Post entry

Sprint Bioscience – med garanterna borta, vad händer nu?

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Caset att Sprint Bioscience kan bli en dubblare på kort sikt och mångdubblare på lite längre sikt är intakt och har stärkts ytterligare den senaste tiden. Alla kortsiktiga triggers har fallit på plats, men aktien drabbades tyvärr av den klassiska ” buy on rumor sell on fact”. Så vad kan man se fram emot nu?

En kort sammanfattning

Sprint Bioscience (SPRINT) är ett högkvalitativt bolag inom tidig läkemedelsutveckling med fokus på cancer. Sedan starten 2009 har Sprint utvecklat en plattform för att identifiera och ta fram läkemedelskandidater såväl snabbare som billigare än vad de stora läkemedelsbolagen klarar av. Nuvarande mål är att plattformen ska producera en ny läkemedelskandidat per år, en ambition som sannolikt kommer att höjas framöver. Nyheten om att bolaget kommer att flytta till större lokaler framöver är en tydlig signal om att man avser rampa upp verksamheten framöver.

De driver sina projekt till preklinik och utlicensierar därefter läkemedelskandidaterna. Hittills har bolaget sålt alla projekt man tagit fram förutom två som just nu är ute till försäljning, den ena beräknas säljas under Q4-21/Q1-22 och den andra har precis säljstartats. I pipeline finns ytterligare en namngiven kandidat, men fler kandidater är på ingång.

Med ny vd och ordförande på plats har bolaget gjort en nödvändig transformering till ett mer professionellt ledarskap som antagit en helt ny kommunikationsansats, vilket bådar gott för framtiden. Både vd och styrelseordföranden har dessutom ”skin in the game”.

Kassan är full

En fulltecknad företrädesemission i början av september i kombination med utlicensieringen av vps34 i augusti innebär att bolaget just nu har en kassa som är större än någonsin. Med 85 MSEK i kassan vid utgången av Q3 så är verksamheten fullt finansierad i närmare två år framöver.

Tidigare kortsiktiga triggers har fallit på plats:

·       Överhänget från garanterna försvinner

Det är svårt att veta exakt hur positionerna ser ut, men med de volymer som har handlats i aktien har alla garanter haft möjlighet att lämna

·       Analys publicerad

Redeye publicerade en analys den 4 oktober med ett base case på 6,70.

·       Nyheter om säljprocessen av VADA

I den presentation som Jessica Martinsson och Anne-Marie Wenthzel nyligen höll benämndes att det pågår djupa diskussioner.

·       Nyheter om försäljningsstart av DISA

Säljstart av DISA skedde i oktober och intressenter hade hört av sig redan innan den officiella säljstarten vid BioEurope-konferensen i slutet av oktober.

·       Vinst för det tredje kvartalet

Vad händer nu?

På kort sikt ser jag tre triggersområden just nu; två externa och en intern - där besked från Dechiphera fredagen den 5 november kan skapa lite förväntningar.

Internt - att diskussioner om VADA övergår till avancerade. I samband med utlicensieringen av Vps34 benämnde vd Erik Kinnman diskussionerna som avancerade vid en presentation cirka två månader innan undertecknande.

Extern #1 - bolaget behöver en bättre ägarstruktur. Bytet från garanter till kortsiktiga speckare gav bara kortsiktig glädje, vd och so måste hitta en eller flera långsiktiga och stabila ägare. I samband med att bolaget rapporterade en väntad vinst för Q3 utan att addera mer FOMO uppstod den klassiska ”buy on rumor sell on fact”, dvs när alla redan köpt före händelsen fanns ingen efterfrågan att ta aktien högre. Med en hygglig omsättning de senaste dagarna kan nog de korta pengar vara ute ur aktien igen. 

Extern #2 - nyheter om utlicensierade projekt. Med anledning av negativa forskningsbesked i fredags kommer Dechiphera nu kanalisera sina resurser till andra projekt i portföljen. Vd sa "Given today's news, we are undertaking a thorough review of our portfolio to determine how best to invest our significant resources to maximize shareholder value." Bolaget hade cirka 400 MUSD i kassan vid utgången av Q3. Eftersom man precis förvärvade Vps34 är det sannolikt att detta blir ett fokusområde. För att parafrasera det ordförande Björn Sjöstrand sa vid den digitala kapitalmarknadsdagen, "timing is everything". Exakt när de ska släppa nyheter om den strategiska genomgången av projektportföljen sas inte, men som börsnoterat bolag vill man hålla aktieägarna informerade.

Det långsiktiga caset kommer att ta aktien betydligt högre!

I dagsläget värderas bolaget till cirka 190 MSEK, varav kassan utgör cirka 100 MSEK. Det innebär att för 90 MSEK får man idag:

·       Vps34 – Den kandidat som i augusti licensierades ut till det börsnoterade amerikanska läkemedelsbolaget Deciphera Pharmaceuticals. Kommer med stor sannolikhet gå in i klinik 2022 och erhålla en första milestone. Det totala avtalsvärdet ligger på 277 MUSD + royalties 

·       PETRA01 – Projektet togs över av amerikanska HiberCell i våras efter att Petra Pharma såldes/upplöstes i pandemins tidiga skede. Kan gå in i klinik sent 2022, men mer troligt 2023. Totalt avtalsvärde 240 MUSD + royalties

·       Nash – Projektet är en udda fågel i portföljen och riktar sig mot fettlever. Stor marknadspotential, men många projekt inom NASH hamnar på ”the drug development graveyard”. Totalt avtalsvärde är 220 MUSD + royalties, men är det mest osäkra projektet.

·       VADA – Är ute till försäljning just nu med förväntat avslut under Q4-21/Q1-22. Försäljningen av Vps34 har enligt bolaget ökat intresset för övriga projekt.

·       DISA – Kommer enligt bolaget att börja marknadsföras under Q4-21, med ett tänkbart avtal sent 2022. Försäljningen av Vps34 har enligt bolaget ökat intresset för övriga projekt.

·       NIMA – Kommer sannolikt börja visas upp för marknaden 2022

·       Fler kandidater är på gång

·       Plattformen – som idag kan producera en ny läkemedelskandidat per år, men utbyggd sannolikt kan åtminstone dubbla den takten

Trigger för den långsiktiga värdeutvecklingen, utöver de som gäller för det kortsiktiga:

·       När bolaget når 10 kronor och ett BV om 400 MSEK öppnar sig möjligheten att få in stabila institutionella investerare i aktien.

·       Deciphera Pharmaceuticals är börsnoterade och kommer sannolikt att regelbundet informera marknaden om utvecklingen för Vps34

·       Mer information om PETRA01

·       Nyheter om DISAs försäljningsprocess

·       Nya projekt

·       Uppvärdering av plattformen

Summering:

Bolaget mår bättre än någonsin, aktien kvar på låga nivåer

Kassan är full och räcker i två år

Man har nyligen sålt ett projekt

Ett projekt förhandlar man om just nu

Säljstart för ännu ett projekt i Q4

Professionaliserad ledning med ”skin in the game”

Analystäckning sen början av oktober

Vinst under Q3

Milestonesutbetalningar 2022

För att vara helt transparent så äger jag aktier och vill bara sprida caset till fler eftersom jag är övertygad om att detta kan vara ett utmärkt tillfälle att komma in i aktien.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?