Post entry

Sprint Bioscience – It's the PLATFORM, stupid!

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

POTENTIAL ATT BLI NÄSTA SVENSKA LÄKEMEDELSJÄTTE. Bolaget har en kassa som räcker 14–18 månader (är m.a.o. välfinansierade), en mycket fin pipeline, en utvecklingsplattform som validerats flera gånger om - allt detta till en mycket låg värdering. Med en konservativ prognos om en fördubblad kapacitet inom några år kan bolaget år 2030 ha licensierat ut närmare 20 projekt – detta ger potentiellt mycket stor uppsida med väldigt god riskspridning. De multipla intäktsgenererande skotten på mål kommer att växa kraftigt över tid.

Sprint - potential att bli nästa svenska läkemedelsjätte

Sprint Bioscience (SPRINT) har sedan starten 2009 utvecklat en plattform för att identifiera och ta fram ”First in class” läkemedelskandidater med fokus på cancer. Genom utvecklingsplattformen kan bolaget få fram molekyler betydligt snabbare och billigare än vad de stora läkemedelsbolagen, Big Pharma (BP) klarar av. Detta ger Sprint en stor konkurrensfördel, eftersom tid är en extremt viktig parameter för BP, inte minst vad gäller försprång till konkurrenter. Sprint har sedan starten ingått fyra licensavtal i preklinisk fas, fler än något annat bolag i Sverige i samma storlek, en kvalitetsstämpel på den forskning bolaget bedriver. Bolaget har för närvarande tre aktiva avtal hos kund och därutöver två projekt ute till försäljning samt ytterligare ett under utveckling. Eftersom bolaget hittills sålt alla framtagna projekt, ett 100-procentigt track-record, finns all anledning att utgå ifrån fortsatt hög leveransförmåga avseende utlicensieringar. Sammantaget har bolaget en kassa som räcker 14–18 månader (de är med andra ord välfinansierade), en mycket fin pipeline, en utvecklingsplattform som validerats flera gånger om - allt detta till en mycket låg värdering. Bolagets nuvarande målsättning är att utlicensiera ett projekt per år, men i takt med allt större intäktsströmmar från befintliga och nya avtal kan den skalbara utvecklingsplattformen expandera. Med en konservativ prognos om en fördubblad kapacitet inom några år kan bolaget år 2030 ha licensierat ut närmare 20 projekt – detta ger potentiellt mycket stor uppsida med väldigt god riskspridning. De multipla intäktsgenererande skotten på mål kommer att växa kraftigt över tid.

– Vi har kapacitet att ta fram minst ett nytt projekt per år och förstadier till sådana projekt kokar i våra labb. Det övergripande målet är att successivt utöka portföljen av interna utvecklingsprojekt och därmed skapa fler möjligheter till licensavtal. På så sätt utökar vi kontinuerligt möjligheterna till intäkter över tid och från olika läkemedelsprogram. – Erik Kinnman, vd Sprint Bioscience.

Affärsmodell 

Sprint Biosciences affärsmodell är att starta innovativa läkemedelsprojekt som säljs till stora läkemedelsbolag i preklinisk fas, det vill säga innan kliniska prövningar i människa. Vid försäljning får Sprint en så kallad upfront-betalning och i takt med att projekten utvecklas vidare hos kund får Sprint så kallade milstolpsbetalningar. Når ett projekt marknaden är Sprint också berättigade till royalties på försäljningen av läkemedlet. Hittills har Sprint genom att ingå avtal och genom milstolpar (hittills enbart sådana i preklinisk fas) erhållit 158 miljoner kronor. Denna summa kan kännas liten men är tvärtom mycket anmärkningsvärd för mindre biotechbolag i Sverige. För de allra flesta bolag är i stället tumregeln noll intäkter och återkommande och betydande ägartillskott tills bolagen på egen hand antingen sålt en tillgång efter att ha tagit en läkemedelskandidat åtminstone genom fas 2 eller hela vägen till marknad.

