två större internationella konferenser denna vecka minskar inte spänningen.

Jag ställer mig dock frågande till om marknaden har kopplat ihop värdet i MTH1 projjektet i Sprint Bioscience börsvärde på 120 miljoner kr?

/Bjaen

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?