Sprints affärsmodell skiljer sig från den gängse bland svenska biotechbolag och innebär en kombination mellan förhållandevis låg finansiell risk för aktieägarna och en mycket stor potentiell uppsida, särskilt i takt med att bolagets pipeline växer och man får “fler skott på mål.” Att bedriva kliniska studier är förknippat med hög risk, något aktieägare i särskilt mindre biotechbolag ständigt blir påminda om. Genom att ständigt fylla på sin pipeline och avhända sig risken tidigt bär de resursstarka läkemedelsbolagen, vars specialitet är just att bedriva stora kliniska studier, den största risken i Sprints projekt.

Bolagets positionering

Sprints plats i läkemedelsindustrins värdekedja är att förse de stora bolagen med projekt till deras pipeline. De stora bolagen kommer till mindre bolag som Sprint för att köpa in innovativa läkemedelsprojekt i tidig fas, ofta innan kliniska prövningar. Exempelvis görs den stora volymen licensavtal inom området onkologi i mycket tidig samt tidig fas, på fackspråk “discovery” samt “preklinik.” Detta kan illustreras av en artikel i Nature Drug Review som ger ut en årlig översikt över de affärsmässiga trenderna inom biopharma.

Genom att köpa in projekt från bolag som Sprint kan de stora bolagen vara “först på bollen” på en väldigt konkurrensutsatt marknaden. Själva har de stora bolagen till stor del monterat ned sin tidiga läkemedelsutveckling, delvis för att de saknar den innovationskraft som finns i mindre organisationer. Det är numera vanligt förekommande att bolag licensierar in lovande projekt, som nämnt inte sällan i tidig fas, eller förvärvar särskilt lovande mindre bolag dels för att tillskansa sig bolagens tillgångar men också dels för att tillskansa sig deras utvecklings-plattformar. De stora bolagen köper alltså innovation. Denna realitet lyfter Sprint återkommande men marknaden har än så länge varit trög på att ta till sig budskapet. Den mest kortfattade bakgrunden om trenderna inom läkemedelsindustrin och Sprints position återfinns i bolagets senaste tillväxtprospekt från augusti i år och även i en presentation av en extern part på bolagets kapitalmarknadsdag i september.    

 Med validering i form av totalt 4 ingångna avtal är Sprint helt rätt positionerat i ovan nämnda utveckling inom läkemedelsindustrin. Avtal i tidig fas innebär inte nödvändigtvis att avtalen är små. Big Pharma är med all tydlighet beredda att betala stora pengar för att lägga händerna på de mest lovande projekten. År 2019 ingicks de tio högst värderade avtalen i preklinisk fas, enlig ett diagram från ovan nämnda tillväxtprospekt. 

Validerad förmåga  

Som tidigare nämnts har Sprint hittills sålt alla projekt de haft till försäljning, varav det senaste avtalet ingicks så sent som i augusti i år. För närvarande marknadsförs ytterligare två projekt, VADA och DISA, varav diskussioner om försäljning uttryckligen pågår i det förstnämnda, något som framkommit i bolagets senaste delårsrapport samt på bolagspresentationer. Givet bolagets tidigare förmåga att komma till avslut kan alltså fler avtal väntas förutom de befintliga tre som är aktiva. Sannolikt är det VADA som är först att säljas. 

 Bolaget har för närvarande kapacitet att ta fram ett nytt projekt varje år och har målsättningen att sälja ett projekt per år. Genom att hålla en hög och långsiktigt uthållig takt i att ta fram och licensiera ut nya läkemedelskandidater har bolaget över tid mycket goda förutsättningar att skapa en bred och lönsam portfölj. När ett projekt säljs skapas utrymme för Sprint att starta ett nytt, som efterhand kan licensieras ut. Efter att bolaget licensierat ut projektet VPS34 i början av augusti meddelade bolaget tidigt i september att de startat ett nytt projekt, NIMA som enligt bolaget ska börja presenteras för potentiella partners under nästa år. Nya projekt, som på sikt kan licensieras ut, är en förutsättning för att få fler skott på mål som i förlängningen kan skapa stora värden. I en intervju med bolagets forskningschef efter utlicensieringen av VPS34 sa han "Gällande nya projekt är vårt mål att få in minst ett nytt i portförljen under året, samtidigt som vi arbetar med andra tidiga projekt som ännu inte är tillräckligt etablerade för att informera marknaden om. Vi letar även efter nya målproteiner att addera till portföljen". Sedan dess har NIMA-projektet utannonserats. 

Viktigt i sammanhanget är att bolaget aviserat att de nu, med en kassa som räcker 14–18 månader framåt i tiden, vill accelerera sin utveckling. Ett tydligt tecken på bolagets framtida ambitioner är att de nyligen tecknade ett nytt hyresavtalsom utökar deras lokaler med 50 procent jämfört med nuläget. Bolaget har sedan senaste kapitaltillskottet återkommande upprepat att de vill accelerera utvecklingen och dra nytta av bolagets skalbara utvecklingsplattform. Detta indikerar att fler projekt är på intåg och att bolaget är självsäkra i sin förmåga att utlicensiera de som för närvarande marknadsförs. Återigen har bolaget hittills ett 100-procentigt “track-record” i att komma till avslut för sina marknadsförda projekt.

Varför så billig och vägen framåt

En tydlig brist sedan noteringen 2014 har varit bolagets förmåga att resa kapital och kommunicera med marknaden. Eftersom Sprint inte längre äger projekten när de väl har sålts har de inte heller kunnat kommunicera hur de utvecklas hos licenstagaren, något som gjort att aktien hamnat i skymundan i ett börsklimat som är väldigt nyhetsdrivet. Bristen på kommunikation har över tid eroderat förtroendet. Detta är vanligt i grundarledda bolag där brister i kunskap om aktiemarknadens dynamik i kombination med rädsla för utspädning av egna aktier gör att ”snålheten ofta bedrar visheten”. Det ska nämnas att grundarna fortfarande äger stora aktieposter, som dock över tid har spätts ut. 

Ett stort steg i rätt riktning är att bolaget nu har såväl en ny vd samt en ny ordförande. Både Erik Kinnman och Björn Sjöstrand är externt rekryterade och har dessutom valt att köpa stora aktieposter, 100 000 respektive 441 177 aktier. Björn Sjöstrand är mycket välmeriterad i läkemedelssammanhang och är en erkänt duktig investerare i sektorn. Att han engagerat sig i Sprint beror enligt honom själv på bolagets validerade förmåga att faktiskt ingå avtal samt att timingen är helt rätt - det vill säga att de projekt Sprint har hos licenstagare nu närmar sig klinisk fas och att det är då det stora värdeskapandet sker. Bedömningen är därför att Sprint nu tagit ett viktigt steg i rätt riktning inför en ny fas i bolagets historia. Ett mer professionellt ledarskap är nödvändigt för bolaget att ta nästa steg och detta är nu på plats. Ordförande Björn Sjöstrand summerar läget bra i en intervju i Biostock tidigare i år. På frågan vad lockade dig till Sprint?, svarade han:

”Något jag tror starkt på inom den här branschen är att om man ska lyckas så måste man vara bäst i världen på något, man måste tillhöra världseliten. Tittar man på Sprint Bioscience så har man visat att man är riktigt duktiga på den prekliniska utvecklingsfasen, där man har en fantastisk förmåga att hitta läkemedelskandidater med potential att behandla olika former av cancer.

Jämför man med många andra bolag i branschen, där det pratas mycket om att sälja in projektet till partners, så har Sprint Bioscience ett odiskutabelt track record. De utvecklar projekt som är attraktiva inom läkemedelsindustrin och det har blivit flera affärer, vilket det är få svenska bolag som kan stoltsera med.”

Genom en företrädesemission i september och utlicensieringen av läkemedelskandidaten VPS34 i augusti till amerikanska Deciphera Pharmaceuticals har bolaget just nu har en kassa som är större än någonsin. Med cirka 85 MSEK i kassan vid utgången av Q3 så är verksamheten finansierad i cirka 14–18 månader framöver. Inom denna tid är det en rimlig förväntan att nya pengar kommer in i bolaget i form av nya utlicensieringar (i första hand VADA-projektet) samt milstolpar från de projekt som befinner sig hos licenstagare (VPS34, PETRA01 samt NASH). 

Att bolaget för tillfället värderas så lågt beror till stora delar på en dåligt hanterad emission. Trots utlicensieringen av VPS34 fick garanter ta en stor del kakan. Överhänget från garanterna pressade aktien tiden efter emissionen. Idag har garanterna bytts ut mot korta pengar som hoppades på en snabb uppstuds när säljtrycket från garanterna försvann, men uppgången uteblev och bolaget befinner sig nu i skuggan på en väldigt nyhetsdriven småbolagsmarknad. Detta är oförtjänt eftersom Sprint med en full kassa samt tre aktiva avtal befinner sig i ett bättre läge än någonsin tidigare. Det innebär att det just nu finns ett möjligheternas fönster, en ”window of opportunity”, att komma in med lite större volymer i aktien. Detta är särskilt attraktivt för investerare som ser de stora möjligheter som finns i Sprints affärsmodell. Hur Sprint värderar sin position på marknaden görs bland annat tydligt i tidigare nämnda prospekt. 

I kommunikationen från Sprint nämns ofta det tyska bolaget Evotec, vilket är ett särskilt illustrativt exempel på hur stora bolag kan bli med den affärsmodell som Sprint har. Evotec har i dagsläget ett börsvärde om 75 miljarder SEK.

Att Evotec har ett börsvärde på 75 miljarder kronor och Sprint ligger på 185 miljoner kronor (varav mer än 80 miljoner bestod av kassa i utgången av tredje kvartalet) har givetvis sina förklaringar. Kortfattat har Evotec funnits längre än Sprint, sedan 1993, men den mest väsentliga skillnaden är att de projekt Evotec utlicensierat har nått längre i sin utveckling hos licenstagarna. Bolaget har en stor och bred pipeline av projekt som har nått olika långt i klinik, vilket genererat pengar in till bolaget och bidragit till stor värdeutveckling. Den som väljer att investera i Sprint gör så med förhoppning om en liknande utveckling för Sprint i takt med att Sprints utlicenserade projekt rör sig framåt och att bolaget fortsätter ta fram och säljer nya projekt. Att Sprint lyckats sälja totalt fyra projekt till stora läkemedelsbolag och byggt sig ett namn i branschen är en bra indikator för bolagets framtid. Som kuriosa kan nämnas att Evotecs aktie i mars 2009 handlades till 0,55 euro. I dag ligger aktien runt 41 euro. Detta speglar den hävstångseffekt som finns i affärsmodellen.

kortsiktiga triggers

På kort sikt finns tre triggersområden:

1.      Diskussioner pågår enligt bolaget sedan en tid tillbaka angående VADA-projektet. När Sprint indikerar att diskussionerna gått in i ett mer avancerat skede kan ett avtal förväntas inom ungefär två månader. (Två månader innan utlicersiering av VPS34 tidigare i år indikerade Sprint att avancerade diskussioner pågick.)

2.      Förbättrad ägarstruktur. Bolaget behöver en eller flera starka ägare som kan ge stabilitet och hjälpa till att accelerera utvecklingen.

3.      Nyheter om de tre projekt som är utlicensierade. Dessa projekt är för närvarande i ett spännande skede. Givet bolagets låga värdering kan nyheter i form av tidplan för klinisk start i åtminstone två av projekten, PETRA01 eller VPS34, innebära kursrusning. Licenstagaren till VPS34, Deciphera Pharmaceuticals, har efter ett negativt besked i en studie med syfte att utöka godkännandet för deras läkemedel QINLOCK® valt att fokusera portföljen. Ett av fokusområden framöver är autofagi, det vill säga det område där Sprints VPS34 återfinns. Allt annat lika bör detta vara positiva nyheter. Bolaget hade vid utgången av Q3 närmare 400 MUSD i kassan som efter portföljgenomgången beräknas ta bolagets verksamhet bortom 2024. Även projektet PETRA01 som drivs av amerikanska HiberCell har potential att leverera positiva nyheter. 

It’s the platform, stupid! - det långsiktiga caset kan ta aktien riktigt högt.

Bolaget värderas till cirka 185 MSEK, varav kassan utgör cirka 85 MSEK. Det innebär att för 100 MSEK får man idag:

·        Utvecklingsplattformen – även om Sprints intäkter, på samma sätt som andra läkemedelsbolag, avgörs av hur framgångsrika projekten är så står och faller inte bolaget med ett eller två projekt. Just nu har man 3 projekt ute hos kund, 2 är på väg ut och ett till som kommer att börja marknadsföras nästa år. Om bolaget som planerat tar fram en läkemedelskandidat per år fram till 2025 då man dubblar kapaciteten kommer man fram till 2030 ha fått fram närmare 20 projekt. Med de stora talen logik kommer bara utvecklingsplattformen att värderas mycket långt över dagens börsvärde. Lägg därtill att kapaciteten är skalbar vilket sannolikt kommer att innebära en ännu högre output.

·        VPS34 – Utlicensierat till det börsnoterade amerikanska läkemedelsbolaget Deciphera Pharmaceuticals i augusti. Deciphera har ett godkänt läkemedel på marknaden vilket ger de finansiell stabilitet. Bolaget har också särskilt stor kunskap inom området för VPS34-projektet, vilket gör de till en utmärkt partner som kan driva projektet mot marknad snabbt. VPS34 kan gå in i klinik 2022 och då erhåller Sprint en första milestone. Totalt avtalsvärde är 277 MUSD + royalties.

·        PETRA01 – Projektet drivs av amerikanska HiberCell. PETRA 01 kan gå in i klinik 2022. Totalt avtalsvärde är 240 MUSD + royalties.

·        NASH – En udda fågel i portföljen som riktar sig mot fettlever; NASH. Indikationen har mycket stor marknadspotential eftersom det för närvarande saknas godkänd läkemedelsbehandling. Ytterligare studier genomförs innan partnern LG Chem driver projektet mot klinik. Totalt avtalsvärde är 230 MUSD + royalties.

·        VADA – Ute till försäljning just nu med förväntat avslut under H1-22. Enligt bolaget finns ett stort intresse för projektet. Intresset har också ökat efter försäljningen av VPS34, en affär som ännu en gång gjort att Sprint uppmärksammats som en högkvalitativ partner.

·        DISA – Började marknadsföras i oktober, med ett tänkbart avtal H2-22/H1-23. Enligt bolaget finns redan stort intresse. Målproteinet TREX1 är uppmärksammat och Sprint är ett av mycket få bolag som offentliggjort ett projekt med målproteinet.

·        NIMA – Kommer enligt bolaget sannolikt börja visas upp för marknaden 2022

·        Fler projekt är på ingång. 

Trigger för den långsiktiga värdeutvecklingen, utöver de som gäller för det kortsiktiga:

·        VPS34 in i klinik

·        PETRA01 in i klinik

·        DISA försäljning

·        Nya projekt

·        Uppvärdering av utvecklingsplattformen 

För att summera:

·        Bolaget i bättre position än någonsin, värderingen är låg = attraktivt ingångsläge. 

·        Kassan är full, räcker 14–18 månader. 

·        Man har nyligen sålt ett projekt = validering av att bolagets projekt är attraktiva för större bolag att köpa in. 

·        Ett projekt förhandlar man om just nu, VADA. 

·        Säljstartat nytt projekt i Q4, DISA. 

·        Professionaliserad ledning med “skin in the game.”

·        Flera möjliga milestonesbetalningar 2022 –

multipla skott på mål.

·        Skalbar plattform redo för uppvärdering – se Evotec

·        Potential att bli ett nytt stort svenskt läkemedelsbolag.

 

****Appendix

Ovanstående tabell visar en tänkbar fördelning av det totala avtalsvärdet fördelat per utlicensierade projekt. Med multipla skott på mål kan intäktsflödena snabbt accelerera.

 

Diagrammet visar potentiell tillväxt i projektportfölj med bibehållen takt (blå), att man växlar upp till två projekt 2024 (orange) och att man därefter år 2026 även når tre projekt per år (grå). Skalbarheten är mycket stor.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?